Udland

Putin-modstander deler foto fra hospitalsseng efter forgiftning

Aleksej Navalnyj er i bedring efter det formodede giftforsøg. Social Media / Ritzau Scanpix

Navalnyj blev alvorligt syg under et besøg i Sibirien 20. august. Siden har internationale undersøgelser vist, at han blev forgiftet.

Den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj har vist sig offentligt for første gang siden 20. august, hvor han blev forgiftet med den russiske nervegift Novichok.

Tirsdag har Navalnyj delt et foto på Instagram, hvor han sidder op i en seng på hospitalet Charité i Berlin.

Han siger, at han nu er i stand til at trække vejret selv uden at få ilt.

- Han er for øjeblikket i gang med bevægelsesøvelser og er i stand til at forlade sin seng i korte perioder, hed det mandag i en erklæring fra hospitalet Charité ifølge Ritzau.

Sverige og Frankrig er enige i tysk teori

Den tyske regering oplyste mandag, at laboratorier i Sverige og Frankrig har bekræftet et tysk militærhospitals oplysning om, at det er nervegiften Novichok, der er brugt mod Navalnyj.

Dermed bør Ruslands kritik af Tyskland høre op i denne sag, siger den tyske udenrigsminister, Heiko Maas.

- Vi regner ikke med, at budbringeren af de dårlige nyheder - nemlig os - vil blive kritiseret længere, siger han på et pressemøde i Berlin ifølge Reuters.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, har bedt om en god forklaring fra den russiske regering, som tilbageviser enhver skyld.

Fra Rusland lyder det, at den tyske regering må fremlægge beviser.

Drak te og blev syg

Navalnyj blev alvorligt syg under et besøg i Sibirien 20. august. En medpassager filmede Navalnyj i lufthavnen i Tomsk, hvor han drak en kop te.

Her drikker Aleksej Navalnyj ifølge en medpassager en kop te i lufthavnen inden afgangen til Moskva. Kort tid efter fik han det dårligt på flyet.

Senere filmede samme passager en video ombord på flyet med Navalnyj. Her kan man høre en person, der skriger af smerte. I videoen ser man også redningsfolk, der skynder sig igennem flyet.

Instagram-brugeren 'djpavlin' har delt en video fra flyet, hvor Aleksej Navalnyj angiveligt var ombord. Her hører man en medpassager, som skriger af smerte. I videoen ser man også redningsfolk, der går igennem flyet. Video: Anders Masannek

Navlanyj blev efter en sikkerhedslanding først indlagt på et sygehus i Omsk, men der var lægerne ikke i stand til at fastslå, hvad han fejlede.

Dagen efter bekræftede Navalnyjs talskvinde, Kira Yarmysh, på Twitter, at Navalnyj blev syg under flyveturen.

- Vi formoder, at Aleksej blev forgiftet med noget, der blev blandet i hans te. Det var det eneste, han drak, skrev Kira Yarmysh.

Efter internationalt pres blev den russiske oppositionsleder fløjet til Berlin og indlagt på det anerkendte Charité-sygehus, hvor han altså stadig er under behandling.

Hård kritiker af Putin

Aleksej Navalnyj har længe været en af præsident Vladimir Putins mest åbenmundede kritikere.

I juli kaldte han afstemningen om en stor forfatningsreform "en kæmpestor løgn". Reformen betød, at Putin kan blive på præsidentposten frem til 2036.

Aleksej Navalnyj forsøgte i 2018 at stille op til præsidentvalget. Han blev dog nægtet at komme på stemmesedlen.

Han har flere gange arrangeret demonstrationer mod præsidenten og hans styre.

Den 44-årige Navalnyj er blevet anholdt og fængslet mange gange for blandt andet "administrative overtrædelser" og for at deltage i demonstrationer.