Udland

"Kærestebreve" mellem Trump og Kim Jong-un offentliggjort

Kim Jong-un og Donald Trump ved deres møde i februar 2019. Efter mødet skrev Kim Jong-un, at hvert minut af mødet var "et hæderfuldt øjeblik, som for altid vil være et værdifuldt minde". Reuters

Ny bog afslører brevvekslingen mellem de to statsledere, der gik fra at være fjender til at have "et helt specielt forhold".

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har for sjov kaldt sin usædvanlige korrespondance med Nordkoreas øverste leder, Kim Jong-un, for ”vores kærestebreve”.

Nu bliver uddrag af 27 breve offentliggjort i en ny bog af den kendte amerikanske journalist og forfatter Bob Woodward.

Brevene med ros og smiger viser dels, at Trump og Kim Jong-un mod alle odds fik et godt personligt forhold til hinanden og dels, at de begge satsede på, at det personlige forhold kunne hjælpe dem til at opnå en nedrustningsaftale, der kunne øge sikkerheden mellem Nord- og Sydkorea.

Måneder efter de to statslederes første møde i Singapore i juni 2018 skrev Kim Jong-un et smigrende nytårsbrev til Trump:

- Selv i dag kan jeg ikke glemme det historiske øjeblik, da jeg holdt Deres Excellences hånd fast i min på vores smukke og hellige mødested (…) Jeg føler mig meget beæret over at have fået et så strålende forhold til en person som Deres Excellence, skriver Kim Jong-un blandt andet.

Kim Jong-un ved det første topmøde med Donald Trump i juni 2018 i Singapore.

I Bob Woodwards nye bog 'Rage' (raseri, red.), der udkommer i næste uge og bygger på en række lange interviews med Donald Trump, skriver han, at smigeren tilsyneladende virkede på den amerikanske præsident:

Trump refererer i hvert fald med stolthed over for Woodward, hvordan han bliver kaldt ”Deres Excellence” af Kim Jong-un.

- Han skrev smukke breve til mig. Det er fine breve. Vi forelskede os, forklarede Donald Trump på et vælgermøde i West Virginia nogle måneder efter det første topmøde.

Bob Woodwards nye bog om Donald Trump udkommer i næste uge. Det er Woodwards anden bog om præsidenten. Den første, 'Fear' (frygt, red.), udkom for præcis to år siden i september 2018

Avisudklip og fotos

I Washington Post beskriver Bob Woodward, hvordan Donald Trump smigrede Kim Jong-un på en anden måde.

Han sendte Kim Jong-un kopier af amerikanske avisforsider og fotos af de to sammen til topmøder, så Kim Jong-un kunne se, hvilken international opmærksomhed han fik sammen med Trump.

- Det er kun du og jeg, der sammen kan løse problemerne mellem vores to lande (…) Vi vil skabe en æra af velstand på den koreanske halvø, der vil overgå vores vildeste forventninger. Og det bliver under din ledelse. Det bliver historisk!, skrev Donald Trump.

Statslederne træder selv til

Ifølge en dansk ekspert i det diplomatiske håndværk bliver det stadig mere almindeligt, at man i krisesituationer lader statslederne forholde sig direkte til hinanden.

Men der er altid en indbygget risiko:

- Trump kan gøre det, men han kan også blive udsat for det. Nordkorea kender givetvis til den type manipulation at tale ham efter munden og rose ham. Men alt andet lige er venskaber da fremmende. Ingen troede jo, at man kunne tale med Kim Jong-un. Man troede, han var vanvittig. Så det gode personlige forhold var jo en overraskelse, siger Martin Marcussen, der er professor på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet og forsker i internationalt diplomati.

"Den lille raketmand"

Det gode forhold opstod efter en periode, hvor de var hinandens værste fjender i offentligheden, og de to lande truede hinanden med væbnet konflikt.

Donald Trump og Kim Jong-uns andet møde i februar 2019 blev fulgt verden over (her på sydkoreansk tv).

I 2017 kaldte Trump Kim Jong-un for ”den lille raketmand”, mens Kim Jong-un kaldte Trump for ”en mentalt forstyrret senil-olding”.

Året efter var tonen en helt anden.

Da de mødtes i Singapore, overøste de hinanden med smiger. Donald Trump fortæller til Bob Woodward, at han kunne lide Kim Jong-un fra det øjeblik, de to mødtes i Singapore.

- Han er mere end smart, var Trumps første indtryk.

Donald Trump og Kim Jong-un i Singapore, juni 2018.

"Et specielt venskab"

Det andet topmøde mellem de to i februar 2019 i Vietnams hovedstad Hanoi endte mindre harmonisk. Trump afbrød topmødet før tid, fordi der ikke skete fremskridt i den nordkoreanske atomnedrustning.

Det ødelagde dog ikke det personlige forhold. I juni skrev Kim Jong-un til Trump:

- Hvert eneste minut, vi delte for 103 dage siden i Hanoi, var et hæderfuldt øjeblik, som for altid vil være et værdifuldt minde (…) Jeg er sikker på, at det dybe og specielle venskab mellem os vil virke som det rene magi.

Trump skrev tilbage, at ”du og jeg har en særlig stil og et specielt venskab”.

Få uger efter mødtes de for tredje – og foreløbig sidste – gang til et 50 minutters møde på grænsen mellem Nord- og Sydkorea i juni 2019.

Bob Woodward er journalist, forfatter og redaktør på Washington Post. Han er mest kendt for sine afsløringer af Watergate-skandalen, der i 1974 tvang daværende præsident Richard Nixon til at træde tilbage.

"Det kostede ikke noget"

Efter tre topmøder er det ikke lykkedes USA at få en håndfast aftale med Nordkorea, der sikrer landets atomnedrustning. Men Donald Trump fortryder ikke forsøget:

- Vi mødtes. Og hvad så? Det tog to dage af min tid. Det kostede mig ikke noget, siger han til Bob Woodward.

Ifølge Martin Marcussen er de personlige topmøder mellem statsledere altid sværere at forudsige resultatet af end det traditionelle, langsommelige diplomati:

- Der er nogle andre dynamikker, når det handler om personlige egenskaber og personlig kemi. Og det bliver ekstra usikkert, når det handler om Trump, der er svær at forudsige selv for hans nærmeste medarbejdere, siger han.

Mesterværker

De smigrende breve fra Kim Jong-un er blevet grundigt analyseret af CIA, hvor analyseeksperterne ifølge Bob Woodward kalder dem ”mesterværker”.

- Analytikerne fryder sig over, hvor dygtigt man har doseret smigeren, og hvordan man pirrer Trumps fornemmelse af storhed og fornemmelse af at stå i historiens centrum, skriver Bob Woodward.

Donald Trump har ikke selv været glad for, at Bob Woodward offentliggør de ”personlige” breve mellem ham og Kim Jong-un.

Woodward fortæller, at han i januar i år blev ringet op af Trump, der advarede ham mod at ydmyge Kim Jong-un ved at nedgøre hans breve:

- Du skal ikke håne Kim. Jeg vil ikke ud i en skide atomkrig, bare fordi du har hånet ham, sagde Trump i telefonen.

Og for en sikkerheds skyld skriver Donald Trump i dag på Twitter, at afsløringerne er ”et politisk lejemord, begået af den afdankede Bob Woodward og hans kedelige bog”.