Udland

USA gør klar til at forbyde import af varer fra Kinas Xinjiang-provins

Forbuddet mod specifikke varer fra den omstridte provins varsles senere på ugen.

Handelskrigen mellem verdens to største økonomier har stået på siden 2018, hvor den amerikanske præsident, Donald Trump, første gang øgede toldafgifterne på kinesiske varer.

Nu varsler USA endnu et skridt i handelskrigen mellem de to lande.

Denne gang vil Trump-administrationen ifølge Reuters øge presset på Kina med et forbud mod importerede varer fra den omdiskuterede Xinjiang-provins i den nordvestlige del af landet.

Det sker på baggrund af beskyldninger om tvangsarbejde og brud på menneskerettigheder i provinsen.

Tomater og bomuld

De kinesiske varer, det drejer sig om, er blandt andet tomater og bomuld samt fem andre unavngivne varegrupper.

Varslingen sker, fordi man fra amerikansk side har en begrundet mistanke om, at der foregår tvangsarbejde i forbindelse med varerne.

Det siger Brenda Smith, talskvinde ved grænsemyndigheden U.S. Customs and Border Protection, til Reuters.

Forbuddet lægger et yderligere pres på Kina, der i forvejen kritiseres af FN for behandlingen af det muslimske mindretal uighurerne i Xinjiang.

Perspektiv

Hvad sker der i Xinjiang?

Den kinesiske provins har længe været i det internationale samfunds søgelys, fordi det i adskillige rapporter er kommet frem, at et muslimsk mindretal i provinsen længe er blevet undertrykt af den kinesiske regering i noget, der minder om udryddelseslejre.

Afslørende fotos og videoer fra provinsen har vist menneskemængder i håndjern og med bind for øjnene, og tidligere indsatte i lejrene melder om både vold og seksuelle overgreb.

Ifølge FN går undertrykkelsen ud over op mod en million mennesker fra den muslimske folkegruppe uighurerne, der eftersigende bliver tvunget til at lægge deres muslimske identitet på hylden.

Kina: Det er bagvaskelse

Ifølge Kina selv er der blot tale om frivillige uddannelsescentre.

Talsmand fra udenrigsministeriet i Beijing, Zhao Lijian, afviste onsdag, at det amerikanske forbud giver anledning til at ændre på vilkårene i de kinesiske virksomheder.

- Jeg tror, det er USA, der ikke bekymrer sig om menneskerettigheder, sagde han som svar på kritikken.

Zhao Lijian mener derimod, at forbuddet fra USA er et forsøg på at undertrykke kinesiske virksomheder, destabilisere Xinjiang-provinsen og kalder det bagvaskelse af den kinesiske politik i Xinjiang.

Stigende bekymring hos amerikanske virksomheder

Forbuddene kommer oveni, at coronakrisen har øget spændingen mellem de to lande - også økonomisk.

Og bekymringerne i erhvervslivet er stigende.

Halvdelen af alle amerikanske virksomheder i Kina er nu bekymrede for, at den intense handelskrig mellem de to lande vil vare i årevis endnu.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af det amerikanske handelskontor i Shanghai og konsulentvirksomheden PwC.

Samtidig understreges bekymringen af, at kun 29 procent af amerikanske virksomheder planlægger at øge sine investeringer i Kina i år. Sidste år var det næsten halvdelen, der ville øge investeringerne i landet.

Danmark går ikke fri

For danske virksomheder kan handelskrigen også skabe udfordringer.

Sanktionerne har, siden de begyndte, kunnet spores i dansk vækst og danske arbejdspladser, der bliver direkte ramt af de stigende toldsatser - og nu også forbud.

Men den hårde stil over for Kina, anført af USA, er højst sandsynligt ikke på retur endnu, siger underdirektør i Dansk Industri, Peter Thagesen.

- Omfanget af handelskrigen overstiger alle vores forestillinger for 1-2 år siden, men danske virksomheder kan lige så godt vænne sig til den konflikt og usikkerhed, der er forbundet med det, siger han.