Udland

For første gang erkender Sveriges statsminister, at integrationen har slået fejl

Stefan Löfven medgiver, at der kan være en sammenhæng mellem bandekriminalitet og fejlsalgen integration.

- Hvis man har så stor en indvandring, at man ikke klarer at integrere de mennesker, så får vi sociale spændinger i samfundet, og det er ikke godt.

Ordene kom fra den svenske statsminister Stefan Löfven og faldt onsdag aften i tv-udsendelsen 'Aktuelt'.

Selv om det med danske ører kan lyde som en relativt tilforladelig udtalelse, klinger den anderledes drastisk på den anden side af sundet. For her har statsministeren og Socialdemokraterne længe afvist, at en stigende kriminalitet - særligt bandekriminalitet - har hængt sammen med landets store antal indvandrere og lempelige udlændingepolitik.

Men nu siger statsministeren, at hans regering kobler og har reageret på problemerne.

- Ja, vi har haft problemer. Det er derfor, at den regering, jeg leder, har ændret vores migrationspolitik, så vi tager imod væsentlig færre, sagde Stefan Löfven.

Ingen statistik

Löfven har været statsminister siden 2014, og i særligt de senere år har landet kæmpet med en stigende kriminalitet i blandt andet hovedstaden Stockholm og Malmø.

Her har både bilafbrændinger, bombesprængninger og drab plaget beboerne - og i begyndelsen af august blev mistede en 12-årig pige livet, da hun blev ramt af skud i Botkyrka sydvest for Stockholm.

For et år siden var Stefan Lövfen gæst i et program på kanalen SVT, hvor han også skulle forholde sig til problemerne med organiseret kriminalitet. Dengang var hans forklaring "for høj arbejdsløshed", samtidig med, at han understregede, at problemerne havde eksisteret, "uanset hvem der havde boet i de udsatte områder".

Statistik over indvandreres kriminalitet har været et kontroversielt emne i Sverige siden 2005, hvor det svenske kriminalpræventive råd, Brå, udgav en rapport, der viste, at udenlandsk fødte havde mere end dobbelt så stor risiko for at blive mistænkt for noget kriminelt.

Siden da har man i Sverige ikke lavet opgørelser over kriminaliteten blandt indvandrere.

Slægtsbaserede klaner

Selv om politiet ikke nævner etniciteten på de kriminelle, skyldes meget af kriminaliteten "slægtsbaserede klaner."

- Lige nu har vi mindst 40 slægtsbaserede kriminelle netværk i Sverige, såkaldte klaner. De er kommet til Sverige, påstår jeg, entydigt med det formål at organisere og systematisere kriminalitet, lød det fra vicerigspolitichef Mats Löfving i søndags i et interview med Sveriges Radio.

Vicepolitichefen mener, at der er stor risiko for, at børn i kriminelle familier bliver opfostret til at fortsætte kriminaliteten. Og den bekymring deler svenske statsminister, fortalte han i interviewet med SVT.

- Hvis der ikke er tilstrækkeligt mange, der kommer i arbejde af de voksne, så ser børnene, at de voksne ikke arbejder. Så tror de måske at det er normalen – ligesom andre sociale spændinger. Og ja, det er et problem, sagde han.

Pres fra andre partier

At Statsministeren nu har skiftet kurs kommer også i kølvandet på, at oppositionspartierne har ført en kampagne mod det, de ser som seks års svigt og fejlslagen socialdemokratisk politik på udlændingeområdet.

Det gælder blandt andet det største svenske oppositionsparti, Moderaterne, og Sverigedemokraterne, hvis formand, Jimmie Åkesson, har forsøgt at få statsministeren til at indrømme, at han har taget fejl de sidste seks år.

Problemernes størrelsesorden blev tydelige, da de svenske partier onsdag mødtes for første gang siden sommerferien, og kriminaliteten var det absolutte hovedtema, på trods af en sommer præget af coronapandemien.

Kristendemokraternes leder, Ebba Busch Thir stillede, ifølge Kristeligt Dagblad, det meget direkte spørgsmål i Riksdagen:

- Hvad er jeres undskyldning for ikke at afsætte denne regering?