Skovbrande i Californien giver områder med verdens dårligste luftkvalitet
De voldsomme skovbrande, der hærger det vestlige USA, har medført farlig luft over storbyerne, og det er dårligt nyt midt i en pandemi.
De historisk store skovbrande, der lige nu hærger især den amerikanske delstat Californien, har brændt store områder ned, sendt tusindvis af indbyggere på flugt fra deres hjem og indtil videre kostet mindst ti mennesker livet.
Samtidig har blæst fra den farlige røg forringet luftkvaliteten markant over dele af Californien, særligt over storbyen San Francisco.
Så meget, at luftkvaliteten nu er blandt den farligste i verden og på niveau med den indiske storby Delhi, som ellers har verdens værste luftkvalitet.
Luftpartikler kan gøre folk mere sårbare over for coronavirus
Satellitbilleder viser, hvordan ozonniveauet i luften lige uden for Los Angeles nåede det højeste niveau målt i USA i 13 år.
Ozon er en luftart, der normalt beskytter mod solens stråler, men som er farlig at indånde på jorden og skadelig for lungerne.
Samtidig har dele af Californiens Bay Area, som dækker over området omkring San Francisco, gennem flere dage været dækket af et tyndt lag aske og fine partikler.
Særligt de fine partikler er farlige at indånde, fordi de ophober sig i lungerne og kan give luftvejssygdomme.
Det er ikke ligefrem gode nyheder i en pandemi med en virus, der angriber lungerne, og hvor især lungepatienter kan blive alvorligt syge af coronavirus. Forureningen gør nemlig indbyggernes systemer endnu mere følsomme over for virussen. Det skriver USA Today.
Ifølge websitet Purple Air, der viser øjebliksbilleder af luftbårne partikler i hele verden, er der lige nu så høje målinger af forurenende stoffer over San Francisco, at det kan være farligt at opholde sig i for befolkningen i længere tid ad gangen.
Varmere år for år
De over 600 skovbrande kommer som en farlig sideeffekt af ekstrem tørke denne sommer blandet med tropiske storme og uvejr, hvor flere end 10.000 lyn på tre dage har antændt de mange brande i flere områder af Bay Area.
Skovbrande er ikke nyt for delstaten, som med et tørt, varmt og blæsende landskab ofte har måttet slås med flammerne.
Men der er sket en ændring i omfanget af skovbrandene, som ifølge Daniel Swain, klimaforsker ved University of California, delvist skyldes klimaforandringer.
- Potentialet for mere ekstreme og destruktive skovbrande stiger år efter år med hvert enkelt varmere år, vi får, siger han til The Guardian.
Efterårsdage med ekstrem og brandfarlig tørke er mere end fordoblet end tilbage i 1980’erne, viser en ny rapport, og brandene bliver mere omfattende.
- Problemet er ikke, at skovbrandene sker, men at udfaldet bliver værre og værre, når de sker, siger Daniel Swain.
Det er ikke kun Californien, der er ramt af voldsomme skovbrande i øjeblikket. Også stater som Oregon og Washington på den amerikanske vestkyst kæmper mod flammerne.