Udland

Afbrændt statue af Melania Trump genopført i bronze

Selvom statuen ikke ligner Melania Trump meget, har kjolen samme farve som den, hun bar ved Donald Trumps indsættelse. Jure Makovec / Ritzau Scanpix

Den originale statue, som blev skåret af en lokal slovensk rørlægger med en motorsav, blev brændt ned på den amerikanske uafhængighedsdag.

Ansigtet er forvrænget, men statuen forestiller Melania Trump.

Og selvom det er mindre end tre måneder siden, at en træfigur af den amerikanske præsidentfrue blev brændt ned, er den nu tilbage på sin plads ved hendes fødeby Sevnica i Slovenien.

Men denne gang er statuen, som både er blevet sammenlignet med en smølf og et fugleskræmsel, støbt i bronze. Det skriver The Guardian.

Bag værket står den amerikanske kunstner Brad Downey, som vil sætte fokus på selvmodsigelsen i Melania Trumps status som immigrant, der er gift med en præsident, som har svoret at reducere immigrationen til USA.

Og det skabte røre i vandet, fortæller kunstneren til The Guardian:

- På den ene side var der folk, som kritiserede mig og spurgte ”hvorfor har du monumentaliseret den kvinde?”. På den anden side var der folk, som sagde ”hun ser meget bedre ud end det”.

Den nye bronzestatue til højre er en eksakt afstøbningen af originalen til venstre, der var skåret i træ.

Brændt af på uafhængighedsdag

Selvom Brad Downey er hjernen bag statuen, er det faktisk ikke ham, der har udført den.

I stedet hyrede han en lokal, slovensk rørlægger, som i sin fritid skærer skulpturer med en motorsav, til at skabe en skulptur af Melania Trump ud fra et billede fra præsidentens indsættelsesceremoni.

 Den lokale kunstner, der skar statuen med en motorsav, fik ifølge Brad Downey frie rammer til selv at udforme værket.

Og selvom træstatuens ansigt allerede før branden var hugget groft og uigenkendeligt, så var figuren dekoreret med en malet lyseblå frakke i stil med den, som Melania Trump bar på billedet.

Men i kølvandet på, at Donald Trump lovede at slå hårdt ned på alle, der ødelagde eller vandaliserede historiske borgerkrigsmonumenter i USA, satte ukendte gerningsmænd natten til den amerikanske uafhængighedsdag 4. juli ild til statuen.

Skulpturen er lavet ud fra et billede af den amerikanske førstedame ved Donald Trumps indsættelsesceremoni.

Afsveden original udstilles

Til alt held for kunstneren havde han inden brandstiftelsen lavet en silikoneafstøbning af den omstridte statue.

 Den nye statue står på samme sted som originalen.

Og mens han under en coronanedlukning blev fanget i Slovenien, stødte han en eksakt kopi i bronze, som han placerede samme sted.

Til gengæld har den afsvedne original fået plads på en kunstudstilling i den slovenske by Koper.