Spækhuggere angriber lystbåde ud for Spanien – biolog kalder adfærden højst usædvanlig

Et af angrebene stod på i en time.

Tonstunge spækhuggere har flere gange angrebet både ud for den spanske kyst. Ofte med store materielle skader som resultat.

Episoderne er fundet sted både ud for Galicien tæt på Portugal, men også i Gibraltar-strædet. Flere af de udsatte sejlere melder om op til ni spækhuggere, der har cirklet og ramt direkte ind i deres fartøj. Det skriver The Guardian.

Senest skete det fredag ud for den spanske nordkyst, hvor en spækhugger 15 gange svømmede ind i en lystyacht.

I sommer oplevede den engelske Victoria Morris, at hendes båd blev omringet af ni spækhuggere, som flere gange svømmede direkte ind i bådens skrog. Angrebet fortsatte i en time og efterlod båden med et ødelagt ror og motor.

- Larmen var virkelig skræmmende. De ramte kølen, og der var et forfærdeligt ekko. Jeg troede, at de ville kæntre båden. Samtidig var der en øredøvende larm, mens de kommunikerede med hinanden. Det føltes helt overlagt, siger hun til The Guardian.

Mindst fem gange har lignende situationer fundet sted.

Meget usædvanlig opførsel

Spækhuggernes opførsel er ifølge marinbiolog Hanne Strager mildest talt ukarakteristisk.

- Det er meget usædvanligt. Det er ikke det, de gør nogen andre steder i verden. Det er meget mærkeligt, siger hun.

Hanne Strager har igennem en årrække observeret spækhuggere og har også bedrevet forskning på området.

Aldrig har hun oplever noget som dette, og hun har svært ved at finde en reel forklaring.

- De gør det med vilje, det er der ingen tvivl om. De opsøger bådene, bider i roret og rammer dem. Og det gør de helt sikkert med vilje. Men om der er tale om en eller anden voldsom leg, eller om de har set sig sure på bådene – det ved jeg simpelthen ikke, forklarer hun.

Hvalerne er kendt for at spise tun af fiskernes kroge. Og havde spækhuggerne angrebet fiskerbåde, så kunne forklaringen ifølge marinbiologen måske være, at hvalerne tidligere var blevet skudt på fra utilfredse fiskere, og at angrebene derfor var svar på det.

Ingen af angrebene er dog gået ud over fiskerbåde, men lystbåde, og derfor må grunden være en anden.

- Spækhuggere er kloge nok til at se forskel på, hvad der er en fiskerbåd, og hvad der er en lystbåd. Jeg har mange gange set dem gå direkte efter fiskerbåde i Norge, hvor jeg har fulgt dem, siger hun.

Spanske myndigheder advarer indtil videre andre fartøjer om at holde afstand til de spækhuggere, de måtte komme i nærheden af.

Ingen personer er kommet alvorligt til skade under angrebene.