Trump: Amerikansk fodbold er kedeligt som ind i helvede

16x9
Trumps kritik af football er ikke ny, men den begyndte for alvor, da flere NFL-spillere begyndte at knæle under nationalsangen i protest mod racediskrimination. Foto: Christoffer Laursen Hald/TV 2.

Præsidenten optrappede søndag krigen mod den sport, der har samlet amerikanerne i over 100 år.

Søndag var tusindvis af den amerikanske præsident Donald Trumps støtter samlet ved et vælgermøde i delstaten Nevada.

Her benyttede Trump muligheden til at kritisere sporten football (amerikansk fodbold, red.) i sin tale.

- Football er kedeligt som ind i helvede. Det er bare ikke det samme længere, har jeg ret? Før i tiden ville folk gerne undgå at have planer, når der var football, i dag vil de helst have planer, mens der er football.

Præsidentens udtalelse faldt, netop som den nye sæson i den amerikanske footballliga, NFL, begyndte i weekenden.

Udtalelsen understreger, hvordan football er blevet den helt store politiske arena, især når det kommer til racismedebatten, der præger dagsordenen i USA lige nu.

NFL bliver et vĂĄben i kulturkampen

Ifølge journalist og redaktør for International Kultur på Berlingske Birgitte Borup er NFL blevet et vigtigt politisk værktøj for præsidenten.

- Med football kan Donald Trump for alvor samle republikanerne i et kulturelt fællesskab, hvor de sammen kan være uenige om den udvikling, der sker i sporten lige nu, siger hun.

Ifølge Birgitte Borup bruger præsidenten NFL til at tale direkte til sine kernevælgeres nationalfølelse.

Mange af dem er bitre over politiseringen af sporten, som hun kalder for "kulturelt hjerteblod" og "et mangeĂĄrigt samlingspunkt for nationen".

- Trump er allerbedst, når han har en konkret fjende at banke løs på, og det har han fået i NFL. Den fjende har han udviklet til et våben i den kulturkamp, han har stillet sig i spidsen for, siger Birgitte Borup.

Ikke nogen ny kritik

Kritikken af football og NFL er ikke ny for Trump.

Allerede tilbage i 2016, da NFL-quarterbacken Colin Kaepernick indledte racismedebatten i football ved at knæle under nationalsangen i protest, opfordrede Donald Trump NFL-ejerne til at fyre de spillere, der fulgte trop.

Spillerne, som han dengang kaldte for "sons of bitches", udviste ifølge præsidenten mangel på respekt for det amerikanske flag i deres forsøg på at råbe befolkningen op om problemer med raceulighed i landet.

Den amerikanske quarterback, Colin Kaepernick, startede tilbage i 2016 den bevægelse, der fik spillere til at knæle under nationalsangen i protest mod racisme.
Den amerikanske quarterback, Colin Kaepernick, startede tilbage i 2016 den bevægelse, der fik spillere til at knæle under nationalsangen i protest mod racisme. Foto: Thearon W. Henderson / Ritzau Scanpix

Og det er en dagsorden, hans vælgere bakker op om.

- Det er en ren foræring til Trump, når NFL-spillere ikke vil vise respekt for det amerikanske flag og den amerikanske nationalsang. Republikanerne foragter fortsat knælingen, som de anser som en blåstempling af blandt andet Black Lives Matter-bevægelsen, siger Birgitte Borup.

Det er ikke kun præsidenten selv, der i Trump-dynastiet ikke længere vil bakke op om den populære amerikanske sport.

Også hans søn Eric Trump har fået nok.

To dage før ligaen begyndte, skrev han på Twitter, at ”football officielt er død – så meget for 'Amerikas sport'. Farvel NFL… Jeg er den, der er smuttet.”

Tweetet var en reaktion på udmeldingen fra NFL-holdet Dallas Cowboys om, at det fra den nye sæson er op til den enkelte spiller selv, om han vil protestere under nationalsangen.

Den sportslige amerikanske kulturinstitution er altsĂĄ pĂĄ mange mĂĄder blevet godt og grundigt integreret i Donald Trumps valgkamp.

På trods af sin kritik har præsidenten kæmpet for at sikre, at ligaen kunne begynde til tiden, så hans vælgere får den følelse af back-to-normal efter coronakrisen, han gerne vil give dem.