Udland

Over 250 anholdt, da De Gule Veste vendte tilbage fra corona-pause

Politiet brugte tåregas, da protestbevægelsen for første gang siden marts var tilbage på de franske gader.

70 uger i træk demonstrerede bevægelsen De Gule Veste i Frankrig, inden coronapandemien satte en stopper for de store forsamlinger af mennesker.

Lørdag er demonstranterne for første gang tilbage på gaderne i Paris og en række andre franske byer.

På forhånd var der frygt for nye uroligheder, som det har været tilfældet ved mange af de tidligere demonstrationer, og klokken 18.19 var meldingen fra politiet, at 256 personer indtil videre var blevet anholdt ved lørdagens protester.

Alle offentlige forsamlinger er fortsat forbud på den berømte boulevard Champs-Elysées, men to andre planlagte protester i Paris var blevet godkendt af politiet.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters gik det galt allerede ved begyndelsen af den ene demonstration, da demonstranter forlod den godkendte rute, mens andre satte ild til skraldespande og biler.

Politiet skred ind med tåregas for at opløse demonstrationen, og billeder fra Paris viser kampklædte politibetjente i sammenstød med demonstranter.

Pres på regeringen

De Gule Veste var senest på gaden 14. marts, bare tre dage inden Frankrig gik i lockdown på grund af coronasituationen.

Bevægelsen udsprang i slutningen af 2018 af en utilfredshed med stigende brændstofpriser, men i takt med at demonstrationerne voksede i størrelse, voksede de til i højere grad at være en protest mod præsident Emmanuel Macrons regering.

Nyhedsbureauet AFP skrev før lørdagens tilbagevenden til gaderne, at det store spørgsmål i Frankrig var, om utilfredsheden med coronarestriktionerne i Frankrig ville kunne tænde en ny ild i protesterne mod regeringen.

Samtidig er protesterne den første store test for landets nye premierminsiter, Jean Castex, og indenrigsminister, Gérald Darmanin, der begge tiltrådte i starten af sommeren, da Macron skiftede ud i sin regering.

På Twitter har Darmanin lørdag eftermiddag udtrykt sin støtte til betjentene efter de flere end 200 anholdelser.

Nye smitterekord i Frankrig

De Gules Vestes tilbagevenden sker samtidig med, at coronasmitten igen stiger i Frankrig.

Landets daglige nye smittetilfælde satte rekord torsdag med næsten 10.000 nye tilfælde, og antallet af indlagte med covid-19 er steget stødt den seneste måned, skriver Reuters.

Forud for lørdagens demonstrationer havde politiet appelleret til demonstranterne om at følge kravet om at bære ansigtsmaske i Paris, som er blandt Frankrigs "røde zoner".

Premierminister Jean Castex har oplyst, at der er tiltag på vej, som skal sørge for flere test og strengere restriktioner. Det skal sikre, at landet slipper for at skulle lukke ned ligesom i foråret.