Brexit

Boris Johnson presser EU med nye krav - har han en snedig plan i baglommen?

I ellevte time kommer Storbritanniens premierminister nu med krav, der skaber forargelse i EU og gør skotterne mere vrede, end de var i forvejen.

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, er kommet hjem fra sommerferie og sætter nu tommelskruerne på EU.

Senest 15. oktober skal Storbritannien og EU have forhandlet en aftale om det fremtidige samarbejde hjem - ellers forlader briterne forhandlingsbordet.

- Hvis vi ikke kan enes inden da, kan jeg ikke se, at der kan blive en frihandelsaftale mellem os, og det bør vi begge acceptere og komme videre, siger Boris Johnson mandag ifølge Downing Street.

Forhandlingerne genoptages tirsdag. Men mens forhandlere i London og Bruxelles forbereder de sidste detaljer, er Johnsons regering ved at udarbejde et lovforslag, der kan blive en bombe under Brexit-forhandlingerne.

Det erfarer flere britiske aviser såsom Financial Times og The Guardian.

Snor Storbritannien sig ud af aftalen med EU?

Lovsforslaget handler om det indre marked i Storbritannien.

Fra 1. januar 2021 er Storbritannien ikke længere bundet af EU's regler, og områder som landbrug, fiskeri, fødevarestandarder og miljøpolitik vender atter tilbage til regeringerne i Skotland, Wales og England.

Det nye lovforslag skal regulere handlen mellem England, Skotland, Wales og Nordirland og sørge for, at der ikke opstår handelsbarrierer mellem de tre lande.

Men efter Brexit er Nordirland fortsat bundet af EU's regler. Det sker for at forhindre en hård grænse mellem Irland og Nordirland af frygt for en genopblussen af en 30 år lang blodig konflikt mellem de to lande.

Det er den del af aftalen, som Johnson og andre konservative nu meldes utilfredse med. De anser de det for en kattelem, hvormed Storbritannien kan havne under EU's regler igen, og de mener, at teksten i skilsmisseaftalen er svagt nok formuleret til, at de kan sno sig fri.

- Det er et klart signal til EU om, at nu tager Storbritannien ansvar for sin egen økonomi, love og regler. Men jeg tror også, Johnson er ved at forberede befolkningen på, at der kommer et hårdt Brexit, siger journalist og forfatter Lone Theils, der er tidligere London-korrespondent.

I lovforslaget forventes det, at der gemmer sig planer om statsstøtte af virksomheder og toldregler i Nordirland, som bryder med skilsmisseaftalen, idet regler for Nordirland skal følge EU's regler, og eventuelle afvigelser skal aftales med EU.

Johnsons regering afviser

Om de omtalte detaljer har hold i virkeligheden, ved vi på onsdag, hvor den britiske regering fremlægger sit lovforslag for Storbritanniens kommende indre marked - et lovforslag, der kan ende med at bryde en international traktat med EU, før den er bare ét år gammel.

Mandag eftermiddag afviser Storbritanniens regering dog, at den skulle være ved at løbe fra skilsmisseaftalen. I stedet er der tale om at "præcisere elementer", siger en talsmand fra Downing Street. Det sker for at sikre virksomheder i Nordirland "uhindret adgang til resten af Storbritannien".

I mellemtiden har det allerede skabt stor vrede i både Irland og Skotland, siden historierne om Johnsons planer begyndte at sive søndag aften.

Skotsk modstand vokser

I Irland - hvor man er bekymret for, hvad Brexit kan betyde for den skrøbelige fred - fordømmer udenrigsminister Simon Coveny planerne, som han på Twitter kalder "meget ukloge".

Den skotske førsteminister, Nicola Sturgeon, kalder endda premierminister Boris Johnson for en charlatan.

- Hvis det er sandt, betyder det, at den britiske regering forkaster en traktat, den frit har forhandlet. Det her øger i den grad sandsynligheden for et aftaleløst Brexit, og den deraf følgende skade på økonomien vil udelukkende skyldes de konservative. Sådan nogle charlataner, skriver Nicola Sturgeon på Twitter.

Den potentielle Brexit-bombe lander i en tid, hvor støtten til skotsk selvstændighed vokser blandt andet på grund af utilfredshed med Brexit. Regeringspartiet SNP i det skotske parlament går nu til skotsk valg i 2021 med løftet om en ny folkeafstemning om skotsk selvstændighed.

EU advarer om alvorlige konsekvenser

I EU er reaktionen bekymrede panderynker og hovedrysten. Formanden for EU-kommissionen, Ursula von der Leyen, advarer briterne om konsekvenserne ved at bryde skilsmisseaftalen, som skal efterleves i henhold til international lov. Det skriver hun i et tweet, som EU's chefforhandler, Michel Barnier, har retweetet.

Det samme gør Christophe Hansen, der er medlem af Europa-Parlamentet og en af forhandlerne. Han siger, at Storbritanniens overholdelse af skilsmisseaftalen er afgørende for "tillid" mellem de to parter og en "lakmustest" af Storbritanniens vilje til at overholde internationale aftaler.

- Det er meget vigtigt for os at se, at den (skilsmisseaftalen) bliver implementeret, siger han til Financial Times og advarer om, at man i EU ellers ikke kan have tillid til, at Storbritannien respekterer de partnerskabsaftaler, der kan laves i fremtiden.

Storbritannien og EU har frem til 31. december til at lande en aftale om det fremtidige samarbejde.