USA valg 2020

Analytikere forklarer, hvorfor Trump ikke bare giver klimaforandringer skylden for skovbrande

Donald Trump tog mandag til Californien, der er hårdt plaget af naturbrande. Brendan Smialowski / Ritzau Scanpix

Joe Biden er ivrig efter at tale om menneskeskabte klimaforandringer, mens Trump hellere vil tale dem ned.

På grund af en lang række voldsomme skovbrande på den amerikanske vestkyst er klimaforandringer pludselig blevet et emne, der fylder i den amerikanske præsidentvalgkamp.

Det er ellers ifølge målinger ikke et emne, der optager amerikanske vælgere specielt meget, men måske kan det ændre sig. Det forklarer Jørn Brøndal, der er professor og leder ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.

- Det kan da godt være med de skrækkelige billeder fra vestkysten og med nogle tornadoer på vej syd fra, at det kan komme til at spille en rolle, siger han til TV 2.

Nedtoner klimaforandringer

Brandene har fået demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, til at tale med store ord, om at katastrofen kun vil vokse, hvis ikke der bliver handlet hurtigt på klimaforandringerne.

Imens har Donald Trump forsøgt at nedtone klimaforandringernes betydning for skovbrandene. Præsidenten taler i stedet om dårlig skovforvaltning som den store årsag.

Det er, selvom myndighederne i den demokratisk ledede delstat Californien, som Donald Trump mandag besøgte, siger, at klimaforandringerne har en stor betydning for de skovbrande, der nu hærger Californien, Oregon og Washington.

Donald Trump kan godt have ret i, at dårlig skovforvaltning har spillet en rolle i de mange skovbrande. Det giver de californiske myndigheder ham ret i.

Men samtidig har den store klimarapport National Climate Assesment, som Trumps egen regering udgav for to år siden, slået fast, at USA vil få flere naturbrande med menneskeskabte klimaforandringer som en medvirkende årsag.

Når Donald Trump alligevel ikke bare køber den forklaring, skyldes det flere ting, forklarer Jørn Brøndal.

En yndlingspolitisk boksebold

For det første er over halvdelen af skovene i Californien ejet af den føderale regering. Så ved at bebrejde lokale myndigheder for dårligt vedligehold af skovene, undviger præsidenten noget af ansvaret, påpeger Jørn Brøndal.

En anden årsag, han nævner, er, at det brænder i demokratiske stater, som Trump ved, han ikke vinder ved præsidentvalget 3. november.

Det er en vurdering, TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster deler.

- Californien har været en yndlingspolitisk boksebold for Donald Trump, og det er, fordi Californien er et skræmmescenarie på, hvad USA kan blive, hvis demokraterne kommer til magten. Det er naturkatastrofer, høje skatter, mange hjemløse og overordnet set en meget venstreorienteret politik, siger han.

Endelig er der den helt klare årsag, som begge USA-eksperter påpeger, nemlig at en betragtelig del af Donald Trumps republikanske bagland slet ikke tror på menneskeskabte klimaforandringer.

- Cirka 30 procent af de republikanske vælgere tror enten ikke på klimaforandringer, eller på at de skulle være menneskeskabte, og det er jo den kontekst, han taler ind i, siger Mirco Reimer-Elster.

Biden vil skabe kontrast

Alligevel kommer præsidenten nok ikke uden om emnet i resten af valgkampen. For hans modstanders vælgere er nemlig meget mere optaget af klima end Trumps vælgere.

Hvor cirka 10 procent af Trumps vælgere anser klima som en vigtig politisk prioritet til valget i november, er det cirka 70 procent af Joe Bidens vælgere, påpeger Mirco Reimer-Elster.

Dermed skal Joe Biden tale om klimaforandringer, lyder analysen, også fordi det er med til at skabe en kontrast til Donald Trump.

- Biden vil gerne italesætte sig selv som den her ansvarsbevidste, professionelle statsmand, der kommer tilbage og skal redde nationen. Og så vil han fremstille Trump som en ekstremist, der ikke tror på videnskaben, siger Mirco Reimer-Elster.

Det var netop også, hvad Joe Biden gjorde, da han mandag holdt tale om klimaforandringer og skovbrandene på den amerikanske vestkyst.

Fisker i forstæderne

Her kaldte han Trump for en ”klima-brandstifter” og filosoferede over, at fire år mere med Trumps ”klimafornægtelse” i Det Hvide Hus kan resultere i nedbrændte eller oversvømmede forstæder.

Og det er langt fra tilfældigt, at Biden – ligesom republikanerne også har gjort det – taler om trusler for amerikanske forstæder.

Det er nemlig et oplagt sted for ham at fiske stemmer, ikke mindst hos veluddannede, hvide, kvindelige vælgere.

- Han vil hen et sted, hvor han appellerer til nogle vælgere, der vakler mellem ham og Trump, og det er ikke mindst i forstæderne, siger Jørn Brøndal.