USA VALG

I Nevada må man kun samles 50 personer, men Trump trak flere tusinde til vælgermøde

Mens de fremmødte deltagere ved Trumps vælgermøde ikke er bekymrede for smitte, siger en sundhedsekspert, at det kan føre til dødsfald.

- Det her er en fornærmelse af hver eneste borger i Nevada, som har fulgt sundhedsmyndighedernes anvisninger, har ofret sig og sat naboers velbefindende over dem selv.

Sådan lyder den barske kritik fra Nevadas demokratiske guvernør, Steve Sisolak, efter præsident Donald Trump for første gang i tre måneder har valgt at afholde et indendørs vælgermøde med flere tusinde deltagere.

Det sker, selvom delstaten har sat en grænse for indendørs forsamlinger på maksimalt 50 personer.

- Det er en direkte trussel mod de fremskridt, vi har gjort, og det kan potentielt give tilbageslag, skriver guvernøren på Twitter og kalder præsidentens handlinger for "skamfulde, farlige og uforsvarlige".

Deltog uden mundbind

Jeff Mason, der er politisk reporter for nyhedsbureaet Reuters, befandt sig til vælgermødet, som blev afholdt i en lagerhal tilhørende virksomheden Xtreme Manufacturing i byen Henderson syd for Las Vegas.

Han beretter, at flertallet af de fremmødte vælgere ikke havde mundbind på under Trumps tale.

- Jeg føler, vi er forholdsvis sikre her. Jeg har medbragt et mundbind, men jeg har ikke følt behov for at tage det på, fortæller 64-årige Ronda Livingston til Reuters.

Mennesker vil blive smittet, og nogle af dem vil dø

Jonathan Reiner, kirurg og sundhedsanalytiker, CNN

Hun understreger, at hun "ikke er bekymret".

"Skødesløst manddrab"

Jonathan Reiner, der er kirurg fra George Washington University og sundhedsanalytiker ved den liberale tv-station CNN, kalder Donald Trumps vælgermøde for "skødesløst manddrab".

- Hvad andet kan man kalde en begivenhed, der grundet sin skødesløshed er skyld i andres død? Hvis du laver en stor forsamling et sted som Nevada med hundredtusindvis af mennesker, så vil mennesker blive smittet, og nogle af dem vil dø, siger han.

- Hvis du tager denne virus seriøst, ville du aldrig afholde et indendørs vælgermøde.

En talsperson fra Donald Trumps valgkampagne sammenligner forsamlingen i Nevada med de mange racedemonstrationer landet over.

- Hvis du kan slutte dig til titusindvis af mennesker, som demonstrerer på gaden og brænder små virksomheder ned i de efterfølgende optøjer, kan du også udøve din grundlovssikrede ret og samles fredeligt til at høre USA's præsident, siger Tim Murtaugh ifølge det politiske medie The Hill.

Vælgermøde måske skyld i smittebølge

Senest Donald Trump afholdte et indendørs vælgermøde var 20. juni, da han samlede lidt over 6000 personer i en sportsarena i Tulsa, Oklahoma.

Efterfølgende lød det fra de lokale sundhedsmyndigheder i byen, at præsidentens vælgermøde sandsynligvis havde bidraget til en lokal smittebølge med næsten 500 nye coronatilfælde.

Herman Cain, en tidligere republikansk præsidentkandidat, deltog i vælgermødet i Tulsa. Selvom det ikke med sikkerhed kan siges, hvor han blev smittet, døde Cain efterfølgende med covid-19.

194.069 amerikanere har indtil videre mistet livet med coronavirus, viser Johns Hopkins Universitys løbende opgørelse.

USA skal til præsidentvalg 3. november.