Coronavirus

Boris Johnson truer i tv-tale til folket med om nødvendigt at indsætte hæren

I en tv-transmitteret tale til englænderne tirsdag slog Johnson fast, at kampen mod coronavirus er et fælles anliggende for alle borgerne i landet.

Den britiske premierminister er klar til at sætte hæren ind mod engelske borgere.

- Vi vil sende mere politi på gaderne og bruge hæren som supplement, hvis det er nødvendigt, siger Boris Johnson i en tv-transmitteret tale tirsdag aften.

Udmeldingen kommer, efter Johnsons regering tidligere tirsdag indførte en række skrappe restriktioner for at hindre spredning af coronavirus.

- Vi er nødt til at anerkende, at dette er et frihedselskende land, og selvom langt de fleste har overholdt reglerne, så har der været for mange brud - for mange muligheder for at lade vores usynlige fjende komme tilbage, siger Boris Johnson.

Ifølge nyhedsbureaet Reuters er der den seneste tid registreret omkring 6000 smittede dagligt i Storbritannien. Storbritannien er samtidig blandt de lande med flest smittede med coronavirus.

Udvider krav om ansigtsmasker

Blandt de nye restriktioner er en udvidelse af kravet om ansigtsmasker så det nu gælder alle ansatte i detailhandlen og hotelbranchen samt alle taxachauffører. Kontoransatte, der kan arbejde hjemmefra, bliver samtidig opfordret til at gøre netop dette. Samtidig vil barer, restauranter og caféer nu skulle lukke klokken 22.

- Jeg har selvfølgelig ikke lyst til at indføre disse restriktioner eller gribe ind i andres frihed, men hvis vi ikke reagerer, er der en stor risiko for, at vi skal bruge skrappere restriktioner på et senere tidspunkt, når antallet af døde er steget, og vi har en omfattende smitte, som det var tilfældet i foråret, siger Boris Johnson.

De nye restriktioner involverer også forbud mod at dyrke indendørs holdsport, begrænsninger på antallet af gæster til bryllupper og begravelser samt stop for en plan om tillade flere tilskuere til fodboldkampe. Bliver reglerne brudt, kan den enkelte borger risikere bøder på op til 10.000 pund.

Restriktionerne kan ifølge Boris Johnson vare seks måneder, men han siger samtidig, at reglerne kan blive forlænget.

- Hvis vi lader virussen komme ud af kontrol, vil vores hospitaler mangle kapacitet til at håndtere kræftpatienter og millioner af andre patienter, der har andre behov end behandling for covid-19, siger Boris Johnson.

Risikerer op mod 50.000 nye daglige smittede

Mandag advarede de britiske sundhedsrådgivere mod, at Storbritannien risikerer op mod 50.000 nye daglige tilfælde i midten af oktober.

- Vi ved alle, at vi ikke kan gøre det uden betydelige ulemper. Det er en afvejning af risici. Hvis vi ikke gør nok, vil virus brede sig, og den vej er vi på nu. Ændrer vi ikke kurs, vil vi stå med et meget vanskeligt problem, sagde chefen for den britiske sundhedsstyrelse, Chris Witty.

Det er på den baggrund, at Boris Johnson reagerer.

- Jeg ved, at det britiske folk vil have, at deres regering fortsat arbejder for at beskytte dem, dig, og det er, hvad vi gør både nat og dag, siger Boris Johnson.

Han kommer samtidig med en opfordring til briterne:

- Det stærkeste våben, vi tager med til denne kamp, er folkets fornuft.

Skotlands førsteminister, Nicola Sturgeon, har også annonceret, at restauranter og værtshuse skal lukke klokken 22.00. Ifølge BBC vil Wales indføre lignende restriktioner.