USA valg 2020

Vil ikke udelukke ny rigsretssag - her er demokraternes smutveje til at forpurre Trumps udnævnelse af ny dommer

I et interview med ABC News vil demokraten Nancy Pelosi ikke udelukke muligheden for at føre en ny rigsretssag for at bremse præsident Trumps arbejde med at nominere en afløser til Ruth Bader Ginsburg i Højesteret. Chip Somodevilla / Ritzau Scanpix

Demokraterne skal passe på med at føre en for aggressiv strategi, da det i sidste ende kan skade Joe Bidens præsidentdrømme, vurderer USA-kommentator.

Med blot 43 dage til præsidentvalget har den liberale højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburgs død vendt den politiske dagsorden i USA på hovedet.

Mens præsident Donald Trump og Senatets republikanske flertalsleder, Mitch McConnell, presser på for at udnævne en konservativ erstatning til pladsen hurtigst muligt, kæmper demokraterne for at udskyde udnævnelsen til efter præsidentvalget i november.

Såfremt det lykkes Trump at udnævne en ny dommer, vil der være et stort flertal af dommere, som har et konservativt verdenssyn, og det vil dermed tippe balancen i republikanernes favør i juridiske spørgsmål i mange år fremover.

Den demokratiske leder af Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, har i weekenden understreget, at demokraterne er klar til at "tage alle midler i brug" for at undgå sådan et magtskifte.

I et interview med tv-stationen ABC News vil Pelosi ikke udelukke muligheden for at føre en ny rigsretssag mod enten Donald Trump eller justitsminister William Barr, såfremt regeringen prøver at gennemtvinge en indsættelse, inden medlemmerne af en ny kongres bliver taget i ed i januar.

- Vi har vores muligheder, lyder det fra Pelosi, da nyhedsværten prøver at aftvinge flertalslederen et svar på, om en rigsretssag er en mulighed.

- Vi har masser af skud i bøssen, forsikrer hun.

Et politisk stunt

Selvom Pelosi ikke selv vil afvise en ny rigsretssag, virker den strategi usandsynlig, vurderer USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

- Pelosi kan godt true med en rigsretssag, men det er primært for at prædike til koret af kernevælgere. Det er åbenlyst for de fleste, at der i så fald vil være tale om et politisk stunt. En rigsretssag indledes i Repræsentanternes Hus, og Senatets republikanske flertalsleder, Mitch McConnell, vil hurtigt kunne afvise at tage sagen videre, forklarer han.

Hvor omfattende Demokraternes angrebsstrategi behøver at være, afhænger i øjeblikket af antallet af republikanske senatorer, der vælger at gå imod præsidentens ønske.

Indtil videre har Lisa Murkowski fra Alaska og Susan Collins fra Maine gjort det klart, at de ikke mener, der skal stemmes om en ny højesteretsdommer på denne side af præsidentvalget.

I alt skal fire senatorer nægte at stemme, førend Donald Trump mister sit republikanske flertal i Senatet.

Biden med opråb til republikanere

Derfor har den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden i øjeblikket travlt med at tale til republikanernes moral, vurderer Torsten Jansen, der er USA-kommentator og kommunikationsrådgiver ved LEAD Agency.

- Joe Biden, som i flere årtier selv har siddet som senator, appellerer i øjeblikket til sine gamle kollegers etiske kompas, siger han til TV 2.

Joe Biden har efter Ruth Bader Ginsburgs død opfordret de republikanske senatorer til at gøre, hvad der er "bedst for landet".

- Demokraternes bedste mulighed for at forpurre denne udnævnelse er ved at overtale nogle af de republikanske senatorer, som er på genvalg og potentielt set er under pres fra deres vælgere i hjemstaten, lyder det fra Torsten Jansen.

Historisk mulighed

Trods Bidens opfordringer tror Mirco Reimer-Elster ikke, at der er noget at hente for demokraterne.

- Biden kan tale nok så meget om sin årtilange erfaring som senator og rolle som landsfader, men det ændrer ikke magtforholdene. Republikanerne har en historisk mulighed for at rykke højesteretten til højre og står sandsynligvis til at tabe magten om få måneder. Vil partiet forpasse den mulighed på grund af principper opfundet til lejligheden eller løfter fra en mulig kommende præsident Biden, der har en lang historik med at vende på en tallerken? Næppe, lyder det fra analytikeren.

I stedet bør den demokratiske præsidentkandidat sikre sig, at hans partifæller ikke bliver for skingre i deres kritik af Trumps udnævnelse, da det kan skræmme vælgerne.

- Demokraterne kan komme til skyde sig selv i foden, hvis de går for langt i deres vrede nu, siger Torsten Jansen.

Sidste skud i bøssen

Finder demokraterne ikke en måde at stoppe udnævnelsen nu, har nogle demokratiske røster luftet idéen om at udvide antallet af sæder i USA's højesteret for på dén måde at udligne magtbalancen.

Ed Markey, der er demokratisk kandidat til Senatet, skriver på Twitter, at demokraterne bør udvide højesteret, hvis partiet får flertallet i Senatet efter valget.

Selvom der ikke er noget i den amerikanske forfatning, som forhindrer sådan en udvidelse, vurderer Mirco Reimer-Elster, at det vil være en voldsom politisk optrapning i et allerede polariseret land.

- Demokraterne føler sig sat uden for politisk indflydelse, selvom de typisk vinder flertallet af stemmer på landsplan ved føderale valg. Derfor kan det bestemt ikke afvises, at demokraterne udvider antallet af højesteretsdommere næste år, såfremt de skulle sidde på magten. I så fald ser vi sandsynligvis starten på en skrue uden ende, hvor republikanerne vil kunne finde på det samme, så snart de får mulighed for det, forklarer han.

En kandidat er favorit

Der er bred enighed i de amerikanske medier om, at den 48-årige føderale dommer Amy Coney Barret er favorit til at overtage pladsen i USA's højesteret.

Amy Coney Barrett tjener ved appeldomstolen i retsdistriktet Wisconsin, Illinois og Indiana. Det dommerhverv har hun haft siden 2017.

Ni dommere i alt tjener ved den amerikanske højesteret. Højesteretsdommere er som udgangspunkt ansat på livstid og kan kun afsættes ved en rigsretssag i kongressen.