Udland

Forsvundet hviderussisk politiker tilbageholdt ved grænsen til Ukraine

Maria Kolesnikova har været forsvundet i et døgn, efter meldinger om, at maskerede mænd pågreb hende i hovedstaden Minsk mandag.

Den hviderussiske systemkritiker og oppositionspolitiker Maria Kolesnikova blev tidligt tirsdag morgen tilbageholdt ved grænsen mellem Hviderusland og Ukraine sammen med to andre oppositionspolitikere.

En af Kolesnikovas kolleger siger tirsdag aften ifølge nyhedsbureauerne Reuters og AFP, at Kolesnikova rev sit pas i stykker, da ukendte mænd forsøgte at tvinge hende ind i nabolandet Ukraine.

Det er fortsat uvist, hvad der præcis er foregået i den mystiske sag - og hvor Maria Kolesnikova nu befinder sig.

Episoden tirsdag sker efter meldinger om, at Kolesnikova mandag blev pågrebet og kørt væk af maskerede mænd i hovedstaden Minsk.

International bekymring

Kolesnikova har været forsvundet i 24 timer efter pågribelsen mandag, og både Tyskland og Frankrig har udtrykt bekymring og forlangt svar på, hvor hun befandt sig. Det skriver den britiske avis The Guardian.

Ifølge avisen blev oppositionspolitikeren tirsdag pågrebet sammen med en gruppe personer fra Det Koordinerende Råd.

Rådet blev oprettet i et forsøg på en fredelig magtoverdragelse efter voldsomme protester over, at landets siddende præsident, Aleksandr Lukasjenko, med 80 procent af stemmerne udråbte sig selv til vinder af valget i starten af august.

Råd: Bruger åbent terrormetoder

Maria Kolesnikova er en del af den oppositionstrio, der stillede op mod Alexandr Lukasjenko. Hun har indtil nu opholdt sig i Hviderusland, mens oppositionslederen Svetlana Tikhanovskaja - der ifølge mange hviderussere er den retmæssige vinder - efter valget flygtede til Litauen.

Tikhanovskaja reagerede mandag på Maria Kolesnikovas forsvinden.

- Jo mere de prøver at skræmme os, jo mere vil befolkningen gå på gaden, lyder det i en udtalelse ifølge BBC.

Også Veronika Tsepkalo - der er den sidste del af trioen - har forladt Hviderusland.

Det Koordinerende Råd anklager Aleksandr Lukasjenko for "åbent at bruge terrormetoder". Præsident Aleksandr Lukasjenko har været ved magten i Hviderusland siden 1994.