Udland

Kampen mellem alfer og trolde foregår hver dag på internettet

I Litauen er frivillige gået i krig mod russiske internet-trolde og deres falske nyheder.

Det er som taget ud af et fantasy-eventyr: Kampen mellem de onde trolde og de gode alfer.

Men i Litauen er kampen en daglig virkelighed.

Her har russiske internettrolde med deres misinformation, fake news og påståede indblanding i vestlige valghandlinger fået de litauiske alfer til at gå til modstand.

Den frivillige organisation af alfer har nu eksisteret i seks år og består af tusindvis af internetaktivister, der hver eneste dag trawler gennem internettet på jagt efter falsk information, opdigtede historier og grov propaganda.

"Vi forsvarer demokratiet"

- Det er trolde mod alfer. Folk kalder os sofakrigere, men jeg er en alf. Vi forsvarer demokratiet og den frie verden, fortæller manden, der bliver kaldt ”Fader Alf”, men går mest under sit online-krigernavn Hawk.

Han foretrækker at forblive anonym og forklarer, at ”fordelen ved det arbejde, vi laver, er, at vi kan holde kontakten til andre alfer, uden vi behøver mødes og kende hinanden”.

For seks år siden tog han initiativ til informationskampen efter den russiske annektering af Krim-halvøen og den massive spredning af fake news, der blev sat i gang i den anledning.

Han er den uformelle leder af bevægelsen og koordinerer indsatsen for de tusindvis af aktivister. De sidder hver især hjemme foran deres egen computer, spredt ud over de baltiske lande og resten af Østeuropa.

Strategisk Kommunikationskommando er ansvarlig for Litauens militære forsvar på nettet

Tyske tanks

TV 2 møder Hawk i en kælder i Litauens hovedstad, Vilnius, i gang med det, som han har brugt al sin fritid på i seks år: At finde falske historier på internettet.

Han viser et eksempel frem, der er et billede af tyske militærtanks, som tilsyneladende har raseret en jødisk kirkegård.

- Det er fuldstændigt usandt. Løgne, der spredes som virus, kommenterer han.

Svarer af princip ikke igen

Han understreger, at det ikke er alfernes politik at gå ind i nogen debat med de falske nyheder eller skabe deres egen modinformation.

- Vi ønsker at gøre opmærksom på fake news. Det er vigtigt, at vi ikke selv begynder at sende fake news ud. Det er ikke et spil, som vi har lyst til at gå ind i, siger Hawk.

Meldt til militæret

I stedet bliver de mistænkelige historier kontrolleret og derefter indberettet til Litauens militær, der derefter sletter de falske historier, så vidt det nu er muligt.

Sergent Tomas Ceponis fra Strategisk Kommunikationskommando

Det foregår i en særlig afdeling kaldet Strategisk Kommunikationskommando, der har til opgave at forsvare landet mod virtuelle angreb på internettet.

Og her påskønner man i allerhøjeste grad hjælpen fra de frivillige alfer.

- Vi kan ikke kun nøjes med professionelle. For at forsvare os mod deres misinformation skal hele samfundet involveres, siger Tomas Ceponis, der er sergent i Strategisk Kommunikationskommando, til TV 2.

Dukker op igen og igen

Den militære afdeling erkender dog, at det er en endeløs kamp:

- Selvom vi beviser, at noget er falsk, så betyder det ikke, at det ikke bliver ved med at blive gentaget. Man ser de samme historier dukke op igen og igen, i forskellige lande, lagt op af trolde, har Aurimas Kleveckas, der er officer i afdelingen, tidligere udtalt til avisen The Independent.

Alfen Hawk, der nu har brugt seks års fritid på sagen, tvivler dog ikke på, at det nytter i sidste ende.

- Kampen fortsætter. En dag vinder vi, men jeg ved hvornår, siger han til TV 2.