Udland

Trump: Jeg nedtonede ikke faren ved covid-19 - jeg gjorde det modsatte

USA runder snart de 200.000 døde, som Trump i foråret betegnede som acceptabelt.

Ved et vælgermøde i svingstaten Pennsylvania tirsdag ændrede præsident Donald Trump kurs i forhold til anklagerne om, at han med vilje underspillede coronavirussens alvorlighed, da den brød ud i foråret.

- Jeg bagatelliserede den (virussen, red.) ikke. Faktisk gjorde jeg det modsatte gennem mine handlinger, sagde Trump ifølge ABC News.

Trump kaldte sig også for en cheerleader for nationen.

Udtalelsen kommer kun en uge efter, at en ny bog af journalisten Bob Woodward kunne afsløre, at præsidenten allerede tilbage i februar kendte til alvorligheden af coronavirus, selvom han offentligt gav udtryk for noget andet.

Bog afslører: Kendte til faren ved covid-19

I bogen ’Rage’ kunne Woodward afsløre, at præsidenten i et telefoninterview i slutningen af marts havde indrømmet, at han med vilje havde underspillet faren af den nye virus.

- Jeg har altid villet nedtone det. Jeg vil stadig gerne nedtone det, fordi jeg ikke vil skabe panik, sagde Donald Trump dengang til Woodward.

På daværende tidspunkt havde præsidenten erklæret USA i en national krisetilstand, og landet havde allerede knap 100.000 smittetilfælde og 1000 døde.

Da præsidenten samme dag, som afsløringerne kom frem, blev spurgt ind til sine udtalelser, benægtede ham dem ikke. Tværtimod benyttede han lejligheden til at uddybe dem.

- Jeg elsker vores land. Og jeg ønsker ikke, at folk skal være bange, sagde han.

Lyn-analyse

I 2018 sagde Trump under en tale i Kansas, at man ikke skulle tro på, hvad medierne rapporterede: “hvad du ser, og hvad du læser, er ikke hvad der foregår.” Nu kan man tilsyneladende ikke engang længere tro på, hvad der kommer ud af Trumps egen mund. Det er svært ikke at tænke på George Orwells berømte citat fra bogen 1984: “Partiet gav dig besked på at afvise dine øjnes og ørers vidnesbyrd. Det var deres sidste og mest essentielle ordre”. I Orwells klassiker er det partiet, der definerer virkeligheden. I Trumps verden, hvor fakta tilsyneladende også hører fortiden til, er det USA's præsident.

Trump sammenlignede selv sit forsøg på at undgå panik i befolkningen med den daværende amerikanske præsident Roosevelts og engelske premierminister Churchills lederskab under Anden Verdenskrig.

Stor utilfredshed blandt befolkningen

Præsidenten har løbende fået kritik i store dele af befolkningen for sin håndtering af coronakrisen.

Tilbage i marts sagde Trump ved et pressemøde, at hvis USA lykkes med at holde dødstallet med covid-19 til mellem 100.000 og 200.000 amerikanere, så har hans land ”gjort et godt stykke arbejde”.

Det tal er nu skræmmende tæt på i USA, hvor næsten 196.000 mennesker indtil nu har mistet livet med coronavirus ifølge Johns Hopkins University.

Som situationen ser ud i USA lige nu, er det formentlig kun et spørgsmål om kort tid, før landet runder det hjørne, Trump i marts kaldte for en succesfuld håndtering af pandemien.

Størstedelen af den amerikanske befolkning er dog ikke enige i, at præsidentens håndtering har været en succes.

Ifølge en ny meningsmåling fra ABC News/Ipsos er det nemlig kun 35 procent af den voksne befolkning i USA, der synes, at Donald Trump har håndteret coronakrisen godt nok.