Trump er klar til at bruge sin egen formue på at føre valgkamp

Mens Donald Trump ser sig nødsaget til selv at spæde til, har Joe Biden sat rekord for det højest indsamlede pengebeløb for en præsidentkampagne.

Den amerikanske præsident og mangemillionær Donald Trump er klar til at hive 100 millioner dollars op af egen lomme til at føre valgkamp for.

Det siger den fremtrædende republikanske pengedonor Dan Eberhart ifølge nyhedsbureauet AP.

Eberhart har været i kontakt med flere ansatte i Donald Trumps kampagnestab, som alle siger, at der arbejdes hårdt på at skabe "en smule begejstring" for Trumps valgkamp.

Præsidenten selv ønsker ikke at sætte et konkret pengebeløb på, men siger forud for et vælgermøde i Florida tirsdag, at han vil bruge "hvad end, det tager" for at genvinde præsidentembedet.

- Hvis der er behov for det, så gør jeg det, siger Trump.

Penge til overs

Også på Twitter har præsidenten gjort klart, at han har i sinde at holde hånden under sin genvalgskampagne og sikre den økonomisk, hvis der er brug for det.

- Min kampagne, som i øvrigt har rejst en masse penge, har været tvunget til at bruge dem på at imødegå de falske nyhedsmediers fortælling om, hvordan vi har håndteret den kinesiske virus (øgenavn for coronavirus, red.). Vi har gjort det godt, og vi gør stadig en god indsats. Vi har stadig masser af penge til overs, mange flere end i 2016, skriver Trump, og han understreger:

- Hvis der bliver brug for flere penge, hvilket jeg tvivler på, skal jeg nok spæde til.

Trumps store udgifter

Donald Trumps udmelding kommer i kølvandet på en artikel fra New York Times, som har kortlagt Trump-kampagnens valgrelaterede udgifter gennem de seneste måneder.

Avisen har blandt andet vist, hvordan næsten halvdelen af Trumps kampagnepenge, omkring 350 millioner dollars, er gået til aktiviteter, der har til formål at skaffe nye pengedonorer. Derudover har kampagnen også brugt 21 millioner dollars på sagsomkostninger som følge af efterforskninger af Donald Trump, herunder præsidentens rigsretssag sidste år.

I 2016 brugte Donald Trump i omegnen af 60 millioner dollars af sine egne penge på at blive valgt. Det er ikke uhørt, at kandidater poster penge i deres politiske projekter, men det er det til gengæld, når en siddende præsident gør det samme, vurderer USA-analytiker Mirco Reimer-Elster:

Lyn-analyse

Det er ikke uhørt, at amerikanske politikere bruger deres personlige formue på at føre valgkamp. Til gengæld er det usædvanligt, at en siddende præsident overvejer at spytte i kampagnekassen. Men så igen: med Donald Trump er det unormale jo blevet det normale i Det Hvide Hus. USA's suverænt rigeste præsident adskiller sig alene i form af sin formue fra sine forgængere. Hvem kan? Trump kan, hvis han vil. Hvorvidt Trump sætter handling bag ordene og finder skillingerne frem, må tiden vise.

Den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden formåede at indsamle næsten 365 millioner dollars i august, skriver hans kampagnestab. Det svarer til 2,2 milliarder danske kroner og er rekord for det højest indsamlede beløb på en måned for en præsidentkandidat.

Hvor bruger de penge?

Donald Trumps kampagne har ikke frigivet tal for, hvor meget den indsamlede i august, hvorfor det er svært at sammenligne de to kandidaters nuværende økonomiske situation til fulde.

De to kandidater bruger deres penge meget forskelligt. Donald Trump satser bredt ved at indrykke nationale reklamer på tværs af delstaterne, mens Joe Biden i højere grad sætter ind i de afgørende svingstater.

Der er stadig 55 dage tilbage af valgkampen, og kandidaterne har dermed stadig rig mulighed for at bruge penge på reklamer og valgarrangementer. Amerikanerne går til valg 3. november.