USA VALG

Tidligere corona-rådgiver i Det Hvide Hus vender sig mod Trump

Det Hvide Hus afviser nye anklager fra en "utilfreds tidligere medarbejder".

Donald Trump har fået en ny kritiker med fortid i Det Hvide Hus.

Olivia Troye har i to år arbejdet for vicepræsident Mike Pence som særlig rådgiver inden for indenrigssikkerhed og terrorbekæmpelse. Senest har hun været en del af Det Hvide Hus’ særlige corona-taskforce, som ledes af vicepræsidenten.

Men nu toner hun frem i en video på internettet, hvor hun kritiserer Donald Trump og samtidig giver sin støtte til Joe Biden ved det amerikanske valg.

I videoen hævder hun, at præsidenten nægtede at lytte til advarsler om coronavirussens alvor, fordi han kun interesserede sig for efterårets præsidentvalg, og hvordan coronavirussen kunne påvirke hans succes.

- Det var chokerende at høre præsidenten sige, at virussen var et fupnummer. At alt var okay, når vi vidste, at det ikke passede, siger Olivia Troye.

Hun fortæller også om en ”meget slående” bemærkning under et møde i corona-taskforcen, hvor præsidenten ifølge hende sagde, at ”den her covid-ting måske er en god ting”, fordi, som han sagde: "Jeg kan ikke lide at give hånd til folk. Jeg slipper for at give hånd til ulækre mennesker".

Lyn-analyse

Der er meget fokus på, at Trumps kernevælgere står last og brast med ham. At Trump, som han så berømt sagde i 2016, kunne skyde nogen på åben gade og ikke tabe stemmer på det. Det er muligvis korrekt blandt kernevælgerne. Men præsidentens største problem er ikke udsigten til at miste kernevælgere. Trumps udfordring er, at han har brug for at få flere vælgere i folden for at kunne blive genvalgt. Derfor er det et problem, når en tidligere coronarådgiver går ud og erklærer Trump for uempatisk og uegnet. Jo mere fokus, der er på Trumps coronahåndtering, jo sværere bliver det at blive genvalgt.

Afviser beskyldninger

Faktisk har Donald Trump aldrig direkte kaldt coronavirus for "et fupnummer" - "a hoax" på engelsk. Men det blev mange steder opfattet sådan, da han kritiserede demokraterne for at politisere coronavirussen og kaldte dét ”deres nye fupnummer”.

Han har dog bevidst nedtonet faren ved coronavirus, hvilket han har indrømmet over for Watergate-journalisten Bob Woodward.

Det Hvide Hus har med flere udtalelser prompte afvist Olivia Troyes beskyldninger.

Se videoen her:

Donald Trump sagde efter sit vælgermøde i Wisconsin til forskellige medier, at han ikke kan huske at have mødt hende, og at hun blev opsagt, fordi ”de ikke ville have hende”.

- Det er hver gang, at nogen forlader regeringen – 99 procent af gangene aner jeg ikke, hvem de folk er. Og de rejser, næsten som om det er en personlig ting med mig, sagde han ifølge CNN.

Også vicepræsident Mike Pence har reageret på anklagerne fra sin tidligere ansatte og kaldt hende ”endnu en utilfreds medarbejder, der har forladt Det Hvide Hus og besluttet at lege politik”.

"Interessant" farvelbrev

Det Hvide Hus’ pressesekretær, Kayleigh McEnany, har offentliggjort Olivia Troyes farvelbrev til kollegaerne i taskforcen, som hun finder ”interessant” uden at uddybe hvorfor.

I brevet skriver Olivia Troye, at det har været en stor oplevelse at arbejde for vicepræsidenten og en stor ære at arbejde sammen med så dedikerede kollegaer. Hun nævner ikke præsidenten i brevet.

Ifølge Olivia Troye var hun en del af corona-taskforcen fra dag ét, til hun forlod jobbet i august. Hun siger, at hun er en livslang republikaner, men anbefaler nu Joe Biden til præsidentvalget 3. november.

Og hun er ikke alene. Afsenderen på videoen er gruppen Republikanske Vælgere Imod Trump, der – som navnet antyder - fører kampagne imod Donald Trump op til præsidentvalget.