Brexit

Boris Johnson beskyldes for at bringe skam over briterne med nyt forslag

Storbritanniens premierminister Boris Johnson er kommet under beskydning fra EU, oppositionen og endda parlamentsmedlemmer fra hans eget konservative parti. Stefan Rousseau / Ritzau Scanpix

Både politikere og vælgere undrer sig: Løj Boris Johnson om sin egen skilsmisseaftale med EU, eller forstod han den ikke?

Presset vokser på den britiske premierminister, Boris Johnson.

I avisen The Sunday Times beskyldes han af to tidligere premierministre fra Labour og De Konservative for at bringe skam over Storbritannien.

Angrebet kommer efter, at Johnson onsdag fremlagde et lovforslag, der bryder den Brexit-aftale, han forhandlede hjem med EU i oktober 2019.

Advarer om "farlige" forhandlinger

Lovforslaget handler om Storbritanniens indre marked.

Fra 1. januar 2021 er briterne ikke længere bundet af EU's regler og kan dermed lave egne regler for toldgrænser, statsstøtte og andre områder.

Men efter Storbritannien for alvor forlader samarbejdet med EU om to og en halv måned, er Nordirland - hvis der ikke er en ny handelsaftale på plads med EU - stadig bundet af reglerne i skilsmisseaftalen.

Og netop det scenarie er blevet mere og mere sandsynligt efter en sommer med sparsom fremgang i forhandlingene med EU.

Det er Labours Tony Blair og den konservative John Major, der sammen har forfattet et opråb til premierministeren og hans regering.

Lovforslaget, der skaber rammerne for det indre marked i Storbritannien mellem Wales, Skotland, England og Nordirland efter Brexit, blev fremlagt, mens Brexitforhandlingerne med EU er i en afgørende fase.

Reglerne i det nye lovforslag overskriver flere af de regler, som Storbritannien og EU blev enige om i skilsmisseaftalen. Og det er det brud med international lov, som de tidligere premierministre raser over.

- Denne regerings handlinger kaster skam over den selv og er pinlige for vores nation, skriver de.

- Denne måde at forhandle på med fornuften kastet over bord i jagten på ideologi og en nonchalant svulstighed i stedet for seriøst diplomati er uansvarlig, i princippet forkert og i praksis farlig, lyder det videre.

Advarslen kommer dagen før, Johnsons lovforslag om Storbritanniens indre marked er på dagsordenen i Underhuset mandag.

Johnson raser over sin egen aftale

Boris Johnson kaldte selv skilsmisseaftalen i oktober for en "fantastisk god aftale for vores land", der ville bane vejen for en "ovnklar" handelsaftale med EU efter Brexit - et konservativt valgløfte, han vandt parlamentsvalget på i december 2019.

Men nu mener han, at den truer Storbritanniens sammenhængskraft, da der i aftalen er en toldgrænse ned gennem Det Irske Hav for at bevare en blød grænse mellem Irland og Nordirland og dermed bevare freden.

Men Johnson mener, at netop det truer Storbritanniens "integritet" ved at "skille vores land ad" og "bringe fred og stabilitet i alvorlig fare".

Det sagde han fredag til konservative partifæller ifølge the Guardian.

I de britiske hjem har lovforslaget også skabt debat. I radioprogrammer og avisernes spalter undrer mange briter sig over de nye toner: Løj Boris Johnson om sin fantastisk gode aftale, eller forstod han den ikke?

Det hører med, at daværende premierminister Theresa May opgav netop den løsning efter en alvorlig snak i efteråret 2018 med Arlene Foster, formand for den daværende regerings nordirske støtteparti, DUP, da det netop skabte en form for grænse internt i Storbritannien.

Derfor lavede Theresa May et "backstop", der først ville gælde efter to år uden en ny handelsaftale, mens Johnsons "frontstop" gælder fra dag et.

Oprør ulmer i Johnsons bagland

Boris Johnsons forklaring om den nye trussel mod Storbritanniens "integritet" er det langt fra alle, der køber, og hans raslen med sablen over for EU har endda skabt uro i hans eget konservative bagland.

Fredag var der derfor møde med konservative parlamentsmedlemmer, hvor Boris Johnson opfordrede dem til at stemme for sit lovforslag.

Men dagen efter skrev det kendte konservative parlamentsmedlem Tobias Ellwood på Twitter, at det han kan simpelthen ikke.

- Uden ændringer kan jeg ikke stemme for dette lovforslag, skrev han.

- Lad os sikre Brexit, men huske hvad vi står for. Denne lov skader allerede Storbritanniens brand, mindsker vores status som rollemodel og forsvarer af globale standarder.

Den opfattelse deler flere konservative parlamentsmedlemmer, erfarer flere medier, og et oprør ulmer i Boris Johnsons bagland, skriver Sky News.

Andre støtter dog Boris Johnson loyalt. En af dem er justitsminister Robert Buckland, der i BBC's politiske søndagsprogram blev spurgt fem gange, om han vil gå af, hvis regeringen bryder international lov.

- Hvis jeg ser loven blive brudt på en måde, jeg finder uacceptabel, vil jeg selvfølgelig gå af, sagde han i programmet Andrew Marr.

Flere jurister har i ugens løb påpeget det problematiske i, at ministre i Storbritannien i en ed lover at opretholde loven, når de sværges ind.

Starmer bruger Johnson egne ord mod ham

Labours leder, Keir Starmer, har heller ikke meget tilovers for Boris Johnsons lovforslag og regeringens forhandlingstaktik over for EU.

Det skriver han i avisen Sunday Telegraph, der er populær blandt konservative vælgere, og ekkoer Johnsons egne ord om Brexit.

- Let's get Brexit done, skriver han som det første og gentager dermed Johnsons slogan fra parlamentsvalgkampen i december 2019.

Starmer opfordrer premierministeren til at få en handelsaftale med EU på plads, så han igen kan koncentrere sig om coronavirussen.

Storbritannien har med 41.000 døde Europas højeste dødstal per borger, mens BNP er skrumpet med 20,4 procent - det største fald blandt verdens store økonomier, skrev BBC i sommers.

I disse uger stiger smitten eksplosivt igen, og flere områder landet over med samlet over otte millioner briter er ramt af nye, lokale nedlukninger.

Samtidig er forsamlingsforbuddet blevet sat ned til seks personer fra i morgen mandag.

- Mens den britiske befolkning adlyder regler for social afstand, er ministre i gang med at retfærdiggøre, at de kan bryde international lov - det er lige så frustrerende, som det er latterligt, skriver Keir Starmer.

- Vi burde arbejde på at besejre denne virus i stedet for stadig at snakke om Brexit, tordner han mod premierministeren.

EU giver Storbritannien en måned

EU advarede torsdag Boris Johnson om, at hans lovforslag truer Langfredagsaftalen, selv om han hævder det modsatte.

Langfredagsaftalen skabte fred mellem Irland og Nordirland efter en 30 år lang og blodig konflikt, der kostede over 3500 mennesker livet i perioden 1968-98. Flere af de omkomne var for eksempel børn og andre civile, der mistede livet i bomber gemt på gågader og i varevogne.

Demokraterne i USA har sagt, at Storbritannien kan glemme alt om en handelsaftale med USA, hvis Langfredagsaftalen kommer i fare.

EU gav torsdag Storbritannien en måned til at fjerne de dele af lovforslaget, der truer Langfredagsaftalen og bryder med skilsmisseaftalen. Og søndag går EU's chefforhandler, Michel Barnier, i rette med Boris Johnsons argumenter og understreger, at skilsmisseaftalen ikke er en trussel mod Storbritanniens integritet.

- Vi blev enige om dette sarte kompromis for netop at beskytte freden og stabiliteten på øen Irland. Vi kunne ikke have været klarere angående konsekvenserne af Brexit, skriver Michel Barnier på Twitter.