USA valg 2020

Amerikanere kan blive tvunget til at bære mundbind, hvis Biden bliver præsident

Mens Donald Trump har været mere modvillig, har Joe Biden ofte optrådt offentligt med mundbind på. Leah Millis / Ritzau Scanpix

Alle amerikanere bør bære mundbind i mindst tre måneder, sagde Joe Biden for en måned siden.

Flere amerikanere kan blive beordret at bære mundbind, hvis Joe Biden bliver valgt til præsident 3. november.

Den demokratiske kandidat vil i hvert fald ikke afvise at indføre et maskeforbud fra føderal side, i tilfælde hvor delstaterne ikke selv vil gøre det.

Det skriver ABC News.

Joe Biden har tidligere været i tvivl om, hvorvidt præsidenten har beføjelserne til at indføre et nationalt maskepåbud, men det siger han nu, han har fået bekræftet fra sit hold af juridiske eksperter.

- Spørgsmålet er, om jeg som præsident har den juridiske myndighed til at underskrive et dekret. Det mener vi, vi har, siger Joe Biden.

Minimum tre måneder

De amerikanske sundhedsmyndigheder anbefaler brug af mundbind uden for hjemmet, og i nogle delstater er der indført krav om mundbind på bestemte steder som for eksempel i butikker og i offentlig transport.

Præsident Donald Trump har afvist, at hans regering vil indføre krav om mundbind, og har ladet det være op til guvernørerne.

Jeg stoler på vacciner, jeg stoler på videnskabsfolk, men jeg stoler ikke på Donald Trump

Joe Biden, præsidentkandidat

Joe Biden sagde til gengæld i juli, at han ville insistere på, at alle amerikanere skulle bære mundbind, hvis han var præsident.

- Jeg ville gøre alt, der var muligt, for at gøre det obligatorisk for folk at bære mundbind i offentligheden, sagde han ifølge USA Today.

Og i midten af august opfordrede han direkte delstaternes guvernører til at indføre krav om mundbind.

- Hver eneste amerikaner burde bære mundbind, når de er ude, i de næste tre måneder som minimum, sagde Biden ifølge samme medie.

Rystende mangel på respekt

Dengang kritiserede Donald Trump sin rival for at politisere coronakrisen og for at udvise en ”rystende mangel på respekt for det amerikanske folk”.

Præsidenten sagde samtidig, at regeringen fortsat ville anbefale brugen af mundbind, men at der ikke var grund til at ”presse den føderale regerings fulde vægt ned over lovlydige amerikanere for at opnå målet”.

USA's Center for Sygdomskontrol og -forebyggelse (CDC) har siden 14. juli opfordret alle amerikanere til at bære mundbind for at forhindre spredning af covid-19.

Onsdag vidnede direktør i CDC, Robert Redfield, i det amerikanske senat og sagde, at mundbind er det stærkeste våben, der findes mod coronavirus.

- Vi har klare videnskabelige beviser for, at de virker, og de er vores bedste forsvar, sagde Robert Redfield.

Modsagt af Trump

Efterfølgende har høringen i senatet dog mest af alt handlet om, at Trump på et pressemøde modsagde Robert Redfield, som ifølge præsidenten svarede forkert på et spørgsmål om tidshorisonten for en vaccine.

Direktøren for CDC sagde, at en vaccine først vil være rullet bredt ud i andet eller tredje kvartal af 2021, mens Donald Trump hævder, at USA er klar til at distribuere over 100 millioner vacciner allerede inden slutningen af i år og ”et stort antal endnu tidligere”.

Ifølge Donald Trump kan en vaccine være klar så tidligt som oktober, lige inden det amerikanske præsidentvalg 3. november.

Onsdag blev Joe Biden også spurgt til Donald Trumps vaccineprognose, og her svarede han:

- Lad mig gøre det helt klart: Jeg stoler på vacciner, jeg stoler på videnskabsfolk, men jeg stoler ikke på Donald Trump.