Disney får kritik for 'Mulan'-scener optaget i omstridt provins
Protesterne mod den nye film sker især på sociale medier under hashtagget #BoycottMulan.
Genindspilningen af Disney-filmen 'Mulan' møder igen kritik verden over.
Det sker, efter det er kommet frem, at Disney har filmet dele af filmen i den kinesiske provins Xinjiang, som blandt andet af FN beskyldes for alvorlige menneskerettighedsovertrædelser.
Ifølge BBC takker Disney i filmens rulletekster et af regeringens sikkerhedsfirmaer i provinsen, hvilket har fået kritikken til at regne ned over Disney på især sociale medier. Her har hashtagget #BoycottMulan fået stor medvind.
Provinsen beskyldes for at undertrykke og tilbageholde omkring en million mennesker fra landets muslimske mindretalsgruppe, uighurerne, i fangelejre.
Ikke første gang, filmen møder kritik
Det er ikke første gang, Disney møder kritik for den nye Mulan-satsning, der er en udgave af tegnefilmen fra 1998 med rigtige skuespillere, og som havde premiere i sidste uge.
Hovedrolleindehaveren Liu Yifei har også været årsag til protester imod den.
På det kinesiske sociale medie Weibo viste hun sidste sommer sin støtte til Hongkongs politi under de prodemokratiske demonstrationer i byen, som førte til voldsomme sammenstød mellem politi og demonstranter.
Udmeldingen affødte allerede dengang stor vrede blandt aktivister, og nu er den altså gal igen.
Den prodemokratiske aktivist Joshua Wong opfordrer nu alle til at boykotte Disney-filmen.
Tilbageholdt i flere år
Disney har ikke kommenteret kritikken.
Uighur-folket menes at have været blevet tilbageholdt i provinsen af de kinesiske myndigheder i de senere år.
FN skønner, at op mod en million mennesker sidder fængslet og bliver tvunget til at lægge deres muslimske identitet på hylden og opføre sig som 'rigtige kinesere'. Lejrene, hvor uighur-folket tilbageholdes, sammenlignes med udryddelseslejre, og der meldes om både vold og tortur mod det muslimske mindretal.
De kinesiske myndigheder afviser kritikken og kalder den for "fake news", men indrømmer, at de har frivilligt indsatte i lejrene, som de selv kalder for uddannelsescentre.
Menneskerettighedsorganisationer er adskillige gange blevet afvist ved grænsen til Xinjiang.