Udland

Mexicanske bønder kæmper for deres vand - men det skal sendes til USA

Tørkeplagede landmænd fra det nordlige Mexico har igen besat en dæmning for at forhindre, at det lokale vand skal ledes over grænsen.

Vrede landmænd i det nordlige Mexico har igen besat en dæmning i delstaten Chihuahua i protest mod, at deres tørkeplagede område skal sende noget af deres sparsomme vand over grænsen til USA.

Den mexicanske regering har svaret hårdt igen og har sendt 5000 soldater til La Boquilla-dæmningen, hvor de i flere omgange har konfronteret de aktionerende landmænd.

Den mexicanske præsident, López Obrador, har desuden netop været ude og love USA, at landet nok skal få det vand, de har krav på – om han så skal tage det fra andre vandhungrende landmænd i det nordlige Mexico.

- Det er en meget alvorlig situation. Det er den største militære konfrontation med ubevæbnede civile i mange år, siger den danske freelancejournalist Maja Wallengren til TV 2.

Konflikten har stået på siden nytår, men er spidset til i denne måned med nye besættelser af dæmningen.

- Det er en reaktion fra indbyggere, der forsvarer deres hjem. Vandet er en del af vores arv. Vandet tilhører ikke nogen bestemt, vandet står til rådighed for alle i Chihuahua, for alle mexicanere. Det er derfor, vi er rasende, og denne reaktion er resultatet af den vrede, siger demonstranten Abel Alvarado.

To dræbt i skyderi

Sammenstødene kulminerede 8. september, hvor stenkastende demonstranter og soldater med tåregas udkæmpede et slag om kontrollen over dæmningen.

En landmand og et medlem af Nationalgarden i nærkamp foran dæmningen

Kampen endte med, at soldaterne valgte at trække sig væk, hvorefter det lykkedes demonstranterne at lukke dæmningens sluser og stoppe strømmen af vand fra den kunstige dam bag dæmningen.

Kampene 8. september fik et dramatisk efterspil, da et militærkøretøj på vej væk med tre tilbageholdte demonstranter ifølge militærets oplysninger faldt i baghold, hvorefter der udbrød en ildkamp. Skyderiet endte med, at to civile blev dræbt.

De lokale myndigheder, der støtter landmændenes kamp, har offentligt rejst tvivl om militærets forklaring på skyderiet, skriver dagbladet El Paso Times.

- Vi fordømmer disse overgreb, og vi fordømmer brugen af vold, sagde guvernøren i Chihuahua, Javier Corral, efter drabene, og han har krævet en officiel undersøgelse af skyderiet.

Begravelsen af det ene offer for skyderiet 8. september

Vand fra de store floder

Mexico og USA har siden 1944 haft en traktat, der regulerer, hvordan vandet fra de store floder langs grænsen – Coloradofloden, Tijuanafloden og Rio Grande – skal fordeles.

Det betyder, at begge lande sender vand over grænsen til nabolandet.

Mange års tørke i grænselandet i det nordlige Mexico har imidlertid betydet, at det er blevet politisk kontroversielt at lede vand, som lokale landmænd hungrer efter, væk fra området til brug på marker i Texas på den anden side af grænsen.

Det betyder, at Mexico er kommet langt bagefter med de vandleverancer, som landet er forpligtet til i henhold til kontrakten med USA.

Det store opbud af militær ved dæmningen - op mod 5000 mand - har vakt store kritik i Mexico

En måneds frist

Faktisk skylder Mexico at levere næsten 400 millioner kubikmeter vand over grænsen fra delstaten Chihuahua. Det svarer til næsten et års leverance, og for at opfylde traktaten skal de mange kubikmeter vand være leveret senest 24. oktober – alt om blot en måned.

De store mængder vand skal ses i forhold til, at USA leverer fire gange så meget vand den anden vej længere vestpå ved Coloradofloden, skriver nyhedsbureauet AP.

Men det er ingen trøst for de lokale landmænd i Chihuahua, der ikke vil af med vandet fra dammen bag La Boquilla-dæmningen.

- Så vil vi ikke have vand til vores afgrøder. Og hvis vi ikke har vand til vores afgrøder, så vil rigtigt mange mennesker komme til at mærke det, siger en af de demonstrerende landmænd, Irma Gandara.

Ifølge den danske journalist Maja Wallengren er problemet, at der er gået politik i sagen:

- Dammen bag La Boquilla-dæmningen er en lokal dam, der ikke er omfattet af traktaten. Den burde slet ikke kunne komme i betragtning til at levere vand til USA. Men det er valgår i USA, og bønderne i Texas har hårdt brug for vand, siger hun.

La Boquilla-dæmningen i Chihuahua

I den situation har den mexicanske præsident valgt at gå langt for at komme USA i møde. Han har høfligt takket den amerikanske præsident, Donald Trump, for hans ”forståelse og respekt”, skriver nyhedsbureauet AP, og han har lovet, at han vil skaffe vand fra andre dele af Mexico for at opfylde sine forpligtelser.

"Totalt overdrevet"

Men den mexicanske præsident er også kommet i politisk modvind på hjemmefronten i sagen. Både lokale politikere i Chihuahua og politiske modstandere på nationalt niveau har kritiseret præsidentens hårde linje over for demonstranterne.

- På nationalt niveau tales der om, at det er en totalt overdreven reaktion at sende svært bevæbnede specialenheder mod det, der trods alt har været en fredelig protest af ubevæbnede civile, siger Maja Wallengren.

- På nationalt niveau tales der om, at det er en totalt overdreven reaktion at sende svært bevæbnede specialenheder mod det, der trods alt har været en fredelig protest af ubevæbnede civile, siger Maja Wallengren.