Udland

WHO udpeger dilemma for alle lande: Skal barer eller skoler lukkes ned?

- Det er meget værre end nogen science fiction-film om pandemier. Det er virkelig alvorligt, siger en af WHO's læger om coronapandemiens rasen.

De lande i verden, der er på vej ind i efteråret og vinteren, skal tage et valg om enten at holde barer og restauranter åbne eller have børn i skoler.

Sådan lyder advarslen fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO), skriver CNN.

- Hvad er det vigtigste? At børn er tilbage i skolen? At natklubberne og barerne er åbne? Jeg tror, at det er de her beslutninger, vi skal tage, på vej ind i vintermånederne, sagde Mike Ryan, der er direktør for WHO's sundhedsberedskabsprogram, tirsdag på et pressemøde i Schweiz.

- Jeg beklager, at jeg er kedelig, og jeg beklager, at jeg siger det igen og igen og igen, men der er ingen alternativer. Det er det, vi er nødt til at gøre.

Danmark lukker ned for natteliv

I Danmark er valget i første omgang at lukke ned for dele af nattelivet.

Barer og restauranter i 18 kommuner landet over blev for en uge siden pålagt nye restriktioner, hvor forsamlingsforbuddet blev sat ned fra 100 til 50 personer, mens barer og restauranter blev beordret til at lukke klokken 24.00 i stedet for klokken 02.00.

De restriktioner blev tirsdag strammet i København og 16 omkringliggende kommuner. Barer og restauranter skal nu lukke klokken 22.00. Gæster skal desuden bære mundbind, hvis de er gående eller stående. Hvis de sidder ned, skal de ikke bære mundbind.

Derimod har man valgt at fastholde skolegangen så normalt som muligt. Flere skoler har dog valgt eksempelvis at sende skoleklasser hjem på skift og fjerne borde for at skabe afstand i klasselokalerne.

Over 800 millioner børn uden skolegang

Men coronavirussen har voldsomme konsekvenser for børns skolegang andre steder i verden.

Omkring halvdelen af verdens skolebørn kan stadig ikke gå i skole rent fysisk sammen med deres klassekammerater på grund af coronapandemien, viser tal fra Unicef. 872 millioner børn drejer det sig om, skriver the Guardian.

Da pandemien var på sit højeste, havde skoler i 192 lande lukket dørene og sendt 1,6 milliarder børn hjem.

Og mens mange af dem kunne modtage undervisning derhjemme, standsede skolegangen brat for knap en tredjedel af dem.

- Millioner af børn var heldige nok at blive fjernundervist via radio, tv og internettet, sagde administrerende direktør i Unicef Henrietta Fore, der deltog i WHO's pressemøde.

- Unicef-data viser imidlertid, at der for 463 millioner børn, hvis skoler lukkede under covid-19, ikke var nogen fjernundervisning.

WHO: Vi er stadig i begyndelsen

Ifølge WHO befinder verden sig fortsat i begyndelsen af pandemien med coronavirus.

Det fortalte den britiske læge David Nabarro - der siden januar 2020 er en af WHO's særligt udsendinge, når det gælder covid-19 - da han tirsdag opdaterede Storbritanniens regerings udenrigspolitiske nævn.

- Det er meget værre end nogen science fiction-film om pandemier. Det er virkelig alvorligt - vi er ikke engang i midten endnu. Vi er stadig i begyndelsen af pandemien, sagde han ifølge the Guardian.

Med ord som "forfærdelig" og "grotesk" understregede han alvoren for de britiske politikere.

- Vi begynder at se den skade, den forårsager i verden. Og det bliver grimmere, nu vi går ind i denne fase i Europa, hvor vi ser den komme tilbage igen, sagde David Nabarro på vegne af WHO.

Sidst, men ikke mindst, advarede han om, at situationen kan komme så meget ud af kontrol, at den banker verden ind i ikke kun en recession, men i en kæmpe økonomisk tilbagegang.