Udland

WHO advarer Europa om 'foruroligende' udbredelse af coronavirus

Spanien og Frankrig er lige nu de lande i Europa, der er hårdest ramt af coronasmitte.

De europæiske lande bør reagere nu, hvis ikke smitten i Europa skal komme ud af kontrol.

Så klart lød advarslen fra den regionale direktør for Verdenssundhedsorganisationen, WHO, i Europa, Hans Kluge, på et pressemøde i København torsdag.

- Det er en meget alvorlig situation, vi oplever lige nu. Antal ugentlige nye smittetilfælde er nu højere, end da pandemien først toppede i Europa tilbage i marts, sagde Hans Kluge.

Ifølge den regionale direktør kom det samlede antal smittede over 300.000 i sidste uge, og over halvdelen af de europæiske lande har meldt om en stigning på over 10 procent i antal smittede de seneste to uger.

- Antallet af nye smittede i september bør være et wake-up call for alle, siger Hans Kluge.

Mange unge smittede

Ifølge Hans Kluge kunne vi i foråret og forsommeren se en effekt af en markant nedlukning over store dele af Europa, og i juni resulterede det i det laveste totale antal smittede. Derfor er det nu op til de europæiske lande selv, hvordan pandemien skal udvikle sig på kontinentet.

Vi har bekæmpet coronavirus tidligere, og vi kan bekæmpe det igen

Hans Kluge, WHO

- I juni nåede smitteudbredelsen bunden, men nu er den steget igen og har taget ny fart. Europa må blive ved med at presse igen. Vi har bekæmpet coronavirus tidligere, og vi kan bekæmpe det igen, sagde Hans Kluge.

Ét af de lande, hvor smitten i øjeblikket er særligt slem, er Spanien. Her er der ifølge European Centre for Disease Prevention and Control registreret 287,2 smittede per 100.000 indbyggere de seneste 14 dage. Det højeste i Europa.

Og det har fået konsekvenser, fortæller TV 2s korrespondent i Spanien, Jeppe Krogager:

- Myndighederne er stærkt bekymrede. Vi er nu over 600.000 smittede, og vi har rundet 30.000, der har mistet livet. Fra at have været i en situation, hvor man løftede samfundet tilbage til en ny virkelighed, så er der flere områder og byer, som er blevet sat i karantæne, siger Jeppe Krogager.

Områderne kan kun besøges, hvis man har et anerkendelsesværdigt formål, og ifølge Jeppe Krogager er fokus særligt rettet mod Madrid, der igen er blevet centrum for smitten. Særligt det sydlige Madrid, hvor der bor mange med få midler.

Men ligesom i Danmark er mange unge også smittede. Og samme tendens ser man i Frankrig, fortæller TV 2s korrespondent Ulla Terkelsen:

- Man sagde, at de unge bare hostede et par dage, når de blev syge, men der er også en tendens nu, hvor de unge også bliver alvorligt syge og ender på sygehuset eller i respirator, så det er meget, meget alvorligt, siger hun.

Ifølge Ulla Terkelsen er antallet af tests steget voldsomt, men også antallet af smittede og indlæggelser er fulgt med.

European Centre for Disease Prevention and Control har registreret 166,9 smittede per 100.000 indbyggere i Frankrig de seneste 14 dage. Det er næstehøjest i Europa.

Vil ske stigning i oktober-november

Næsten fem millioner mennesker i Europa er smittet af virussen. Heraf har 227.971 mistet livet, mens de har været smittet, oplyser WHO.

På nuværende tidspunkt vil landene ikke høre denne her dårlige nyhed, og det forstår jeg,

Hans Kluge, WHO

Den seneste uge har der været mellem 54.000 og 37.000 smittede i Europa per dag. I foråret var det højeste tal 43.000, da antallet af daglige smittede toppede 1.april, oplyser WHO. Det højeste tal i efteråret er indtil videre 54.647, hvilket blev registreret 11. september.

Og med smittede vil også følge døde, advarerede Hans Kluge tidligere på ugen. Og ifølge WHO vil det ske i oktober og november.

- På nuværende tidspunkt vil landene ikke høre denne her dårlige nyhed, og det forstår jeg, sagde Hans Kluge.

Hans Kluge advarer mod, at en potentiel vaccine bliver en sovepude, og at man tror, at den vil løse smitten overalt i Europa.

- Vi ved ikke engang, om vaccinen vil hjælpe alle befolkningsgrupper. Vi ser tegn på, at den vil hjælpe nogle grupper, men ikke andre. Desuden kommer vi til at stå med forskellige vacciner, hvilket bliver et logistisk mareridt, sagde Hans Kluge.

WHO meldte søndag om den største stigning i antallet af coronasmittede i verden på en enkelt dag. På 24 timer i weekenden blev 307.930 mennesker bekræftet smittet med virussen. I alt er flere end 30 millioner smittet på verdensplan.

De fleste smittetilfælde blev registreret i Indien, USA og Brasilien.