Udland

270 hvaler er gået på grund ved Australien - nu planlægges redningsaktionen

25 af hvalerne har allerede måttet lade livet på grund af strandingen.

Det var et sjældent syn, der mødte de lokale ved havnen i Macquarie Heads ved Tasmaniens vestkyst mandag morgen.

Massevis af finner og enorme haler stak op fra det lave vand ved den australske delstat, hvor omkring 270 grindehvaler var gået på grund.

Hvis halvdelen af dem slipper levende fra det, er det utrolig godt gået

Peter Teglbjerg Madsen, professor i hvalers biologi

De store dyr var strandet hjælpeløst på en sandbanke, og dagen igennem har de tasmanske myndigheder undersøgt de nødstedte dyrs tilstand.

Indsatsen skete som et led i planlægningen af en stor redningsaktion, som efter planen skal ske tirsdag, skriver The Guardian.

Grindehvalerne er strandet på en sandbanke ved Tasmaniens vestkyst.

Professor: - Ikke gode udsigter

Det er dog langtfra sikkert, at redningsaktionen får en lykkelig slutning for alle. Det siger professor i hvalers biologi ved Aarhus Universitet Peter Teglberg Madsen.

- Hvis halvdelen af dem slipper levende fra det, er det utrolig godt gået. Ofte vil størstedelen dø, siger han til TV 2.

Ifølge professoren er det svært at redde de store dyr, fordi det ikke er muligt at trække dem fri fra sandbanken med reb og skibskræfter. På den måde bliver udfaldet nemlig ifølge Peter Teglberg Madsen ofte, at hvalernes store rygsøjler bliver trukket af led.

I stedet skal man forsøge at løfte hvalerne fri af sandet og skubbe dem ud i havet, men det kræver mange mennesker og en koordineret indsats, lyder det.

Samtidig kan naturen selv være med til at hjælpe hvalerne fri, når det tirsdag igen bliver højvande i havet ved Tasmaniens vestkyst.

25 hvaler har allerede måttet lade livet ud for Tasmaniens vestkyst.

Men strandingen har allerede krævet sine første ofre.

Ifølge Nic Deka, som er opsynsmand for den tasmanske myndighed for parker, vand og miljø, har 25 af grindehvalerne allerede måttet lade livet.

En død, der ofte indtræffer på grund af overophedning, fordi hvalerne ikke længere er dækket af vand.

Der er tale om mere end 270 hvaler, som er gået på grund ved Tasmanien.

Matriark på afveje

Det er heller ikke første gang, at hvaler er strandet i vandene omkring den australske delstat Tasmanien. De enorme dyr svømmer nemlig her forbi, når de skal til og fra Antarktis. Dog er det ifølge Nic Deka flere år siden, at de senest oplevede fænomenet.

I 2012 strandede omkring 100 af de store dyr i området, mens der i 2009 gik op mod 200 grindehvaler på grund tæt ved kysten.

En grindehval bliver mellem tre og seks meter lang og kan veje mere end tre ton.

Hvorfor hvalerne så ofte kommer i uføre på deres vej forbi den tasmanske vestkyst, er dog svært at slå fast med sikkerhed, meddeler landets myndigheder. Alligevel har Peter Teglberg Madsen et forsigtigt bud på, hvad der går forud for massestrandingen.

- Grindehvaler er meget sociale dyr. Og der vil altid være en gammel hun i flokken, som styrer den overordnede adfærd i gruppen. De stoler blindt på hende, siger professoren.

Derfor vil de øvrige hvaler i flokken følge den ældre matriark - også selvom hun ender med at fejlnavigere og lede flokken ind på meget lavvandet område.

Og eftersom grindehvaler holder sammen i store flokke, kan mange hvaler pludselig ende med at gå på grund på samme tid.

Ligesom det mandag var tilfældet ved Tasmanien.