Udland

Europas mest eftersøgte bjørn fanget efter 42 dage på flugt

Et billede af bjørnen M49 alias Papillon fra juli 2019, hvor den også var på flugt. Handout / Ritzau Scanpix

Se tre eksempler på vilde flugtkonger fra dyreriget, som har været på afveje fra zoologiske haver i Danmark, i bunden af artiklen.

42 dage i friheden.

Så længe nåede den brune bjørn ved navn M49 at være på flugt fra sin indhegning ved et dyreværnscenter i Trento, før parkinspektører i den italienske landsdel igen indfangede den.

Den omkring 150 kilo tunge bjørn flygtede 27. juli fra centeret, efter at den formåede at kravle over den indhegning, som ellers skulle holde den afskærmet fra omverdenen, skriver The Guardian.

Dyrepasserne frygter, at den vil være til fare mennesker for i naturen.

På billedet ankommer bjørnen igen til sin indhegning ved centeret.

Er flygtet flere gange

Det er dog ikke første gang, at den brune bjørn er stukket af fra dyreværnscenteret.

Faktisk har bjørnen haft så stor en trang til at forcere sin indhegning, at den af de italienske myndigheder har fået tilnavnet Papillon efter filmen fra 1973, der handler om en mand, som flygter fra fængsel.

I juni 2019 stak den senest af fra sin indhegning. Og mens jagten gik ind på bjørnen, stillede borgmesteren i Trento-landsdelen, Maurizio Fugatti, sig frem og erklærede dyret en trussel for menneskene i området.

Samtidig gav han parkinspektører lov til at skyde den, hvis den nærmede sig befolkede områder.

- At bjørnen har kunnet klatre over et elektrisk hegn med syv wires med mere end 7000 volt viser, at den er farlig og et offentligt sikkerhedsproblem, sagde Fugatti i 2019 til The Guardian.

Dengang blev den eskorteret tilbage til sit bur i juli samme år, men før det havde den ifølge mediet blandt andet slået husdyr og vildt ihjel på sin vej.

Det var dette syn af et opbrudt hegn, der ventede dyrepasserne ved centeret 29. juli, efter at Papillon igen var stukket af fra sin indhegning.

Fik vristet gps-udstyr af

Efter smutturen tilbragte bjørnen næsten et år i fangenskab, før den igen tog flugten i april i år. Dog blev den fanget senere samme måned og blev bragt tilbage til en indhegning ved dyreværnscenteret, som var blevet styrket og sikret i mellemtiden.

Yderligere blev bjørnen udstyret med et gps-halsbånd, som skulle spore alle bevægelser, hvis den igen skulle risikere at leve op til sit tilnavn Papillon.

Dog var halsbåndet ikke til meget hjælp, da bjørnen bare to måneder senere – 27. juni – endnu en gang vendte snuden mod friheden. Under flugten formåede bjørnen nemlig at fjerne gps-udstyret, før den styrtede afsted ind i en nærliggende skov.

Men mandag blev den altså igen fanget i en såkaldt ’rørfælde’, som ifølge de lokale myndigheder er en effektiv måde at indfange bjørne.

Det lokale politi undersøger gerningsstedet, som Papillon 29. juli flygtede fra.

Sultestrejke for Papillion

Den brune bjørns utrættelige jagt på frihed har efter den seneste flugt fået flere dyrerettighedsorganisationer til at gå ind i kampen om på lovlig vis at sætte det store dyr fri.

Blandt andet har Ornella Dorigatti, som er repræsentant for organisationen International Organization for Animal Protection, valgt at gå i sultestrejke og opfordrer nu andre til at gøre det samme:

- Vi er nødt til at redde de her bjørne. Vi er deres stemme, og vi vil kæmpe indtil M49 er fri, siger hun til The Guardian.

Hændelsen har genoplivet debatten om håndteringen af bjørnen – både vilde og i fangenskab - i regionen.

Det er dog ikke kun i udlandet, at vilde dyr formår at slippe ud af deres indhegning. Herunder kan du se tre eksempler på vilde flugtkonger fra dyreriget, som har været på afveje fra zoologiske haver i Danmark.

1971: En panter i midtbyen

Svend Guldhammer (til højre) med den afdøde panter, der blev skudt efter sin flugt fra Aalborgs zoologiske have.

En forårsaften i maj i 1971 fik dyrepassere og politi pludselig travlt i Aalborg.

En stor, sort panter var stukket af fra byens zoologiske have.

- Alt blev sat ind for at indkredse den, men der var ingen spor af den, fortæller Svend Guldhammer, som dengang var dyrepasser i haven, til TV 2.

Både politistyrker, Falck, dyrepassere og aalborgensere i massevis ledte efter udbryderkongen uden held. Indtil politiet pludselig fik en opringning fra en skræmt smed fra byen, som havde set det store kattedyr i sin opgang i Aalborg Midtby.

- Da han åbnede døren ud til gangen, troede han først, at det var en hund. En stor, sort labrador. Men han lugtede hurtigt lunten, da han så, det var et kattedyr, lyder det fra den pensionerede dyrepasser.

Efter opkaldet skyndte politiassistent Erik Christensen sig ifølge Nordjyske til stedet, hvor han endte med at aflive dyret med et skud.

Mindet om panteren lever dog videre i Aalborg Zoos udstillingsbygning, hvor det store kattedyr er blevet udstoppet og udstillet.

2004: Undsluppet tiger skudt i zoo

Et billede af den sibiriske tiger Nicos søster, Luna, som ankom til den zoologiske have sammen med hanløven, som senere blev skudt. Luna blev også ramt og fik et lille sår på halen.

En ung sibirisk tiger ved navn Nico flygtede i starten af december 2004 fra sin indhegning i Nykøbing Falsters zoologiske have.

Efter at have forceret et kraftigt el-hegn på over fire meter, forsvandt det store kattedyr i en tid, før den ifølge Politiken blev fundet i et mellemrum mellem de to hegn, der var sat op rundt om rovdyranlægget.

Fordi tigeren allerede havde vist sine klatretalenter, frygtede dyrepasserne i den zoologiske have, at den også kunne klatre over det næste hegn på omkring to meter og slippe helt ud i friheden.

Derfor endte skytter fra Falck med at skyde tigeren, som kun nåede at have kort tid i den zoologiske have.

Tre uger forinden var det 120 kilo store kattedyr ankommet til haven med sin søster, Luna, fra Jylland Park Zoo.

2020: Flugtforsøg i København Zoo

Pandaen Xing er i gang med et måltid i Københavns Zoo.

Tidligere i år var der også en flugtkonge på spil i København Zoo.

I starten af juni var en af havens store pandaer stukket af fra sit anlæg.

Den sort-hvide bjørn nåede dog kun at komme 30 meter væk, før den blev spottet af en vagt, som straks tilkaldte havens beredskab.

De fik derefter pandaen trængt op i et hjørne og bedøvet den med en pil, før den blev transporteret retur til anlægget, hvor den stadig kan besøges.