Lippert

Lukasjenkos modstander er ikke i tvivl: - Selv ikke Putin vil støtte ham længere

Hvideruslands præsident har mistet forbindelse til virkeligheden, mener oppositionspolitiker Valerij Tsepkalo. Rusland kan han heller ikke regne med.

Da Aleksandr Lukasjenko blev valgt som præsident for Hviderusland i 1994, støttede Valerij Tsepkalo ham indædt. Først som rådgiver og senere som ambassadør i USA.

Han blev forblændet af Lukasjenkos forsøg på at bekæmpe korruption og hans visioner for en ny økonomisk politik, der skulle komme hele landet til gode.

- Han var meget populær. Han gjorde et stort indtyk på mig, og han fremstod som en person, der virkelig ville ændre tingene, fortæller Valerij Tsepkalo i talkshowet 'Lippert' på TV 2 News.

26 år senere sidder Aleksandr Lukasjenko stadig på magten og bliver nu kaldt for "Europas sidste diktator". Han har gentagne gange fået international kritik for at bryde menneskerettighederne, benytte sig af dødsstraf og afholde udemokratiske valg.

Og hans tidligere rådgiver Valerij Tsepkalo kæmper nu direkte imod ham.

- Han har mistet forbindelsen til virkeligheden - du kan ikke lede et land, hvis du isolerer dig. Og det må man sige, at Lukasjenko har gjort. Han har bygget 19 paladser til sig selv, hvis han skal nogen steder, bliver det i privatfly, og han betaler ikke længere skat, siger Valerij Tsepkalo, der ikke har set præsidenten i 12 år.

Rusland spiller nøglerolle i kampen om magten

Af de grunde meddelte Valerij Tsepkalo 8. maj i år, at han stillede op til præsidentvalget i Hviderusland som direkte modkandidat til Lukasjenko.

Kort efter blev Tsepkalo anklaget for korruption af det hviderussiske styre, der truede med at sende ham 15 år i fængsel. Det fik ham til at flygte ud landet - først til Rusland og siden til en række europæiske nabolande.

Han var derfor ikke i Hviderusland, da valget blev afholdt i august. Her vandt præsident Lukasjenko officielt med 80 procent af stemmerne. Oppositionen mener dog, at Lukasjenko har snydt sig til sejren. Hundredetusindvis af hviderussere er enige og har flere gange protesteret imod resultatet. Det har ført til masseanholdelser, som er blevet fordømt af EU.

Hvem er Valerij Tsepkalo?

55-årige Valerij Tsepkalo er tidligere ambassadør for Hviderusland i USA. 

Derudover har han været udenrigspolitisk rådgiver for præsident Aleksandr Lukasjenko. 

I maj i år erklærede han som den første fra oppositionen, at han ville stille op som modkandidat til Lukasjenko ved præsidentvalget i august.

Snart efter blev han anklaget for korruption, og han måtte flygte ud af landet med sin kone og børn.

Han er nu en del af oppositionens koordinationsråd, som ledes af Svetlana Tikhanovskaja. Sammen med Maria Kolesnikova og Tsepkalos kone, Veronika Tsepkalo, leder hun oppositionen. 

Imens har Hvideruslands tætteste allierede - Rusland - officielt forsøgt at holde sig neutral i konflikten. Men Valerij Tsepkalo har svært ved at vurdere, hvorvidt præsident Vladimir Putin er en ven eller fjende.

- Det er svært at sige. For første gang nogensinde har Rusland taget et neutralt standpunkt under et valg i Hviderusland. Inden da har Putin ellers altid stået bag Lukasjenko. Men på den anden side lykønskede Putin ham med valgsejren i august, siger Valerij Tsepkalo.

Han tror dog ikke, at Rusland vil spænde ben for et nyvalg.

- Rusland vil gerne spille en nøglerolle i at løse konflikten i Hviderusland, siger han og uddyber:

- Når Lukasjenko bliver væltet - og han skal nok blive væltet - så vil Rusland ikke tage imod ham. Han står helt alene, selv ikke Putin vil støtte ham længere. Men for gammelt venskabs skyld vil Putin nok give ham 24 timer til at forlade Hviderusland, og hvis han ikke gør, vil de formentlig hjælpe med at stille ham for en domstol.

Lukasjenko får mulighed for at forlade Hviderusland

Selv ønsker Valerij Tsepkalo fortsat at stille op som præsidentkandidat i landet. Derfor har han den seneste tid været på en charmeoffensiv i Europa - senest i Danmark, hvor han også har holdt møde med det Udenrigspolitiske Nævn.

Bliver han valgt som præsident, vil han rette sig mod en mere vestlig form for demokrati, siger han. Han lover derudover at løslade alle de politiske fanger, som Lukasjenko har sat bag tremmer.

Og så vil han give Lukasjenko muligheden for at flygte til udlandet.

- I sidste ende skal folket beslutte, hvad der skal ske med ham. Før valget gav vi ham muligheden for at få et normalt liv, hvis han frivilligt forlod embedet. Men efter den seneste måneds mange anholdelser af demonstranter, tror jeg ikke, at vi vil lade ham bo i Hviderusland. Han bør nok forlade landet - og det eneste sted, han kan tage hen, er Venezuela, siger han med henvisning til Venezuelas præsident, Nicolás Maduro, der trods alt fortsat støtter op om "Europas sidste diktator".

Du kan se hele interviewet med Valerij Tsepkalo på TV 2 Play.