Udland

Mangemilliardæren ville dø fattig - nu har han foræret alle sine penge væk

Chuck Feeney har efter fire årtier foræret alle sine penge væk. Atlantic Philanthropies

Amerikansk milliardær har doneret 50 milliarder kroner til en bred vifte af formål. Efter fire årtier er kisten tom.

Den amerikanske milliardær og filantrop Chuck Feeney har længe haft et ønske om at dø fattig. Nu er målet nået.

Han har givet otte milliarder dollars (godt 50 milliarder kroner, red.) til velgørenhed. Han har intet tilbage og kunne med sine egne ord ikke være lykkeligere.

Det skriver magasinet Forbes.

89-årige Charles 'Chuck' Feeney har tjent sine milliarder ved blandt andet at sælge toldfri luksusvarer i kæden Duty Free Shoppers. Modsat mange andre rigmænd har Chuck Feeney levet et liv i sparsommelighed.

Giv pengene, mens du er i live

For godt 40 år siden fik han ideen til Giving While Living, hvor visionen er, at du bruger din formue på velgørenhed, mens du er i live – i stedet for at oprette en fond som en del af dit testamente.

Siden du ikke kan tage pengene med dig, hvorfor så ikke give dem væk og selv have kontrol over, hvem der får dem – og nå at se resultaterne med dine egne øjne, lød Feeneys egen formulering af ideen.

- Jeg er meget tilfreds med, at vi er nået i mål, mens jeg stadig er her. Tak til alle, som har været med på rejsen. Og til dem, som overvejer Giving While Living: Prøv det, du vil kunne lide det, siger Chuck Feeney til Forbes.

Den hemmelige giver

Over de seneste fire årtier har Feeney doneret milliarder dollars til velgørenhed, universiteter og fonde verden rundt. Og donationerne har været anonyme.

Mens mange velhavende filantroper gør et stort nummer ud af gøre opmærksom på deres donationer, er Chuck Feeney gået langt for at holde sine donationer hemmelige.

Hans rundhåndede donationer og årelange velgørenhedsarbejde inspirerede rigmændene Bill Gates og Warren Buffett, da de i 2010 stiftede Giving Pledge. En kampagne med et specifikt mål – at få alverdens velhavere til at donere mindst halvdelen af deres formue inden deres død.

- Chuck var en afgørende faktor med henblik på at inspirere os til Giving Pledge. Han er forbillede for os alle. Jeg har været død i 12 år, før jeg har opnået det, han har opnået i live, siger Warren Buffett til Forbes.

En bred vifte af formål

Chuck Feeney har doneret penge til en bred vifte af organisationer og formål. Han har støttet fredsprocessen i Nordirland, moderniseringen af Vietnams sundhedssystem og skudt flere end 350 millioner dollars i at forvandle Roosevelt Island i New York til et centrum for techvirksomheder.

- Jeg har svært ved at se, hvorfor man skal vente med at give, når så meget godt kan opnås ved at støtte værdifulde formål nu. Desuden er det meget sjovere at give, når du er i live, end når du er død, sagde Chuck Feeney i et interview med Forbes i 2019.

14. september 2020 nåede Chuck Feeney så i mål med sin fire årtier lange mission. Han underskrev et dokument, der officielt nedlagde hans velgørenhedsorganisation Atlantic Philanthropies, der har stået for at fordele de mange milliarder.