Udland

Systemkritiker pågrebet og kørt væk af maskerede mænd i Hviderusland

EU forbereder sanktioner mod flere politikere og embedsmænd - blandt andre Hvideruslands indenrigsminister.

Den hviderussiske oppositionspolitiker Maria Kolesnikova er mandag blevet pågrebet og kørt væk af maskerede mænd i hovedstaden Minsk.

Kolesnikova er en del af den oppositions-trio, der stillede op til valget i sidste måned for at vælte den siddende præsident, Alexandr Lukasjenko.

Hun er den eneste fra trioen, der stadig befinder sig i Hviderusland.

Mandag morgen så forbipasserende, at Maria Kolesnikova blev skubbet ind i en mørk varevogn af maskerede mænd og kørt væk. Det rapporterer blandt andre BBC News og nyhedsbureauet Reuters.

På baggrund af meldingerne har den britiske udenrigsminister, Dominic Raab, udtrykt "bekymring for Kolesnikovas velbefindende".

- Lukasjenkos regime må gøre det til sin største prioritet at sikre hendes tilbagevenden, skriver han på Twitter.

Historien om at oppositionspolitikeren skulle være blevet tilbageholdt bliver dog afvist af politiet, skriver det russiske nyhedsbureu Interfax.

600 anholdt under demonstrationer

Episoden kommer efter, at politiet i Hviderusland søndag anholdt flere end 600 mennesker i forbindelse med endnu en demonstration mod landets præsident.

Samtidig tog civilklædte mænd hårde midler i brug for at stoppe demonstranterne i hovedstaden Minsk.

Titusindvis af hviderussere demonstrerede for fjerde weekend i træk for at vise deres utilfredshed.

Demonstranterne kræver, at Lukasjenko træder tilbage på grund af valgsvindel ved præsidentvalget i august.

- Jeg er uenig i det erklærede valgresultat. Jeg støtter alle demonstranterne og går ind for frihed og demokrati. Jeg ønsker at leve i en lykkelig og fri stat. Jeg bliver ved med at komme, indtil vi får vores rettigheder tilbage, lyder det fra en demonstrant i Minsk.

EU forbereder sanktioner

Udviklingen i Hviderusland bør have meget større fokus blandt de europæiske lande, siger udenrigsministeren i nabolandet Litauen i et interview med TV 2.

- Nogle gange er vores reaktion så ringe eller forsinket, som var det bare et myggestik. Men det er det ikke, og derfor bør vi reagere mere effektivt og hurtigere og være mere beslutsomme og handlekraftige, siger udenrigsminister Linas Linkevicius til TV 2.

EU forbereder i disse dage sanktioner mod flere politikere og embedsmænd i Hviderusland, fortæller tre diplomater til nyhedsbureauet Reuters. Den mest prominente på listen skal være landets indenrigsminister, Yuri Karaev.

EU-landenes udenrigsministre aftalte på et møde i Berlin 27.-28. august, at sanktioner skulle forberedes. Men ministrene tog ikke stilling til, hvem de skulle rettes mod.

Landene har nu ifølge Reuters udpeget 31 personer. Der kan komme flere til, og navne kan fortsat fjernes.

EU-landene ventes at tage stilling til sanktionerne på et udenrigsministermøde 21. september i Bruxelles.

Anklaget for valgsvindel

Præsident Aleksandr Lukasjenko har været ved magten i Hviderusland siden 1994.

Ifølge hans embedsmænd vandt han sidste måneds præsidentvalg med 80 procent af stemmerne. Svetlana Tikhanovskaja fra oppositionen fik ti procent af stemmerne.

Mange hviderussere siger, at det var svindel i stor stil, og at Svetlana Tikhanovskaja var den retmæssige vinder. Hun er siden flygtet til Litauen.

Protesterne den seneste måned i Minsk har flere gange talt over 100.000 deltagere.

Både demonstranter og pressefolk har siden valget rapporteret om at være blevet overfaldet på gaden af politiet.