Udland

Indien slår rekord i nye antal smittede – men dødstallet undrer

Verdens andet mest befolkningsrige land har store huller i statistikkerne - nu starter ny fase af genåbningen.

For tredje dag i træk slår Indien sin egen rekord i antal smittede på et døgn.

Således er 96.551 nye bekræftet smittet med coronavirus i det seneste døgn.

Det bringer det samlede antal smittede op på 4,5 millioner mennesker – det næsthøjeste antal smittede i hele verden, kun overgået af USA.

Men noget undrer eksperterne.

Antallet af døde er nemlig relativt lavt sammenlignet med antallet af smittede. 76.271 mennesker har mistet livet i Indien med coronavirus.

Vildledende tal

Et umiddelbart højt tal. Men hvis man kigger på dødsraten - antallet af døde per 100 konstateret smittede - er i Indien på 1.7 procent, viser tal fra Johns Hopkins University.

Til sammenligning hedder det tilsvarende tal 11.6 procent i Storbritannien og 3.3 procent i Danmark. Det er dog ikke nødvendigvis et udtryk for, at virussen er mere dødelig i de lande, for tallene afhænger primært af, hvor meget de forskellige lande tester.

Den overraskende lave dødsrate i forhold til andre lande er, ifølge den indiske regering selv, fordi landet har håndteret pandemien godt.

Men ifølge CNN advarer eksperter i Indien nu om, at tallene er vildledende, og at statistikkerne er fulde af huller - ikke kun i Mumbai og New Delhi, der er de hårdest ramte indiske byer.

Hospitalerne i de fattigste områder af Indien får langt fra altid registreret dødsfald og dødsårsager, og det bidrager til de store huller i statistikkerne.

Dødsfald bliver underregistreret

Eksperterne peger på, at Indien i årevis har fejlet i forhold til at lave statistikker på dødsfald og dødsårsager i befolkningen – også når der ikke er en pandemi i gang.

Ifølge seniorforsker ved Princeton University Ramanan Laxminarayan bliver dødsfald med covid-19 ikke registreret ordentligt i Indien, fordi der ikke bliver testet nok, og fordi de teknologiske systemer til at journalføre patienter i ikke er udbredte nok på landets hospitaler.

- Dødsfaldene bliver i den grad underregistreret, fordi mange, der dør uden at have fået en coronatest, ikke tæller med som coronarelaterede dødsfald, siger Ramanan Laxminarayan til CNN.

Og hvis patienten så skulle være testet positiv for covid-19 inden dødsfaldet, vil det i mange tilfælde være de eventuelle underliggende sygdomme, patienten også havde, der tæller som dødsårsag – og altså ikke coronavirus.

Mange fabrikker er lukket som følge af coronakrisen, og de mange arbejdere har rejst mellem storbyer og landområder - og har bragt smitten med sig.

Indien, som er hjem for 1,3 milliarder mennesker, har dog på det seneste skruet op for antallet af test på landsplan.

Allerede nu er antallet af testede fordoblet siden august måned, men landet har stadig den laveste testrate per indbygger i verden.

Genåbning skal forbedre økonomien

De indiske myndigheder tog allerede i maj beslutningen om at genåbne dele af samfundet, selvom antallet af smittetilfælde var stigende.

De begrundede blandt andet beslutningen om at ophæve nedlukningerne med den lave dødsrate.

Nu træder Indien så ind i genåbningens fase fire, hvilket blandt andet betyder, at metroen i de større byer genåbner efter at have været delvist lukket ned siden marts.

Genåbningens nye fase sker, mens landets økonomi er ekstremt hårdt ramt af den månedlange nedlukning.

Indiens økonomi er nu den af verdens store økonomier, der skrumper mest, ifølge New York Times.

Om beslutningen bag den nye fase, sagde Delhis øverste minister, Arvind Kejriwal, at situationen i Delhi var ”under kontrol”

- Uden at genindføre yderligere lockdown er det lykkedes os at holde tingene i kontrol. Det er vigtigt, så vi kan forbedre økonomien igen, lød det fra ministeren den 27. juli.