Den irske lobby slår til mod Johnson

16x9
Den britiske udenrigsminister Dominic Raab er i disse dage i Washington for at m√łdes med blandt andet sin amerikanske kollega, Mike Pompeo. Foto: Nicholas Kamm / Ritzau Scanpix

Præsidentkandidat Joe Biden og en stribe toppolitikere i USA advarer Boris Johnson mod at bryde aftale med EU.

Den irske lobby i USA er mere magtfuld end den engelske lobby. S√•dan forklarer Financial Times‚Äô tidligere chefredakt√łr, Lionel Barber, √•rsagen til at premierminister Boris Johnson har udl√łst en stribe amerikanske trusler, fordi han vil bryde sidste √•rs Brexit-traktat med EU.

Storbritannien vil ikke efter Brexit f√• nogen handelsaftale med USA til afl√łsning af forholdet til EU, hvis de vedtager af bryde tilbagetr√¶kningstraktaten med EU. Det er den traktat, der betyder, at Nordirland forbliver medlem af EU‚Äôs indre marked efter Brexit.

S√• skarp er truslerne fra Washington. Senest natten til torsdag kom truslerne fra flere sider - b√•de i et tweet fra demokraternes pr√¶sidentkandidat, Joe Biden, og i et m√łde med lederen af demokraterne i repr√¶sentanternes hus, Nancy Pelosi.

Hun m√łdtes med den britiske udenrigsminister Dominic Raab, og han fik den samme besked, skriver The Guardian. Raab blev ogs√• mindet om, at ingen traktat kan vedtages uden at komme gennem den amerikanske kongres, og her har demokraterne flertallet i Repr√¶sentanternes Hus. S√• truslerne har tyngde.

Bidens irske r√łdder

B√•de Biden og Pelosi har t√¶tte b√•nd til Irland og fors√łmmer ikke nogen anledning til at n√¶vne det. Joe Bidens oldefar udvandrede fra Irland til USA i 1850, og Biden fortalte if√łlge Irish Central stolt om sin historie under sit seneste bes√łg i Irland i 2016, da han var vicepr√¶sident. Nancy Pelosis datter er irsk gift og bor med sine tre b√łrn i Irland, fort√¶ller radioen East Coast. S√• familiebes√łg p√• √łen bringer ogs√• Pelosi-klanen sammen.

Skulle den britiske regering gamble på, at Boris Johnsons gode ven, præsident Trump bliver genvalgt til november, så ville det heller ikke sikre briterne. For chefen for udenrigsudvalget og stærke folk i begge partier er også nært knyttet til både Irland og Nordirland.

Udvalgsformanden Eliot Engel skrev i denne uge if√łlge Reuters et skarpt personligt brev til Boris Johnson og meddelte, at kongressen ikke ville godkende nogen handelsaftale med briterne, hvis de ikke levede op til deres forpligtelser i Nordirland.

IRA-venner i USA

Navnene bag brevet må være frygtindgydende for briterne.

Eliot Engel er personlig ven med Gerry Adams, den tidligere leder af IRAs politiske arm Sinn Féin, som stod bag fredsaftalen, Langfredagsaftalen, i 1998.

Medunderskriver Peter T. King er republikaner og har if√łlge en portr√¶tbog af Ed Moloney rejst i Nordirland sammen med det yderligtg√•ende Provisional IRA. Han beskriver tilmed if√łlge Gerry Adams som Irlands George Washington. King anses for at v√¶re n√¶r ven af Donald Trump. Desuden har to andre kongresmedlemmer bag brevet ogs√• irske r√łdder.

En smule st√łtte til briterne kommer dog if√łlge Reuters fra udenrigsminister Mike Pompeo. If√łlge ministeriets hjemmeside tog han onsdag aften imod udenrigsminister Raab og udtrykte tiltro til, at en handelsaftale er p√• vej. Men hans optimisme har kun v√¶rdi, hvis pr√¶sident Trump bliver genvalgt.

Langfredagsaftalen

Når den nordirske fredsaftale fra 1998 er så vigtig for den britiske regering og dens Brexit-forhandlingerne med EU, så skyldes det, at både EU og USA var vigtige deltagere i aftalen og også står som garanter for den.

USA - fordi pr√¶sident Bill Clinton gav startskuddet til forhandlingerne ved at invitere Gerry Adams p√• bes√łg i Det Hvide Hus trods skarpe protester fra regeringen i London. Dermed d√¶mpede Clinton pengestr√łmmen fra irere i USA til IRA og til borgerkrigen. Desuden ledte hans personlige repr√¶sentant George Mitchell forhandlingerne.

EU - fordi Irland er med i EU, og fordi EU er med til at finansiere Nordirlands √łkonomi. Forholdet er s√• t√¶t, at Nordirland som den eneste del af Storbritannien har en traktatf√¶stet ret til at blive medlem af EU igen efter Brexit.

Tilbagetrækningstraktaten

Derfor fik EU sidste år premierminister Boris Johnson til at gå med til den nu omstridte "tilbagetrækningstraktat", som sikrer, at Nordirland forbliver en del af EU’s indre marked, også efter Brexit. For briterne betyder det, at der tegner sig en toldgrænse mellem Nordirland og Storbritannien efter Brexit.

Dette giver s√• store indenrigsproblemer for premierministeren, at han nu fors√łger at f√• vedtaget en lov, der tillader ham at l√łbe fra traktaten med EU. Og dermed ser nu b√•de Irland og st√¶rke politikere i USA som n√¶vnt stor fare for, at hele fredsaftalen bryder sammen. Derfor advarslerne og truslerne fra USA - blandt andet udl√łst af den irske lobby, som if√łlge Lionel Barber viser sig at v√¶re langt st√¶rkere end den britiske i USA.

Premierminister Boris Johnson er dog kendt for altid at kunne finde et nyt argument for sin sag. Tidligere kunne han m√•ske have sl√•et p√•, at han ogs√• var amerikansk statsborger. Men det frasagde han sig if√łlge The Guardian i 2016 for at spare skat. S√• heller ikke sin personlige tilknytning til USA kan Johnson i dag bygge ret meget p√•.

Denne uges forhandlinger mellem EU og Storbritannien startede torsdag kl. 16. EU's chefforhandler Michel Barnier sagde if√łlge Reuters, at der stadig er h√•b. S√• EU synes at have medvind p√• cykelstien lige i √łjeblikket.