Udland

Amerikansk delstat forbereder sig på massedødsfald efter skovbrande

Ifølge Oregon Fire Fighters er der på nuværende tidspunkt 37 aktive brande i delstaten.

Den omfattende skovbrand i den amerikanske delstat Oregon på den amerikanske vestkyst har indtil videre sendt 40.000 mennesker på flugt.

Adskillige små byer og bygninger er brændt ned, og med det forventer myndighederne nu også høje dødstal:

- Vi forbereder os på massedødsfald baseret på det, vi ved, og antallet af bygninger, der er gået tabt, siger direktøren for redningsmyndighederne i Oregon, Andrew Phelps, på et pressemøde fredag lokal tid, skriver Washington Post og CNN.

I alt er en halv million indbyggere i Oregon blevet opfordret til at lade sig evakuere.

Ifølge CNN har seks mennesker i delstaten indtil videre mistet livet.

Giver dårlig luftkvalitet

Yderligere 20 personer har mistet livet i delstaten Californien, der de seneste uger ligeledes har været hårdt ramt af skovbrande.

Og det er netop erfaringerne fra disse brande, der gør, at myndighederne forventer høje dødstal i Oregon, siger Andrew Phelps. Der er tørt i området, og brandene bevæger sig hurtigt, lyder det:

- Baseret på de oplevelser, som vi har set i Californien, og da vi har de samme forhold her i Oregon, forventer vi det samme. Der er mange bygninger, der er gået tabt, og det betyder, at der kommer til at være mange, der ikke blev advaret i tide og ikke er kommet i sikkerhed, siger Andrew Phelps til MSNBC.

Skovbrandene nærmer sig statens største by. Portland, hvilket har udløst en undtagelsestilstand i området og medført, at Portland lige nu oplever den værste luftkvalitet i verden.

Det viser data fra det schweiziske selskab IQ Air. Den anden og tredjedårligste luftkvalitet i verden findes ligeledes på den amerikanske vestkyst, da både Seattle og San Francisco kæmper med røg fra skovbrandene i området.

De massive skovbrande på den amerikanske vestkyst indhyllede i ugens løb flere af byerne i røg, og da solen forsøgte at bryde igennem, fik det byerne til at fremstå orange, og flere amerikanere fik associationer til planeten Mars.

Udfordringer på grund af corona

Guvernør i delstaten Kate Brown oplyser, at rapporter fra delstatspolitiet peger på, at adskillige mennesker er forsvundet i udkanten af Portland.

Guvernøren oplyser, at brandene er uden fortilfælde, selvom delstaten de seneste år har oplevet, at skovbrande har hærget flere hundrede tusinde hektar hvert år.

Den omfattende og ukontrollerbare spredning af flammerne kan sammen med coronapandemien give helt nye udfordringer for amerikanerne.

Brandfolk kæmper fortsat med at slukke brandene.

Det fortæller journalist Anne Alling, der befinder sig i USA, til TV 2.

Ifølge hende bliver borgerne normalt samlet i arenaer eller stadions, når naturkatastrofer rammer, men på grund af pandemien har man i eksempelvis Californien været nødsaget til at benytte hoteller. Men de er fyldte. Og derfor må man nu tage arenaer i brug.

- Nu er folk tvunget til at søge ind i de her større rum med mange mennesker. Det er helt forfærdelige situationer for folk, der allerede har set deres hjem blive brændt ned, nu også bliver udsat for stor coronarisiko, fortæller Anne Alling.

Ifølge Oregon Fire Fighters er der for nuværende 37 aktive brande i delstaten og mere end 348.000 hektar er brændt ned.

Myndighederne oplyser samtidig, at flere er blevet anholdt for plyndringer i forladte huse.