Coronavirus

Frankrig registrerer 10.000 smittede på et døgn for første gang

Myndighederne vil blandt andet sætte ind med hurtigere og mere målrettede tests.

Der er en "klar forværring" i coronasituationen i Frankrig, lød det fra landets premierminister fredag.

Og lørdag registrerede landet så for første gang flere end 10.000 smittede på et døgn, da 10.561 nye smittetilfælde blev registreret på 24 timer. Det oplyser de franske sundhedsmyndigheder.

Smitten slår dermed den hidtidige rekord fra torsdag, hvor der blev registreret 9843 smittede.

Samtidig har Frankrig nu registreret flere end 30.000 coronarelaterede dødsfald, hvilket gør det til det land i verden med syvende flest døde. Men det betyder ikke, at landet er på vej ind i en ny nedlukning, som det skete i foråret:

- Virussen vil være med os i flere måneder endnu, og vi skal kunne leve med den, uden at det bliver nødvendigt, at vi igen skal have fortællingen om en landsdækkende lockdown, sagde landets nye premierminister, Jean Castex, fredag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Myndighederne oplyste ligeledes lørdag, at man med det nye, høje smittetal har registreret 772 klynger af mindre udbrud, hvilket er en stigning på 86 i løbet af 24 timer.

Hurtigere tests og målrettede restriktioner

I stedet for en ny nedlukning vil myndighederne, ifølge premierministeren, sætte ind med hurtigere og mere målrettede test, så ventetiden på svar bliver reduceret. Derudover vil man benytte sig af mere lokale restriktioner i stedet for landsdækkende foranstaltninger.

Det skal være med til at sikre, at de sociale og økonomiske aktiviteter holdes i gang, lød det fra Castex.

Særligt slem er smitten i Marseille, Bordeaux og den franske ø Guadelope i Caribien. Lederne og borgmestrene i disse områder er derfor blevet bedt om at give deres forslag til lokale restriktioner inden mandag.

Ligeledes vil premierministeren arbejde på, at lokale embedsmænd får ekstra beføjelser til at indføre restriktioner såsom begrænsede åbningstider for virksomheder, skriver Reuters.

Ingen tilskuere til Tour de France

Samtidig med at smitten nåede rekordtal, gik bevægelsen De Gule Veste efter flere måneders coronapause igen på gaden i Frankrigs hovedstad Paris og en række andre byer.

På forhånd var der frygt for nye uroligheder, og ifølge politiet blev over 250 personer anholdt ved lørdagens demonstrationer.

Det kom til uroligheder mellem politi og demonstranter i Paris' gader lørdag.

Det skete blandt andet, fordi alle store forsamlinger fortsat er forbudt, og flere demonstranter forlod den godkendte rute, mens andre satte ild til skraldespande og biler. Samtidig er Paris blevet en ”rød zone” på grund af høje smittetal, hvorfor det er et krav at bære mundbind.

Og netop de ”røde zoner” har også fået indflydelse på årets Tour de France. For i løbet af de næste par dage bevæger feltet sig ind i områder med ”røde zoner”, og det betyder, at løbsarrangøren ASO helt har forbudt tilskuere på flere af etaperne.

- Tilgangen bliver fornuftigt nok ligesom i Paris-Nice, sagde ASO's generaldirektør, Yann Le Moenner, lørdag.

Løbet Paris-Nice blev afviklet i marts, og her måtte tilskuerne ikke komme tættere på end 300 meter fra målstregen og 100 meter fra podiet i startområdet.

En rød zone defineres ved, at der i løbet af en uge er fundet flere end 50 coronatilfælde per 100.000 indbyggere.