Ingen er døde med covid-19 - sådan har Færøerne tacklet epidemien
På Færøerne har man grebet coronapandemien an ved at masseteste hele befolkningen.
I modsætning til store dele af verdens lande har Færøerne ikke mangel på coronatests eller laboratoriekapacitet, fordi landet har sin helt egen coronastrategi.
På Færøerne har man testet et antal, der svarer til 200 procent af befolkningen - og har indtil videre ikke noteret et eneste coronarelateret dødsfald.
Alle landets borgere kan blive testet gratis - uden henvisning og uanset symptomer. Og alle, der ankommer til landet, bliver sendt til tvungen test på ankomstdagen.
I alt er 112.000 tests blevet gennemført siden februar.
Gammel laksetest blev afgørende
En af grundene til, at Færøerne fra begyndelsen af pandemien har massetestet, er laboratoriechef Debes Christiansen.
Han kom allerede i januar i tanke om et gammelkendt testredskab, som man på øerne tidligere havde brugt til at teste laks for sygdomme.
- De metoder ved at undersøge virus i en lakseprøve kontra undersøge virus i en svaberprøve fra et menneske – de grundlæggende principper er præcis de samme, siger Debes Christiansen til TV 2.
Laboratoriechefens idé betød, at Færøerne var helt klar til at teste for coronavirus fra dag ét. Men det koster. Teststrategien dræner den færøske statskasse med en million kroner om ugen.
Men ud fra et samfundsøkonomisk synspunkt er det pengene værd, siger formanden for landets epidemikommission, politimester Michael Boolsen.
Strategiens andet ben
Han tilføjer, at massetestning ikke står alene. Smitteopsporing er strategiens andet ben. Politiet hjælper sundhedsmyndighederne i arbejdet med at bryde smittekæder.
- Vi satte nogle politifolk, som er vant til at efterforske, i gang. Det betyder rigtig meget i smitteopsporingen og for at få brudt smittekæderne, siger Michael Boolsen.
Færingerne har været hurtige til at dæmme op for smitten, når den er blusset op på øerne. Det fortæller TV 2s korrespondent Divya Das, som har besøgt Færøerne:
- Man havde en opblussen af smitte i foråret, ligesom man så alle andre steder i verden, og den fik man relativt hurtigt lukket ned netop ved at teste og smitteopspore. Man gav ikke op på smittesporing, som man i nogle andre lande mente var for uoverskueligt.
Kan man teste for meget?
Spørgsmålet er, om indsatsen er for massiv i et lille land som Færøerne, hvor folk bor langt fra hinanden, og hvor coronavirussen ikke har belastet samfundet i samme grad som i større lande.
Kan man teste for meget?
- Det er der diskussioner om rundt om i verden. Det kan man sikkert, siger Shahin Gaini, der er overlæge i infektionsmedicin ved Færøernes Universitet i Torshavn.
Lige nu er smittekurven faldende, men det betyder ikke, at man tager foden af test-speederen på Færøerne.
- Vi kan blot konstatere, at vi har testet utrolig mange, og vi har lukket epidemien ned to gange, så vi er tilfredse med den strategi, der har været heroppe, siger overlægen.
Rejsende til Færøerne bliver efter den obligatoriske coronatest ved ankomst til landet bedt om at holde sig væk fra andre mennesker, indtil der foreligger et svar.