Udland

Tusinder flygter fra flammer i flygtningelejr

Det vurderes, at der bor over 12.000 flygtninge og migranter i Moria-lejren, som har kapacitet til 3000.

Der er udbrudt flere brande i flygtningelejren Moria på den græske ø Lesbos tidligt onsdag morgen.

Tusinder af migranter er set flygte ud af lejren med deres ejendele. Det oplyser det lokale politi ifølge Reuters.

Det vides ikke, hvordan brandene - der både hærger indenfor og udenfor lejren - er opstået.

Stærke vinde med hastigheder på op til 60 kilometer i timen har været med til at få ilden til at brede sig, oplyser tv-kanalen ERT.

- I går aftes begyndte det at blæse kraftigt, og der har været hamrende varmt hernede de seneste uger, så her er knastørt, siger Ole Damkjær, der opholder sig på Lesbos for Mellemfolkeligt Samvirke.

Der er ingen meldinger om tilskadekomne i Moria-lejren, der huser over 12.000 flygtninge og migranter.

En migrant forlader Moria-lejren.
Flygtninge ude foran flygtningelejren Moria.

Udbrud af coronavirus

Brandene er opstået, efter at der de seneste uger er blevet konstateret coronasmitte blandt flygtningene i lejren, og lejren er blevet sat i karantæne. Indtil videre er 35 testet positive.

Det gør situationen endnu mere alvorlig, vurderer Stratos Kytelis, der er borgmester i byen Mylinene på Lesbos ifølge Skai Radio.

- Det er en meget svær situation, fordi nogle af dem, der nu er udenfor lejren, er dem, som er testet positive for coronavirus, siger Stratos Kytelis.

Brandene i migrantlejren på Lesbos onsdag morgen.

Ifølge lokale på stedet kan brandene være blevet påsat som protest mod karantænen, men det er ikke bekræftet af de lokale brandmyndigheder, skriver AFP.

Kritisable leveforhold

Leveforholdene i Moria-lejren er flere gange blevet kritiseret af menneskerettighedsgrupper og humanitære organisationer.

Blandt andet fordi der bor over 12.000 i lejren, som har kapacitet til 3000.

- Forholdene er meget uhygiejniske, folk lever rigtigt tæt, de har ikke adgang til rindende vand og skal ofte gå langt efter det, siger Ole Damkjær fra Mellemfolkeligt Samvirke.

Og det er blevet endnu værre, efter der er udbrudt coronasmitte i lejren.

- Det er en fuldstændig håbløs situation, fordi der bor så mange under så dårlige forhold og så tæt. Og så er coronaudbruddet kommet oveni, og spredningen går rigtig hurtigt, siger han.