USA valg 2020

Biden mødte vælgerne for første gang: – Det mærkeligste, jeg nogensinde har set, siger Trump

Begge præsidentkandidater talte til deres vælgere i nat. Den ene foran en improviseret parkeringsplads, den anden foran Air Force One.

Joe Biden lagde ikke fingre imellem, da han natten til fredag dansk tid evaluerede på Donald Trumps indsats i Det Hvide Hus.

- Jeg havde aldrig nogensinde troet, jeg skulle se en så helt igennem, totalt uansvarlig administration, lød det under et vælgerarrangement på CNN.

Det var første gang i valgkampen, at den demokratiske præsidentkandidat mødte uforberedte spørgsmål fra vælgerne ved et såkaldt town hall sendt direkte i bedste sendetid.

Joe Biden nåede omkring flere store emner, men havde især fokus på præsidenten og hans – ifølge Biden – mildest talt kritisable håndtering af coronapandemien.

Publikum parkerede foran scenen i dertiloptegnede båse og satte sig ved siden af deres bil på medbragte klapstole.

Biden fik for nylig ny næring til sin kritik med Bob Woodwards bog ’Rage’, som afslørede, at Trump allerede i februar fortalte forfatteren, at han bevidst nedtonede faren ved coronavirussen, selvom han vidste, hvor smitsom den var.

- Han vidste det. Han vidste det, og han gjorde intet. Det er tæt på at være kriminelt, tordnede Joe Biden.

For ukritiske spørgsmål?

Netop på grund af pandemien talte han foran et drive-in-publikum bestående af 35 biler på en græsplæne med en lille scene i byen Moosic lidt uden for hans hjemby, Scranton, i delstaten Pennsylvania.

Arrangementet blev holdt af den liberale tv-station CNN med profilen Anderson Cooper som moderator, og fra politiske observatører lyder kritikken, at Biden klarede det godt, men at spørgsmålene var for ukritiske.

De har biler… Det er det mærkeligste, jeg nogensinde har set

Donald Trump, præsident

Samme uge som Donald Trump blev ”grillet” i et town hall på ABC, mindede Joe Bidens town hall på CNN om en ”elskværdig genforening mellem gamle bekendte”, skriver mediet Politico i en analyse.

Sådan oplevede Donald Trump det også. Blot en time efter Joe Biden gik han på scenen til sit eget vælgermøde i delstaten Wisconsin og gav udtryk for, at han havde nået at se sin rival på CNN.

- Jeg kan bare se, han står deroppe i aften og får bløde spørgsmål fra Anderson Cooper. Den slags spørgsmål stiller de aldrig mig, lød det fra præsidenten

Klokken tre dansk tid trillede Donald Trump ind foran sit i Air Force One.

Han var selv lige steget ud af præsidentflyet Air Force One for at tale til sine følgere, som han havde samlet på en landingsbane, og han kunne ikke lade være med at håne Joe Bidens arrangement på en "parkeringsplads":

- De har biler… Det er det mærkeligste, jeg nogensinde har set, sagde han.

Coronaadvarsel på billetten

Men Donald Trumps vælgermøde handlede også om coronavirus og den vaccine, han har lovet er på vej meget snart.

Meget apropos var hans publikum udstyret med billetter, der havde påtrykt en advarsel om, at der var risiko for at blive smittet med coronavirus, og at de ikke kunne sagsøge valgkampagnen, hvis det skete. Det skriver tv-stationen Fox6. Dog kom ingen ind til arrangementet uden først at få taget temperaturen.

Vi må være ærlige over for det amerikanske folk. De er hårdføre, de ved det

Joe Biden, præsidentkandidat

Dem, der kom ind, kunne høre præsidenten fortælle, at USA har tre coronavacciner i sidste fase med kliniske forsøg. Og at hans administration har sørget for, at lægemiddelstyrelsen har kunnet godkende dem på meget kort tid.

- De var meget hurtige. På et niveau som ingen andre nogensinde kunne have klaret. Ingen anden administration, sagde Donald Trump.

Donald Trump lover, at USA har tre coronavacciner til kliniske forsøg. Video: Maiken Kildegaard

Forinden havde Joe Biden ved sit town hall advaret mod præsidentens vaccineløfter. Den demokratiske præsidentkandidat har flere gange sagt, at han stoler på fagkundskaben, men ikke på Donald Trump.

- Ideen om, at der kommer en vaccine, og at alt bliver godt, er irrationel. Vi må være ærlige over for det amerikanske folk. De er hårdføre, de ved det, sagde Joe Biden.

Ekstremt meget på spil

Ifølge TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz, er det ikke underligt, at der kommer så vidt forskellige udmeldinger fra de to kandidater.

- Det er meget nemt at forklare. Det er fordi, de begge gerne vil vinde præsidentvalget i november, så deres udtalelser er helt enkelt drevet af politik, siger han.

Han hæfter sig ved, at eksperterne er enige med Joe Biden, når han siger, at en vaccine ikke er lige om hjørnet.

Men han påpeger også, at Joe Biden har en klar interesse i, at folk ikke sætter næsen op efter en vaccine. For hvis der kommer en vaccine eller bare et håb derom, kan det blive Donald Trumps store chance for at fortsætte i Det Hvide Hus fire år mere.

- Så der er ekstremt meget på spil for de to, siger Jesper Steinmetz.

Amerikanerne skal til præsidentvalg 3. november. Forinden skal de to kandidater mødes i tre store præsidentdebatter. Den første er 29. september.