Donald Trump

Donald Trump vil have Californien til at rive blade sammen i de store skove

Døde træer og visne blade skal fjernes fra skovbunden for at forhindre de store skovbrande på den amerikanske vestkyst, siger Trump i dag.

Den amerikanske præsident Donald Trump var mandag på et kort besøg i Californien for at høre nærmere til de voldsomme skovbrande, der hærger staterne langs den amerikanske vestkyst.

Ifølge en opgørelse i Los Angeles Times er der i øjeblikket 44 aktive skovbrande i Californien og yderligere 56 i andre stater i det vestlige USA, først og fremmest i Oregon og Washington.

Under besøget medgav Donald Trump, at klimaforandringer kan spille en rolle for de mange skovbrande. Han kom dog også med den overraskende udtalelse, at ”Jorden er ved at køle af, men klimaeksperterne har endnu ikke fundet ud af det”, skriver nyhedsbureauet AFP.

Han gentog sin overbevisning om, at brandene er blevet så voldsomme, fordi staterne på vestkysten ikke sørger for at rive visne blade sammen i skovbunden, så skov ikke er fuld af tørt, brandbart materiale.

- Når træer falder, så bliver de meget tørre efter en kort periode – måske 18 måneder. De er som tændstikker, der kan eksplodere. Det samme, når der ligger flere års gamle blade i skovbunden. Det er noget, man må gøre noget ved derude, sagde Donald Trump til de forsamlede journalister i Sacramento McClellan Airport.

Her mødte Donald Trump lokale politikere og deltog i en ceremoni til ære for Californiens Nationalgarde i løbet af de to timer besøget varede.

Ryd op i skovbunden

Præsidenten har flere gange gentaget sin pointe om, at de mange skovbrande skyldes dårlig vedligeholdelse af de store skovområder.

Senest på et vælgermøde i Pennsylvania i august, hvor han truede Californien med, at det ville koste staten tilskud fra de føderale myndigheder, hvis ikke man blev bedre til at rydde op i skovene.

- Vi kommer til at ramme dem på pengepungen, for de lytter ikke til os, sagde Donald Trump.

"Han giver os skylden"

Hans udtalelser har skabt vrede i de vestlige stater, hvor de demokratiske toppolitikere anklager ham for at holde igen med hjælpen, netop fordi staterne har et flertal af vælgere, der ikke stemmer på Trumps republikanske parti.

- Hvis nogen ringede til mit kontor og bad om hjælp, så ville jeg ikke spørge om deres politiske tilhørsforhold, eller hvordan deres valgdistrikt stemte sidste gang. Det ville være rart at have en præsident, der tænkte på samme måde, når folk mister deres hjem, og alt hvad de ejer. Han giver jo ikke staterne ved Den Mexicanske Golf skylden for orkanerne, men han giver Californien skylden for ikke at rive skovbunden, siger den demokratiske borgmester i Los Angeles Eric Garcetti.

Donald Trumps regering har dog frigivet store beløb i føderal nødhjælp til de vestlige stater.

Ifølge talsmand for Det Hvide Hus Judd Deere er der også indsat store føderale mandskabsstyrker, i alt 26.000 mand, og 230 helikoptere i kampen mod brandene.