Udland

Frankrig og Sverige enige i tysk teori: Navalnyj blev forgiftet med Novichok

Tyskland siger, at laboratorier i Frankrig og Sverige bekræfter, at den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj blev forgiftet med nervegift.

Laboratorier i Frankrig og Sverige bekræfter nu, at den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj blev forgiftet med nervegiften Novichok.

Talsmanden for Tysklands forbundsregering, Steffen Seibert, siger, at test, som er blevet analyseret på laboratorier i Frankrig og Sverige, bekræfter de tyske lægers konklusion:

- Navalnyj blev forgiftet med den militære nervegift Novichok fra sovjetæraen.

Et militært tysk laboratorium har tidligere konkluderet, at Navalnyj var blevet forgiftet med den militære nervegift.

Drak te og blev syg

Navalnyj blev alvorligt syg under et besøg i Sibirien 20. august. En medpassager filmede Navalnyj i lufthavnen i Tomsk, hvor han drak en kop te.

Senere filmede samme passager om bord på Navalnyjs fly, hvor man hører en person, der skriger af smerte. I videoen ser man også redningsfolk, der skynder sig igennem flyet.

Instagram-brugeren 'djpavlin' har delt en video fra flyet, hvor Aleksej Navalnyj angiveligt var ombord. Her hører man en medpassager, som skriger af smerte. I videoen ser man også redningsfolk, der går igennem flyet. Video: Anders Masannek Jørgensen

Navlanyj blev efter en sikkerhedslanding først indlagt på et sygehus i Omsk, men lægerne der var ikke i stand til at fastslå, hvad han fejlede.

Dagen efter bekræftede Navalnyjs talskvinde, Kira Yarmysh, på Twitter, at Navalnyj blev syg under flyveturen.

- Vi formoder, at Aleksej blev forgiftet med noget, der blev blandet i hans te. Det var det eneste, han drak, skrev Kira Yarmysh.

Indlagt i Tyskland efter pres

Efter internationalt pres blev den russiske oppositionsleder fløjet til Berlin og indlagt på det anerkendte Charité-sygehus, hvor han stadig er under behandling.

Ifølge Seibert har Tyskland sendt prøver til Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW), som også skal foretage test.

- Uafhængigt af OPCW's undersøgelser har tre laboratorier uafhængigt af hinanden bekræftet, at det bevisligt var en nervegift fra Novichok-gruppen, som forårsagede forgiftningen af Navalnyj, siger Seibert.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg og andre vestlige ledere har krævet, at de russiske myndigheder redegør og forklarer sig i sagen.

Kreml afviser forgiftning

Ledelsen i Kreml nægter ethvert kendskab til forgiftningen af den fremtrædende Putin-kritiker. Moskva har efterlyst beviser for, at der blev anvendt Novichok mod Navalnyj.

- Vi konsulterer nu vore europæiske partnere for at finde ud af, hvad vi skal gøre videre, siger Seibert.

Navalnyj blev lagt i et kunstig koma i en uge på hospitalet i Berlin. Lægerne oplyste i forrige uge, at han var i bedring, og at han nu kommunikerer med omverdenen.

Det er uklart, om han vil få varige mén af forgiftningen.