Flere end 100.000 i gaderne i Minsk: - Lukasjenko kan ikke regne med Putins opbakning

Cypern truer med at blokere EU's sanktioner mod Hvideruslands leder Aleksandr Lukasjenko.

For sjette weekend i træk har titusinder af utilfredse borgere været samlet til demonstrationer i Hviderusland.

De har et ønske: Landets leder Aleksandr Lukasjenko skal gå af.

Demonstranterne beskylder ham for at have forfalsket resultatet ved sidste måneds præsidentvalg, hvor han officielt fik 80 procent af stemmerne.

En demonstrant holder et billede af Lukasjenko med blod om munden.
En demonstrant holder et billede af Lukasjenko med blod om munden. Foto: TuT.by / Ritzau Scanpix

Der har været demonstrationer i en række byer, men protesternes epicenter er i landets hovedstad Minsk. Her var der ifølge nyhedsbureauet Reuters flere end 100.000, der demonstrerede.

Uniformerede hætteklædte mænd slog hårdt ned på de fredelige demonstranter ved at anholde dem og i bundter kaste dem ind i fangetransporter.

En kvinde anholdes søndag eftermiddag i Minsk af hviderussisk politi.
En kvinde anholdes søndag eftermiddag i Minsk af hviderussisk politi. Foto: TuT.by / Ritzau Scanpix

Den fremgangsmåde benyttede sikkerhedsstyrker og politi sig også af lørdag. Her løb myndighederne tør for fangetransporter, der skulle fragte anholdte demonstranter til politistationerne, skriver AFP.

Mindst 196 er blevet anholdt søndag.

Kold skulder fra Putin presser Lukasjenko

Seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) Flemming Splidsboel Hansen følger udviklingen i Hviderusland tæt.

Ifølge ham lader Lukasjenko, trods de mange protester, ikke til at være i panik.

Alligevel har Lukasjenko grund til bekymring. Ikke på grund af demonstrationerne, men udfaldet af et topmøde med Ruslands præsident Putin sidste mandag.

Her fik Lukasjenko ganske vist Putins erklærede opbakning til at løse Hvideruslands krise, og et lån på 9,4 milliarder kroner fra Rusland. Beskeden fra Putin var imidlertid også, at det hviderussiske folk må løse deres krise selv.

- Mødet viste, at Putin ikke er begejstret for Lukasjenko, som han virkede helt kold overfor. Putin har nok en plan B i skuffen, hvor man kan indsætte en anden, der er Rusland-loyal, hvis Lukasjenko også mister opbakningen fra militæret. Deres forhistorie gør, at Lukasjenko ikke kan regne med Putins opbakning, hvis jorden brænder under ham. Og det gør Lukasjenko sårbar.

Der var smil hos både Putin og Lukasjenko, da de mandag mødtes i Sotji ved Sortehavet, men forholdet kunne være bedre, mener ekspert.
Der var smil hos både Putin og Lukasjenko, da de mandag mødtes i Sotji ved Sortehavet, men forholdet kunne være bedre, mener ekspert. Foto: Russian Presidential Executive O / Ritzau Scanpix

Splidsboel fortæller, at Lukasjenko få dage inden det hviderussiske valg i august anklagede Putin for at ville underminere ham, og i samme valgkamp var en af Lukasjenkos paroler, at han kunne være garantien for begrænset russiske indflydelse i landet. Pointer, som Putin ikke har glemt, siger Splidsboel.

**

Perspektiv

-
- Foto: - / Ritzau Scanpix

Derfor bør du følge med i krisen i Hviderusland

Der er al mulig grund til at følge med i udviklingen i Hviderusland, mener Flemming Splidsboel:

- Det er historiske billeder, vi ser i et land, hvor de forandringer, vi så andre steder i Østeuropa, da Muren faldt, aldrig er slået igennem. Eksempelvis er landet stadig det eneste europæiske, der har dødsstraf og aktivt håndhæver den. Falder Lukasjenko, kan det få landet og regionen til at orientere sig mere mod Vesten og måske skabe en bølge i Østeuropa og internt i Rusland, hvor man vil lade sig inspirere af det hviderussiske eksempel.

***

Danmarks udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er utilfreds med, at sanktionerne mod Hviderusland fortsat ikke er faldet endeligt på plads.

Cypern kan spænde ben for sanktioner mod Hviderusland

Mandag mødes EU's udenrigsministre, og her har det længe været planen, at man officielt ville vedtage en række sanktioner mod Lukasjenko og de embedsmænd, der er ansvarlige for styrets hårde kurs. Der er i alt tale om 40 personer.

Imidlertid har Lukasjenko udsigt til hjælp fra en uventet kant.

EU-medlemslandet Cypern truer nemlig med at nedlægge veto mod EU's sanktioner.

Middelhavsøen er utilfreds med, at man ikke i samme ombæring indfører sanktioner mod Tyrkiet.

Cypern og Tyrkiet er kommet i totterne på hinanden over retten til et farvand med store gasforekomster. Det har fået flere EU-diplomater til at anklage Cypern for at tage Hviderusland som gidsel i deres egen storpolitiske krise.

Det skriver The Guardian.

Danmarks udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er utilfreds med, at sanktionerne mod Hviderusland fortsat ikke er faldet endeligt på plads.

- Det er ikke i orden. Det er for dårligt, og Cypern-problematikken bør ikke blandes ind i det her, siger han til TV 2.

Lukasjenko blev senest udsat for sanktioner i 2016, men blev pillet af EU's liste, da alle sanktioner mod hans regering blev droppet. EU mente dengang, at Hviderusland var slået ind på en reformvenlig kurs.

Prominente kvinder bliver ikke nye ledere

Protesterne i Hviderusland har stået på hver weekend, siden det officielle resultat af valget den 9. august blev kendt. Demonstranterne har særligt samlet sig om oppositionens primære kandidat, Svetlana Tikhanovskaja og hendes politiske løjtnanter Maria Kolesnikova og Veronika Tsepkalo.

Det bliver dog næppe en af de tre, der bliver Hvideruslands næste præsident - skulle det lykkes at få Lukasjenko til at gå af.

- Jeg tror ikke, hviderusserne er klar til en kvindelig præsident. Man ser sikkerhedsstyrkerne og politiet, der er meget mere forbeholdne ved at slå på de demonstrerende kvinder, og skåner dem i forhold til mændene. Men på samme måde er opfattelsen også, at politik, det er noget, mændene tager sig af, siger Flemming Splidsboel.

Først skal Lukasjenko dog gå, inden en afløser kan diskuteres.

På gaden i Minsk tror demonstranterne denne søndag fuldt og fast på, at missionen nok skal lykkes.

En mand bliver tilbageholdt af politiet i Hviderusland.
En mand bliver tilbageholdt af politiet i Hviderusland. Foto: Stringer / Ritzau Scanpix

Den 60-årige pensionerede lærer Natalija Chisjevitj fortæller, at hun har været med i demonstrationerne hver weekend siden valget.

- Europa vil ikke hjælpe os med at slippe af med Lukasjenko, så folket må selv fjerne ham, siger hun til AFP.

En anden demonstrant, 33-årige Maxim Karpov, lader sig inspirere af de måske mere end 100.000 mennesker, der denne søndag er samlet i Minsk.

- Jeg håber, at dette ikke dør ud. Vi går med hver gang, det er sådan en mundfuld frisk luft. Det hele giver os styrke til at kæmpe videre, tilføjer han.