John Bolton tager Donald Trump i forsvar

Et besøg på en fransk kirkegård for faldne amerikanske soldater blev i 2018 aflyst af logistiske årsager, siger Trumps tidligere rådgiver.

USA's præsident, Donald Trump, får nu støtte fra sin tidligere sikkerhedsrådgiver John Bolton, der ellers har været en stærk kritiker af præsidenten.

Det sker, efter at The Atlantic torsdag skrev, at Donald Trump under et besøg i Frankrig i 2018 havde nægtet at besøge en kirkegård for amerikanske soldater, fordi han var bange for at få uglet hår i regnen, og fordi han ikke syntes, det var vigtigt at ære faldne soldater.

Trump så ifølge artiklen heller ikke nogen grund til at besøge kirkegården, fordi den var "fyldt med tabere". Men John Bolton afviser, at det skulle være årsagen til aflysningen.

- Ifølge artiklen talte præsidenten nedsættende om soldater og personer begravet på kirkegården i sammenhæng med beslutningen om at aflyse det planlagte besøg på kirkegården samme eftermiddag. Og det er simpelthen usandt, siger John Bolton til Fox News.

En logistisk forklaring

John Bolton siger, han selv var i lokalet, da beslutningen blev taget dengang i 2018, og han fortæller, at besøget blev aflyst på grund af regnvejr.

Den officielle forklaring lød dengang, at ”helikopteren ikke kunne flyve” på grund af regnen, og at Secret Service ikke kunne køre præsidenten til kirkegården for faldne amerikanske soldater lidt uden for Paris.

Ifølge John Bolton var det daværende stabschef John Kelly, der præsenterede Donald Trump for ”en logistisk forklaring på, hvorfor turen ikke kunne gennemføres, og præsidenten godkendte anbefalingen”.

John Bolton støtter Det Republikanske Parti, men han har ikke ligefrem taget Donald Trump i forsvar, siden han blev fyret i Det Hvide Hus for et år siden.

Han har blandt andet skrevet en bog med flere opsigtsvækkende beskyldninger mod Donald Trump og i interviews kraftigt advaret mod at genvælge præsidenten, når der er valg 3. november.

Men efter artiklen i The Atlantic var John Bolton ude i flere medier og sige, at han ikke havde hørt Donald Trump bruge de nedladende bemærkninger om faldne soldater, som han beskyldes for.

En vane med at nedgøre folk

Selvom John Bolton nu tager præsidenten i forsvar, har han dog ikke svært ved at forestille sig, at Donald Trump skulle havde kaldt afdøde amerikanske soldater for ”tabere” og ”skvat”.

- Præsidenten har en vane med at tale nedsættende om folk. Han ender med at nedgøre nærmest alle, han kommer i nærheden af, som ikke hedder Trump til efternavn, siger John Bolton til Fox News.

Men hvis Donald Trump kaldte soldaterne på Aisne-Marne-kirkegården i Frankrig for ”tabere”, så gjorde han det ikke på det tidspunkt, hvor det blev besluttet at aflyse turen til kirkegården, understreger Bolton.

Ifølge The Atlantic er artiklen baseret på fire anonyme kilder med førstehåndskendskab til diskussionen den dag i Frankrig.

Flere medier, heriblandt AP, CNN og Fox News har fået bekræftet dele af oplysningerne i artiklen, men endnu er ingen af oplysningerne blevet bekræftet af navngivne kilder.

Donald Trump har i utvetydige vendinger afvist hele historien som falsk.