Det amerikanske justitsministerium vil forsvare Trump i sag om seksuelt overgreb

Den højst usædvanlige udmelding kan trække sagen i langdrag, siger USA-analytiker.

Når den amerikanske præsident Donald Trump skal forsvares i en gammel sag om seksuelt overgreb, bliver det højst sandsynligt af det amerikanske justitsministerium.

Tirsdag bad justitsministeriet nemlig om at overtage sagen fra Trumps private advokater.

De mener, at forsvarsopgaven hører til hos dem, da Donald Trumps benægtelse af sagen skete, efter han var trådt ind i præsidentembedet, og mens han varetog officielle opgaver.

Hvis opgaven lander hos justitsministeriet, vil Donald Trump endda blive forsvaret i sagen for de amerikanske skatteyderes penge.

Det skriver The New York Times.

En lang række anklager

Kvinden, som anklager Trump for at have krænket hende seksuelt, er den amerikanske klummeskribent E. Jean Carroll.

I sin bog, der udkom sidste sommer, fortalte Carroll historien om, hvordan Donald Trump begik seksuelt overgreb på hende i et prøverum i et luksuriøst stormagasin i New York tilbage i 1990’erne.

Trump selv benægtede straks anklagerne og sagde, at han aldrig havde mødt kvinden før, og at hun "ikke var hans type". Efterfølgende sagsøgte Carroll præsidenten i november sidste år.

E. Jean Carrolls anklager er langt fra de første i rækken.

Ifølge mediet Business Insider har flere end 25 kvinder anklaget Donald Trump for at have krænket dem seksuelt siden 1970’erne.

Et usædvanligt træk

Udmeldingen fra det amerikanske justitsministerium får kritik for at være meget usædvanlig.

Ifølge tidligere statsadvokat Harry Litman bliver opgaven for justitsministeriet nu at bevise deres påstand om, at Donald Trump rent faktisk udtalte sig som præsident og ikke som civilperson, da han benægtede Carrolls anklager.

- I virkeligheden siger justitsministeriet, at det søgsmål, der er mod præsidenten personligt, også er mod ministeriet, så derfor kan vi tage den herfra, siger han til mediet MSNBC.

- Men ministeriet i sig selv kan ifølge loven ikke sagsøges for krænkelse, så hvis de kan vinde med dette argument, er søgsmålet ovre, siger Harry Litman.

Udmeldingen fra justitsministeriet vil først og fremmest kunne trække sagen mod Carroll i langdrag, og det er der muligvis et formål med, siger TV 2s USA-analytiker, Mirco Reimer-Elster.

- Formålet er at stikke en kæp i hjulet på den proces, der allerede er i gang, og her er justitsministeriet så gået ekstra langt for at beskytte præsidenten denne gang, siger han.

Rykker næppe ved valgkampen

Mirco Reimer-Elster påpeger, at det endnu er usikkert, om der er blevet koordineret mellem præsidenten og justitsminister, William Barr, i sagen.

Det er dog næppe en sag, der vil rykke noget i valgkampen, for der sker for meget i USA lige nu, til at sagen er på hele befolkningens radar, mener USA-analytikeren.

- Demokraterne og medierne på venstrefløjen er som sædvanligt oppe i det røde felt. Men mange af Trumps vælgere vil enten sige, at der er tale om en gammel sag, eller også vil de slet ikke komme til at høre om historien, fordi sagen ikke får den store opmærksomhed i det konservative mediebillede, siger han.