Coronavirus

Costa Rica vil bruge hesteblod til at udvikle corona-behandling

Metoden kommer ikke til at blive udbredt til Danmark, mener dansk ekspert.

Kan heste være kuren mod coronavirus?

Det håber de i Costa Rica, hvor forskere er i gang med at afprøve en billig form for behandling af coronapatienter.

Behandlingen er baseret på antistoffer fra heste.

Hestene bliver inficeret med SARS-CoV-2 – virussen, der fører til covid-19. Når hesten har dannet antistoffer, tappes blod fra hesten. Blodet bruges til at lave et serum, som kan injiceres i en patient, der er smittet med coronavirus.

Behandlingen, der bliver udviklet på University of Costa Ricas Clodomiro Picado Insitute, skal testes på 26 patienter i midten af september. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Myndighederne i Costa Rica håber, at de kan begynde at bruge behandlingen på hospitaler, hvis resultaterne af fase 2 er lovende.

Der er 471 personer indlagt med coronavirus i Costa Rica.

- Vi gør det med vores egne ressourcer, uden at vi behøver at stå i kø eller konkurrere med andre lande, som man ser det med mulige vacciner, siger Alberto Alape, der er professor og leder af projektet på University of Costa Rica.

Kommer ikke til Danmark

Metoden med at udvikle en antistofbehandling med blod fra heste kender man fra behandling af giftige slangebid.

Men der er mange flere coronapatienter, end der er patienter med slangebid, så det kræver nogle helt andre mængder blod, hvis man skal behandle coronapatienter med antistoffer fra heste.

Og det gør behandlingsformen tvivlsom, lyder det fra Mads Fuglsang Kjølby, der er lektor på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet.

Der er potentielt mange ukendte bivirkninger, og metoden er ikke skalerbar, fordi hver gang man bruger en ny hest, kan antistoffet opføre sig anderledes, og man skal teste forfra.

- Men når man – som i Costa Rica - står med ryggen mod muren, kan det være fornuftigt nok med den her behandling. Men det er ikke noget, vi kommer til at se i Danmark eller Europa, siger han.

Lamaer og kameler

Der er flere andre studier og forsøg med antistofbehandling i gang i øjeblikket, hvor man tager antistoffer fra en patient, der er smittet med virus.

Blandt andet på Aarhus Universitet, hvor man arbejder på at udvinde antistoffer fra raskmeldte coronapatienter i håb om, at antistofferne kan hjælpe syge og smittede med at bekæmpe virussen.

Costa Rica er ikke de første til at eksperimentere med at udvikle en behandling til coronapatienter baseret på antistoffer fra dyr.

I Belgien har en lama ved navn Winter tidligere vist sig nyttig til at behandle patienter med MERS og SARS-virus. Det skyldes, at lamaer og kameler producerer nogle særlige antistoffer, som man ved hjælp af genteknologi kan få til at ligne de antistoffer, vi mennesker selv laver.

Når antistoffer laves på denne måde, kan man skalere produktionen op til at dække vores behov globalt.