Udland

Kæmpekrater fundet i Sibirien

Krateret er 50 meter dybt og 20 meter bredt. Evgeny Chuvilin

Hullet skyldes ophobning af gas, der samler sig under jordoverfladen og eksploderer, og det kan have relation til klimaforandringer.

Et 50 meter dybt og 20 meter bredt krater er blevet opdaget i det meget øde sibiriske område af Rusland.

Ved en tilfældighed blev det spottet af et tv-hold i et fly, der fløj hen over Yamal-halvøen i det nordlige Sibirien.

Siden har en gruppe forskere undersøgt krateret.

De mener, at der er tale om en eksplosion - og altså ikke, at noget er faldet ned og har ramt jordoverfladen fra oven. Det skriver Siberian Times.

Store sten og blokke af is er blevet kastet hundredvis af meter væk fra epicenteret af krateret. Og det er med til at forme forskernes teori om en eksplosion.

Årsagen til eksplosionen skal findes dybt nede i det frosne lag – permafrosten – der dækker store dele af Sibirien.

Ifølge russiske medier er der skabt et hulrum fyldt med gas under jordoverfladen. Der bliver skabt et tryk, der får jordoverfladen til at bule op som et brød, der hæver.

Til sidst sker der en eksplosion.

Der findes områder med permafrost i Sibirien, Canada, Alaska og Grønland. I det nordlige Sibirien kan permafrosten være op til 700 meter tyk.

Langt fra civilisation

Kratere som dette opstår som regel i meget øde og ubeboede områder, og derfor er der sjældent nogen, der ser dem forme sig eller eksplodere. Og der er heller ingen til at rapportere om dem.

De bliver typisk opdaget ved et tilfælde af private, der flyver over området eller af rensdyrhyrder eller -jægere.

Men de kan udgøre en risiko for mennesker, siger den russiske professor Vasily Bogoyavlensky til CNN.

Han har talt med en rensdyrhyrde, der var vidne til en eksplosion på Yamal-halvøen i 2017.

- Hver morgen gik hun til den lille høj i floden, fordi den var det højeste sted, og herfra kunne hun se, hvor hendes rensdyr var. På morgenen for eksplosionen kom hun igen, og hun begyndte at mærke noget i sine ben. Hun blev bange og løb. Da hun var kommet på 200-300 meters afstand, skete eksplosionen. Hun kunne være blevet dræbt, siger han.

Måske skabt af klimaforandringer

Det er ikke første gang, at et hul som dette bliver opdaget. Første gang var i 2014, og siden er der fundet 17 kratere.

Sammenholdt med de stigende temperaturer i Sibirien kunne det lede forskerne til at tro, at eksplosionerne skyldes klimaforandringer.

Og det er da også en mulig forklaring, lyder det fra Evgeny Chuvilin, der er forsker ved Skolkovo Institute of Science and Technology i Rusland.

- Klimatiske ændringer kan føre til, at styrken af permafrosten, der ligger over gasophobningerne i overfladen, bliver lavere end trykket i den gasmættede zone. Det resulterer i gasudslip, der ledsages af destruktion og spredning af overliggende, frosne klipper, forklarer han over for TV 2.

Men det står endnu ikke helt klart, og der skal foretages yderligere undersøgelser af krateret.

Bliver til en sø

Krateret kan også have relation til det særlige landskabsform, der kaldes pingoer. Det er forhøjninger, som findes i områder med permafrost.

Hvis der kommer vand ind i permafrosten, skaber det et tryk, og jorden løfter sig og skaber en høj - en pingo.

Der er tidligere sket eksplosioner i pingoer, fordi der blevet ophobet gas under isen.

Krateret blev opdaget i juli. Væggene af krateret knækker løbende af og falder ned i krateret og fylder det med jord og sten.

På sigt vil krateret blive fyldt med vand og blive til en sø. Det vil være sket i løbet af to-tre år, vurderer Evgeny Chuvilin.