USA valg 2020

Twitter har regler klar, hvis kandidater udråber sig selv til vinder på valgnatten

Hvis Donald Trump eller Joe Biden udnævner sig selv som vinder på valgnatten, har Twitter en procedure klar til at tage hånd om det. Mandel Ngan / Ritzau Scanpix

Også Facebook har for nyligt præsenteret en række forholdsregler, som skal sikre, at der ikke bliver spredt misinformation efter valget.

Twitter har besluttet at stramme regelsættet for, hvordan platformen håndhæver spredning af misinformation om det amerikanske præsidentvalg.

Det skriver onlinemediet Recode.

Retningslinjerne skal blandt andet komme potentiel vælgermanipulation til livs ved at fjerne eller på anden vis stoppe spredningen af falske påstande om valgresultatet.

- Målet er at beskytte (vælgerne, red.) mod indhold, som kan forpurre valghandlingen og stoppe spredningen af skadende misinformation, der kan kompromittere valgets integritet, lyder det fra Twitter i et blog-indlæg.

Flere regler skærpes

Helt konkret vil tweets, der udråber en vinder, før der forelægger et endeligt resultat, blive taget ned eller mærket med en kommentar, der viser, at tweetet er misinformerende.

Derudover skærper Twitter reglerne for tweets, som:

  • Spreder falske oplysninger om selve valghandlingen (fx gældende lovgivning på området)
  • Deler omstridte ytringer, der undergraver tilliden til valgprocessen (eksempelvis at hævde, der bliver snydt med brevstemmerne)

I slutningen af august meldte Facebook ud, at platformen overvejer at indføre en såkaldt kill switch, der vil kunne blokere al politisk reklame efter valgdatoen 3. november i tilfælde af et mudret resultat.

Facebook overvejer blandt andet en 'kill switch', der vil kunne blokere al politisk reklame efter valgdatoen i tilfælde af et mudret resultat.

Og risikoen for et uklart resultat er øget markant, efter coronapandemien har ramt USA. For som det ser ud nu, skal 80 millioner af de amerikanske stemmer afgives per brev, og de tager længere tid at tælle op.

- Vi ved med så godt som garanti, at vi ikke har et resultat på valgnatten. Så rædselsscenariet er, at en kandidat - Trump - stiller sig frem og erklærer sig som vinder, selvom stemmerne ikke er talt op, sagde TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster i forbindelse med Facebooks udmelding.

I krig mod Trump

Skulle Trump vælge at erklære sig selv som vinder på valgnatten 3. november, er der altså nu hos både Facebook og Twitter en klar strategi for, hvordan det skal håndteres.

Twitter har tidligere på året lagt sig ud med Donald Trump, da platformen valgte at korrigere - eller helt skjule - flere af præsidentens tweets om stemmeafgivningen ved valget.

Dengang var reaktionen fra Trump, at Twitter blander sig i valget ved at rette hans tweets.