Udland

BBC droppede legendarisk fællessang - men stormvejr tvang den tilbage på skærmen

Debatten om Storbritanniens fædrelandssange raser, efter BBC valgte at fjerne dem fra et storstilet tv-show. Nu er de tilbage i programmet.

I aften løber den traditionsrige koncert Last Night of the Proms af stablen i Storbritannien i den fornemme Royal Albert Hall og sendes live på BBC.

Og det er ikke bare en hvilken som helst koncert.

Det er en af årets største begivenheder i Storbritanniens kulturkalender: I omegnen af 10 millioner briter ser med foran fjernsynet, og som regel er Hyde Park i hjertet af London proppet af mennesker, der synger med. Derudover ser flere millioner med tilknytning til Storbritannien med fra resten af verden.

The Proms, som det bare kaldes af briterne, er stort.

Men i aften er det anderledes, for det briterne elsker allermest ved koncerten - at synge med på fædrelandssangene - var lige ved at gå i vasken i et spændingsfelt mellem coronavirus og Black Lives Matter.

Og både almindelige briter og politikere - selv premierminister Boris Johnson - er rasende på BBC.

Raser over aflysning af fædrelandssange

Årsagen er den patriotiske sang Rule, Britannia!

På grund af coronapandemien har BBC valgt at afvikle koncerten uden publikum, og dermed uden den traditionsrige fællessang fra salen.

Derfor annoncerede BBC, at man i år helt droppede at synge teksten til Rule, Britannia! og en anden patriotisk sang Land of Hope and Glory, der før er blevet brugt som kendingsmelodi for Det Konservative Parti.

Men flere politikere mente, at BBC i virkeligheden lå under for politisk korrekthed, da sangene er fra den britiske kolonitid, og deres tekster gennem de seneste år er blevet genstand for større og større debat.

Specielt efter sommerens Black Lives Matter-demonstrationer hvor blandt andet en statue af en gammel slavehandler blev revet ned i Bristol og smidt i Avon-floden af Black Lives Matter-demonstranter.

Det forklarer Jakob Illeborg, der er journalist og bor i Storbritannien.

- BBC siger, at det skyldes "særlige hensyn" - om det er corona eller folkestemningen er faktisk uklart - men timingen er pudsig, og andre af aftenens sange skal stadig synges fra scenen, siger han til TV 2.

Referencer til slaver

Problemet med fædrelandssangene er, at der for eksempel er referencer til slavetiden, og at mange briter i dag er efterkommere af slaver.

Samtidig mener mange andre briter, at sangene er en del af Storbritanniens historie, og den skal ikke skrives om. Det budskab tog de med på gaden i flere demonstrationer de seneste uger.

- Ramaskriget mod BBC føder ind i en britisk kulturkrig, der handler om fædrelandskærlighed kontra et multikulturelt samfund, og pludselig kommer der krudt på tønden, forklarer Jakob Illeborg.

BBC trak efter flere dages stormvejr og stor debat i land, og lørdag aften vil sangene blive sunget fra scenen af en lille gruppe udvalgte sangere.

Men trods det ulmer debatten stadig i Storbritannien.

BBC fanget på det forkerte ben

BBC har i den seneste uge fået ny generaldirektør, og det er ham, der har taget beslutningen om, at sangene skal synges i koncertsalen alligevel.

Og for BBC er kovendingen bare det seneste stormvejr.

Der er stor debat om afskaffelsen af licens, hvor flere konservative politikere har blandet sig. Og diskussionerne om, hvorvidt BBC er blevet for venstreorienteret eller højreorienteret har trukket mange overskrifter og skabt alvorlige ridser i lakken på den stolte tv-station.

Derfor har den nye generaldirektør, Tim Davie, for eksempel sagt, at BBC's medarbejdere skal afholde sig fra at dele deres meninger på sociale medier.

- Jeg tror da, at BBC ærgrer sig over, at man måske blev fanget på det forkerte ben i den her sag, siger Jakob Illeborg.

Specielt da premierminister Boris Johnson valgte at kaste sig ind i kampen. Storbritanniens historie er ikke noget at skamme sig over, sagde han.

- Der er ingen tvivl om, at Johnson blandede sig, fordi han ved, at en stor del af især de ældre briter - dem, der stemmer på ham - synes, det var noget sludder og vrøvl og politisk korrekthed, siger Jakob Illeborg.

Har de sange haft deres tid?

Derudover kan man diskutere, om sangene er mere stødende end andre landes fædrelandssange, mener den danske journalist i Storbritannien.

- Man skal huske, at nogle af de ord, der gemmer sig i teksterne, ikke er anderledes end i andre fædrelandssange som Kong Christian stod ved højen mast, hvor gotens hjelm og hjerne brast, siger Jakob Illeborg.

- Det er ord fra en anden tid, og spørgsmålet er så, om man skal redigere den tid ud, og om nogle sange har haft deres tid?, siger han.

Den legendariske koncert Last Night of the Proms kan ses på BBC One klokken 21.00 dansk tid eller høres på radiokanalen BBC Radio 3.