Udland

Tusindvis af desperate flygtninge demonstrerer i Grækenland: - Vi vil have frihed

Moria-lejren i Grækenland er brændt ned til grunden, og op mod 13.000 flygtninge og migranter har nu intet sted at gå hen.

"Vi vil have fred og frihed."

"Tyskland, vær søde at hjælpe."'

Fredag gik tusindvis af flygtninge i lange rækker fra den nu nedbrændte flygtningelejr Moria til Lesbos hovedstad, Mytilini.

Under fredelige demonstrationer løftede de papskilte i vejret med ét klart budskab: Hjælp os, EU.

Den berygtede Moria-lejr nedbrændte natten til onsdag, og op mod 13.000 mennesker står nu uden et tilflugtsted.

Langt de fleste er nødsaget til at sove på fortov rundt omkring på den græske ø, og de har taget ophold på både tankstationer og parkeringspladser.

Vi er påpasselige med at skabe en konsensus om, at når det presser sig på, så kan man komme til Danmark

Udviklingsminister Rasmus Prehn

Flere har kroniske sygdomme, som de i øjeblikket ikke kan få behandling for.

De har ikke længere adgang til toiletter og bad, og klager over sult og tørst giver genklang på den græske ø.

Mange af dem er børn.

Branden startede natten til onsdag og endte med at brænde lejren end til grunden.
Knap 13.000 mennesker har nu intet sted at gå hen.
De mange flygtninge og migranter er frustreret, og fredag afholdt de en fredelig demonstration.
Flere børn sad på skuldrene af deres forældre under demonstrationerne, men andre taktfast slog tomme vandflasker mod hinanden.

14-årige Mohammed Ali fra Afghanistan er blandt dem. Han fortæller til den britiske avis The Guardian, at både hans højgravide kusine og hans otte måneder gamle lillebror lider voldsomt i varmen.

- I går var det så varmt. Han havde det virkelig ikke godt. Han er født i Moria-lejren, og det er heldigt, at han endnu ikke forstår, hvad der foregår, siger Mohammed Ali om sin lillebror.

Samme melding kommer fra migranten Amir Ali:

- Det her er meget værre end i Moria. I Moria boede vi i det mindste i et telt, her sover vi på gaden. Det er især hårdt for kvinderne og vores børn, siger han.

Tyskland og Frankrig klar til at hjælpe

Fredag har EU i samarbejde med de græske myndigheder meddelt, at de vil genopføre flygtningelejren med "mere moderne faciliteter".

Men det stiller en række hjælpeorganisationer sig skeptiske over for.

Til Ritzau udtaler Læger Uden Grænser, at de forventer endnu strengere levevilkår for de i forvejen pressede migranter og flygtninge.

Midlertidige løsninger til at huse de 12.000 immigranter og flygtninge er sat i gang. Det græske militær er begyndt at opføre en lejr på en militær skydebane nær den nedbrændte lejr, skriver AFP.

Samtidig melder Tyskland og Frankrig sig klar til at tage imod 400 uledsagede flygtningebørn fra Moria-lejren. Og den tyske forbundskansler, Angela Merkel, opfordrer andre EU-lande til at gøre det samme.

- Jeg spurgte den græske premierminister, hvordan vi kunne hjælpe. Og han bad om, at vi tog imod de mindreårige, som er bragt til det græske fastland. Vi har taget kontakt til Frankrig. Tyskland og Frankrig vil hjælpe, og det håber jeg også, at andre medlemslande vil, siger Angela Merkel fredag.

Danmark vil ikke tage imod flygtningebørn

Men udviklingsminister Rasmus Prehn (S) afviser over for TV 2, at også Danmark kommer til at tage imod børnene.

- Vi er påpasselige med at skabe en konsensus om, at når det presser sig på, så kan man komme til Danmark, så er grænserne åbne. For så kan der komme endnu flere, siger han.

Mens Frankrig og Tyskland har meddelt, at de vil tage imod 400 uledsagede flygtningebørn, vil Danmark bruge midler på at indkvartere børnene under bedre forhold i Grækenland. Video: Maria Runøe Møller

I stedet har Danmark bidraget med 22,4 millioner kroner i hjælp til Grækenland efter branden, siger han.

- For de penge kan vi hjælpe langt flere børn i Grækenland. Flygtninge sætter livet på spil, når de rejser over Middelhavet - og den udvikling ønsker vi ikke at understøtte. Og det mener vi, at vi gør, hvis vi lukker op for de her flygtninge, siger Rasmus Prehn.

Moria-lejren var kendt som "Europas største flygtningelejr". Lejren havde officielt kun plads til 2.757 personer, men husede fire gange så mange - især flygtninge fra Afghanistan og Syrien, mens også migranter fra en lang række afrikanske lande har søgt tilflugt her.