Udland

Den irske lobby slår til mod Johnson

Præsidentkandidat Joe Biden og en stribe toppolitikere i USA advarer Boris Johnson mod at bryde aftale med EU.

Den irske lobby i USA er mere magtfuld end den engelske lobby. Sådan forklarer Financial Times’ tidligere chefredaktør, Lionel Barber, årsagen til at premierminister Boris Johnson har udløst en stribe amerikanske trusler, fordi han vil bryde sidste års Brexit-traktat med EU.

Storbritannien vil ikke efter Brexit få nogen handelsaftale med USA til afløsning af forholdet til EU, hvis de vedtager af bryde tilbagetrækningstraktaten med EU. Det er den traktat, der betyder, at Nordirland forbliver medlem af EU’s indre marked efter Brexit.

Så skarp er truslerne fra Washington. Senest natten til torsdag kom truslerne fra flere sider - både i et tweet fra demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, og i et møde med lederen af demokraterne i repræsentanternes hus, Nancy Pelosi.

Hun mødtes med den britiske udenrigsminister Dominic Raab, og han fik den samme besked, skriver The Guardian. Raab blev også mindet om, at ingen traktat kan vedtages uden at komme gennem den amerikanske kongres, og her har demokraterne flertallet i Repræsentanternes Hus. Så truslerne har tyngde.

Bidens irske rødder

Både Biden og Pelosi har tætte bånd til Irland og forsømmer ikke nogen anledning til at nævne det. Joe Bidens oldefar udvandrede fra Irland til USA i 1850, og Biden fortalte ifølge Irish Central stolt om sin historie under sit seneste besøg i Irland i 2016, da han var vicepræsident. Nancy Pelosis datter er irsk gift og bor med sine tre børn i Irland, fortæller radioen East Coast. Så familiebesøg på øen bringer også Pelosi-klanen sammen.

Skulle den britiske regering gamble på, at Boris Johnsons gode ven, præsident Trump bliver genvalgt til november, så ville det heller ikke sikre briterne. For chefen for udenrigsudvalget og stærke folk i begge partier er også nært knyttet til både Irland og Nordirland.

Udvalgsformanden Eliot Engel skrev i denne uge ifølge Reuters et skarpt personligt brev til Boris Johnson og meddelte, at kongressen ikke ville godkende nogen handelsaftale med briterne, hvis de ikke levede op til deres forpligtelser i Nordirland.

IRA-venner i USA

Navnene bag brevet må være frygtindgydende for briterne.

Eliot Engel er personlig ven med Gerry Adams, den tidligere leder af IRAs politiske arm Sinn Féin, som stod bag fredsaftalen, Langfredagsaftalen, i 1998.

Medunderskriver Peter T. King er republikaner og har ifølge en portrætbog af Ed Moloney rejst i Nordirland sammen med det yderligtgående Provisional IRA. Han beskriver tilmed ifølge Gerry Adams som Irlands George Washington. King anses for at være nær ven af Donald Trump. Desuden har to andre kongresmedlemmer bag brevet også irske rødder.

En smule støtte til briterne kommer dog ifølge Reuters fra udenrigsminister Mike Pompeo. Ifølge ministeriets hjemmeside tog han onsdag aften imod udenrigsminister Raab og udtrykte tiltro til, at en handelsaftale er på vej. Men hans optimisme har kun værdi, hvis præsident Trump bliver genvalgt.

Langfredagsaftalen

Når den nordirske fredsaftale fra 1998 er så vigtig for den britiske regering og dens Brexit-forhandlingerne med EU, så skyldes det, at både EU og USA var vigtige deltagere i aftalen og også står som garanter for den.

USA - fordi præsident Bill Clinton gav startskuddet til forhandlingerne ved at invitere Gerry Adams på besøg i Det Hvide Hus trods skarpe protester fra regeringen i London. Dermed dæmpede Clinton pengestrømmen fra irere i USA til IRA og til borgerkrigen. Desuden ledte hans personlige repræsentant George Mitchell forhandlingerne.

EU - fordi Irland er med i EU, og fordi EU er med til at finansiere Nordirlands økonomi. Forholdet er så tæt, at Nordirland som den eneste del af Storbritannien har en traktatfæstet ret til at blive medlem af EU igen efter Brexit.

Tilbagetrækningstraktaten

Derfor fik EU sidste år premierminister Boris Johnson til at gå med til den nu omstridte "tilbagetrækningstraktat", som sikrer, at Nordirland forbliver en del af EU’s indre marked, også efter Brexit. For briterne betyder det, at der tegner sig en toldgrænse mellem Nordirland og Storbritannien efter Brexit.

Dette giver så store indenrigsproblemer for premierministeren, at han nu forsøger at få vedtaget en lov, der tillader ham at løbe fra traktaten med EU. Og dermed ser nu både Irland og stærke politikere i USA som nævnt stor fare for, at hele fredsaftalen bryder sammen. Derfor advarslerne og truslerne fra USA - blandt andet udløst af den irske lobby, som ifølge Lionel Barber viser sig at være langt stærkere end den britiske i USA.

Premierminister Boris Johnson er dog kendt for altid at kunne finde et nyt argument for sin sag. Tidligere kunne han måske have slået på, at han også var amerikansk statsborger. Men det frasagde han sig ifølge The Guardian i 2016 for at spare skat. Så heller ikke sin personlige tilknytning til USA kan Johnson i dag bygge ret meget på.

Denne uges forhandlinger mellem EU og Storbritannien startede torsdag kl. 16. EU's chefforhandler Michel Barnier sagde ifølge Reuters, at der stadig er håb. Så EU synes at have medvind på cykelstien lige i øjeblikket.