Britisk minister indrømmer, at nyt lovforslag bryder international lov
Den britiske regering får kritik for nyt forslag, der strider med skilsmisseaftalen med EU. Regeringen siger, man forbereder sig på hårdt Brexit.
De britiske konservative strides på kryds og tværs, efter regeringen åbent har indrømmet, at den er parat til at bryde den skilsmisseaftale, som Storbritannien og EU har indgået.
Den britiske minister for Nordirland sagde tirsdag i parlamentet, at et nyt lovforslag, som regeringen fremsætter onsdag, kan kollidere med aftalen med EU:
- Det vil overtræde international lov på en ganske særlig og meget begrænset måde, sagde Minister for Nordirland Brandon Lewis.
Problemet er Nordirland
Lovforslaget vil bryde skilsmisseaftalen med EU, hvis forhandlingerne mellem EU og Storbritannien ender med et såkaldt ”hårdt Brexit”.
Så vil Storbritannien nemlig selv bestemme, hvilke varer, der som følge af skilsmisseaftalen skal kontrolleres, når de sendes mellem Nordirland og resten af Storbritannien.
Som det står beskrevet nu i skilsmisseteksten, er det Storbritannien og EU i fællesskab, der skal afgøre det.
Kritik fra partifæller
Brandon Lewis' udtalelser medførte straks kritik fra hans egne, konservative parlamentsmedlemmer og har fået regeringens førende juridiske rådgiver til at træde tilbage i protest.
Tidligere premierminister Theresa May, der måtte overlade premierministerposten til Boris Johnson, anklagede regeringen for at sætte Storbritanniens internationale omdømme på spil:
- Hvordan vil regeringen fremover overbevise internationale partnere om, at de kan stole på de aftaler, som de indgår med Storbritannien?, spurgte hun.
Drop aftalen helt
De mest overbeviste Brexit-tilhængere i Det Konservative Parti siger til gengæld, at hvis det ender med et hårdt Brexit, så skal skilsmisseaftalen ikke bare overtrædes ”en lille smule”. Så skal man overveje helt at droppe aftalen.
Ifølge Bernard Jenkin, der leder en gruppe af de mest Brexit-tro konservative parlamentsmedlemmer, har regeringen allerede lovet dem, at skilsmisseaftalen bliver skrottet i tilfælde af et hårdt Brexit.
- EU har ikke monopol på at gøre sig kloge på, hvad aftalen betyder, siger Bernhard Jenkin ifølge The Guardian.
Skal sikre handel
Trods kritik fra alle sider af det britiske parlament – og i høj grad også fra de konservatives egne rækker – så holder regeringen fast på det, som de kalder ”mindre rettelser” i aftaleteksten:
- Dagens lovforslag skal sikre, at virksomheder kan fortsætte med at handle uhindret i alle dele af Storbritannien, efter overgangsfasen er udløbet og EU’s love ikke længere gælder, siger handelsminister Alok Sharma ifølge Sky News
"Ikke halvvejs gravid"
I EU afviser man det britiske argument om, at det går an at bryde aftalen med EU, når det kun sker på en ”meget begrænset måde”.
- Man overtræder ikke international lov "på en ganske særlig og meget begrænset måde". Enten bryder du loven, eller også gør du ikke. Du kan ikke være en halvvejs lovovertræder, ligesom du ikke kan være halvvejs gravid, lød en kommentar fra den tidligere franske Europaminister Nathalie Loiseau, der nu er medlem af Europaparlamentets Brexit komité.
Sidste chance for en aftale
Forhandlingerne om det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien er netop nu inde i den afgørende fase, efter premierminister Boris Johnson har sagt, at 15. oktober er allersidste frist for en aftale.
Hvis ikke man har en aftale klar til den dato, så bør parterne ”komme videre” og acceptere, at Storbritannien forlader EU uden en aftale, siger Boris Johnson ifølge BBC.
Forhandlingerne har stået i stampe længe, og begge parter er begyndt at forberede sig på, at de kan ende uden resultat. Og ifølge handelsminister Alok Sharma er det netop i det lys, man skal se det nye lovforslag:
- Hvis ikke vi gennemfører disse nødvendige reformer, så vil være skadeligt for den måde, vi kan lave forretninger indenfor vores egne grænser, siger han.