Udland

Tidligere britisk top-politiker dømt for overgreb på to kvinder

Charlie Elphicke, der var valgt i Dover, fotograferet i juli sidste år sammen med Boris Johnson, der på det tidspunkt var på besøg i Dover som led i kampagnen for at blive formand for det Konservative Parti - og ny premierminister. Chris Ratcliffe / Scanpix Denmark

Dommeren i retten i London kaldte Charlie Elphicke et "seksuelt rovdyr", der brugte sin succes og sit omdømme som dække.

To års fængsel. Det var den dom, den tidligere britiske toppolitiker Charlie Elphicke tirsdag blev idømt ved Southwark Crown Court i London.

Her blev han ifølge Sky News fundet skyldig i overgreb på to unge kvinder.

Dommeren, Philippa Whipple, sagde ved strafudmålingen, at Elphicke er et "seksuelt rovdyr", der brugte sin succes og sit omdømme som dække over sine overfald.

- Du tvang dine ofre til at gå i retten, Her fortalte de sandheden, mens du fortalte en bunke løgne - ikke kun til juryen, men også til din kone, til dine kolleger i parlamentet og til politiet, sagde Whipple, da hun afsagde dom mod Elphicke, der er tidligere konservativt parlamentsmedlem for Dover. Han var gruppeformand for det Konservative regeringsparti mens David Cameron var premierminister.

Charlie Elphicke var medlem af parlamentet fra 2010 til 2017, hvor anklagerne om overgreb kom frem. Han blev suspenderet fra sin post, men taget til nåde i 2018 før daværende premierminister Theresa May skulle gennem en mistillidsafstemning i det britiske parlament.

Sidste år mistede han dog sin plads i parlamentet. Den blev overtaget af Natalie Elphicke, der er gift med Charlie Elphicke.

Ifølge Sky News viste Charlie Elphicke ingen tegn på følelser, da dommen blev afsagt, men han bekræfter gennem en talsmand, at han vil forsøge at appellere den.

Jagtede offer

Det første overgreb skete i 2007 i Elphickes hjem i London, hvor han jagtede sit offer, mens han råbte, at han var en "uartig konservativ". Det skete få øjeblikke efter, han havde overfaldet den unge kvinde, mens de delte en flaske vin.

Ni år senere i 2016 begik det nu tidligere konservative parlamentsmedlem i løbet af en måned to overgreb på en kvindelig ansat i parlamentet.

- Du har behandlet det, du gjorde, som en spøg, ved at sige du var uartig, i et forsøg på at trivialisere dine handlinger. Du antydede overfor begge kvinder, at det her var noget, de ønskede. Noget, de havde opmuntret til og noget, de nød. Det var ikke sandt. De havde ikke opmuntret dig eller forført dig. Din opførsel var også misbrug af magt, sagde dommer Whipple til den tidligere konservative toppolitiker.

Charlie Elphicke er uddannet advokat, han er far til to børn og gift med deres mor, Natalie Elphicke.

Men efter det i retten var kommet frem, at Charlie Elphicke havde løjet for både hende, politiet og deres politiske kolleger, skrev Natalie Elphicke i taxaen på vej væk fra retten i et tweet, at hendes 25 år lange ægteskab nu var slut.