Afsløringer om Trumps corona-strategi vækker harme - men ikke hos kernevælgerne

Mens demokrater går til angreb på præsidentens udtalelser, forsvarer konservative kernevælgere Donald Trump.

Afsløringen af, at den amerikanske præsident Donald Trump allerede i februar erkendte, hvor dødelig og smitsom coronavirussen er, har vakt harme i USA.

Det fortæller journalist Anna Alling, som til daglig er bosat i Nashville i sydstaten Tennessee.

Hun har været i kontakt med flere amerikanske vælgere, efter at Washington Post onsdag eftermiddag frigav en række lydoptagelser, som den prisbelønnede journalist Bob Woodward har lavet med præsidenten i forbindelse med sin nye bog 'Rage'.

Vælgerne er især forargede over, at det øjensynligt ser ud til, at præsident Trump forstod alvoren i virussens dødelighed meget tidligt i forløbet, men alligevel valgte at nedtone det i sine offentlige udtalelser.

- Trump bliver ikke kun kritiseret for at have givet falske informationer, men også for at bruge disse til at presse på for en genåbning af landet og tale imod at holde social afstand. Han har brugt påstandene til at afvise de anbefalinger, som er kommet fra sundhedseksperterne, siger Anne Alling til TV 2.

Trump ville ikke skabe panik

På et pressemøde onsdag aften blev Donald Trump foreholdt oplysningerne fra Bob Woodwards nye bog. Her valgte præsidenten at stå ved, at han i februar nedtonede faren ved coronavirus.

- Jeg elsker vores land. Og jeg ønsker ikke, at folk skal være bange. Jeg ønsker ikke at skabe panik, som du siger. Og jeg vil i hvert fald ikke drive dette land eller verden til vanvid. Vi vil udvise selvsikkerhed. Vi vil vise styrke som nation, og det er det, jeg har gjort, sagde han.

Trumps forklaring bakkes op af den konservative del af USA, lyder vurderingen fra TV 2s USA-analytiker, Mirco Reimer-Elster.

- I konservative kredse vil man udlægge dette som, at han gjorde det rigtige. At han viste sig som en handlekraftig leder, men også en leder, som prøvede at berolige befolkningen, siger han.

Den logik deler Trump med de republikanske kernevælgere, som Anne Alling har talt med et udsnit af i Tennessee. Her er det overordnede budskab, at man skal kende forskel på, hvad præsidenten siger, og hvad præsidenten gør.

- Vælgerne mener blandt andet, at Trump gjorde det rigtige ved at lukke grænsen for at bringe smittetrykket ned. De mener også, at coronavirussen er Kinas skyld og altså ikke er noget, Trump selv har været herre over, fortæller Anne Alling.

Koordineret angreb

Og så er der en tredje begrundelse: Medierne.

Trumps støtter beskylder nemlig de amerikanske nyhedsmedier for at stå bag et koordineret angreb på præsidenten.

- De bider især mærke i timingen for bogens udgivelse. Bob Woodward har siddet på disse informationer siden februar, så vælgerne undrer sig over, at det først kommer frem i lyset nu, siger Anne Alling.

I et interview med Washington Post forklarer forfatteren, at der er tre overordnede årsager til, han har holdt oplysningerne tilbage så længe.

For det første ønskede Bob Woodward at tegne den brede sammenhæng i en sag, som på daværende tidspunkt kun lige var begyndt at tegne dagsordenen i USA. For det andet vidste Woodward ikke, hvor Trump havde sine oplysninger fra og havde dermed svært ved at bekræfte dem. Det tredje - og største - problem for Woodward var, at han "ikke vidste, om det (Trump sagde, red.) var sandt".

'Rage' udkommer 15. september. Bogen er blandt andet baseret på 18 omfattende interviews, som den 77-årige journalist fik med Trump fra 5. december 2019 frem til 21. juli 2020. Derudover står flere forhenværende medlemmer af præsidentens administration også frem.